Din culisele matrimonialelor virtuale
Site-urile de dating online iti ofera posibilitatea de a cunoaste o multime de oameni noi si de a alege prieteni sau parteneri pentru o relatie sentimentala. Istoria datingului online se pare ca este destul de recenta, pe la inceputul anilor 90 au inceput sa apara primele site-uri de acest gen.
Aspecte mai mult sau mai putin cunoscute despre site-urile de dating
Alegerea unui stil de dating online poate afecta viata, obiceiurile si modul de gestionare al timpului. Este afectat timp pretios pentru cautarile pe aceste site-uri a persoanelor care sa corespunda unui anumit profil preferat – uneori oamenii care tind sa se implice in relatii pe site-urile de socializare sau matrimoniale tind sa uite de alte lucruri importante din viata de zi cu zi si petrec in fata calculatorului zile si nopti in sir, uneori fara sa le mai stie numarul. Aceasta activitate se poate transforma usor in dependenta, deoarece este mult mai usor sa relationezi virtual decat fizic. Umbrela anonimatului iti confera curaj si posibilitatea sa te exprimi mai liber decat credeai ca ai putea sa o faci. Dar esecurile repetate datorate relationarilor virtuale creaza si stari de confuzie, deprimare si frustrare. La aceste stari concura faptul ca exista riscul foarte mare de a intalni persoane care si-au creat profile false si recurg la serviciile site-ului pentru interese ascunse. La acest risc se mai adauga si altele.
Dupa ce platesti o taxa de inscriere ca membru, poti constata ca oportunitatile reale de a cunoaste o persoana (asa cum ti-o doresti) sunt destul de mici deoarece site-ul are putini membrii sau majoritatea membrilor de pe site nu corespund criteriilor tale. Pentru unii membrii ai acestor site-uri, misterul care invaluie relationarea pare a-i atrage, deoarece au motive intemeiate pentru care prefera dating-ul online (sunt deja intr-o relatie si folosesc aceste site-uri pentru diversitate, de exemplu).
Pentru altii, chiar daca motivatia de a cunoaste pe cineva este destul de puternica (femei si barbati care apeleaza la astfel de site-uri datorita singuratatii, oportunitatilor de socializare reduse pe care le au, sau datorita timiditatii care ii determina sa prefere discutiile mascate si nu aparitia fizica de prima data, etc) exista si temeri cu privire la folosirea acestor site-uri, dintre cel mai des intalnite fiind urmatoarele: femeile se tem ca ar putea flirta cu posibili criminali sau delicventi, deoarece in istoria datingului online au existat destule cazuri de acest gen; barbatii se tem ca nu cumva femeile cu care flirteaza sa fie neatractive fizic, sau excesiv de geloase astfel incat sa ajunga sa le controleze viata.
Utilizatorii site-urilor de dating
Utilizatorii acestor site-uri au devenit cu timpul mult mai prudenti si incearca sa se lamureasca cu privire la aspectele pe care nu si le doresc in legatura cu partenerul punand o suita de intrebari celuilalt despre viata lui, despre experienta profesionala, despre ocupatia pe care o are in prezent, despre pasiuni, modalitati de petrecere a timpului liber, despre interesul in sfera sexuala, despre relatiile anterioare avute, etc. Nu intotdeauna insa, aceste detalii confera celui interesat un tablou clar asupra celuialt, existand suspiciuni sau banuieli care de cele mai multe ori duc la refuzul pentru o intalnire face-to-face. Uneori se petrece foarte mut timp in fata calculatorului pentru a cunoaste persoana care sa se potriveasca cu criteriile pe care le are persoana interesata si uneori fara niciun succes. Alteori unele persoane se infierbanta in discutii cu tenta sexuala si ajung sa se intalneasca la cateva ore de la prima discutie.
In SUA aceste site-uri de socializare sau matrimoniale sunt utilizate de foarte multi oameni, deoarece distantele fizice intre localitati sau oportunitatile de miscare pentru intalniri reale sunt destul de limitate. Insa, nu numai distanta fizica este un motiv pentru care oamenii apeleaza la aceste site-uri. Ele au luat amploare chiar in Romania si milioane de oameni aleg sa petreaca timpul in fata calculatorului decat de a socializa in mod direct.
Dincolo de micile beneficii pe care le acorda aceste site-uri, este necesar sa constientizam si dezavantajele, iar cel mai mare dintre acestea ar fi faptul ca se pierde un timp pretios pur si simplu stand si cautand si fara a cunoaste sansele reale de a gasi ceea ce cautam. Timpul este pretios si ar trebui fructificat in realitate. Si in realitate putem intampina multe esecuri, insa asta ne va dezvolta simtul raspunderii si al asumarii propriilor noastre acte.
Text: Ionela-Janina Sabou, Psiholog