Din ce cauze apare macrosomia fetala?
Macrosomia fetala este definita ca fiind o greutate de peste 4000 g la nastere. Este bine ca macrosomia sa nu fie confundata cu conceptul de copil mare pentru varsta gestationala, cel din urma termen referindu-se la un copil a carui greutate, lungime si perimetru cranian depasesc percentila 90 pentru varsta gestationala si sex.
De cele mai multe ori, diagnosticul de macrosomie se poate realiza inca din timpul sarcinii in apropierea timpului estimat de nastere, prin masuratori efectuate prin intermediul ecografiilor de sarcina. Cu toate acestea, pana si aceste masuratori pot fi de multe ori imprecise.
Factori predispozanti pentru macrosomie
Diabetul matern, existent dinaintea sarcinii sau nou aparut in sarcina – diabetul gestational. Motivul pentru care apare macrosomia in diabetul matern sunt nivelurile crescute de glucoza si insulina in sangele mamei, doi factori care stimuleaza cresterea bebelusului in uter. Atunci cand un bebelus se naste dintr-o mama cu diabet, controlat sau necontrolat, el trebuie monitorizat atent pentru o scadere brusca a glicemiei, adica a nivelului de zahar din sange.
Alti factori includ:
- Sarcinile depasite de termen − peste 40 de saptamani gestationale;
- Sexul bebelusului − bebelusii de sex masculin sunt de cele mai multe ori mai mari decat cei de sex feminin;
- Spor ponderal excesiv al mamei in timpul sarcinii;
- Polihidramnios – lichid amniotic in exces;
- Consumul de anumite antibiotice in timpul sarcinii;
- Anumite anomalii congenitale.
Exista, de asemenea, cateva complicatii ale bebelusului mare la nastere. Cele mai intalnite sunt distocia de umar, fracturile de clavicula, cauzate de trauma mecanica a nasterii vaginale, alaturi de hipoglicemie.
Text: Dr Alexandra Barzan, medic pediatru