Displazia de col uterin
Displazia cervicala cunoscuta si sub denumirea de neoplazie intraepiteliala cervicala (CIN) reprezinta modificari epiteliale atipice de diferite intensitati si care constituie etape intermediare in progresia epiteliului normal exocervical sau endocervical spre cancerul de col uterin.
Sisteme de descriere a leziunilor displazice cervicale: histologic (CIN I, CIN II, CIN III/Cis) si citologic (ASCUS, LSIL, HSIL).
Clasificarea CIN:
- CIN I (displazie usoara): hiperplazia startului bazal cu pastrarea maturatiei in straturile superficiale;
- CIN II (displazia moderata): celule atipice la peste jumatate din grosimea epiteliului;
- CIN III (displazie severa): atipii in toata grosimea epiteliului;
- Carcinomul in situ: modificari atipice in toata grosimea epiteliului fara a depasi membrana bazala.
Practic, termenii de CIN III si Cis se refera la acelasi tip de leziune intraepiteliala cervicala.
Consensul de la Bethesda din 1988 a schimbat fundamental sistemul de raportare a rezultatelor anormale citologice, astfel modificarile histologice care erau descrise pana atunci drept CIN I au fost grupate in clasa citologica LSIL (low grade squamous intraepithelial lesions) iar CIN II si III au fost grupate in clasa citologica HSIL (high grade squamous intraepithelial lesions). In plus, au fost introduse alte doua categorii, ASCUS (Atypical Squamous Cells of Undetermined Significance) si ASC-H. Citologia Babes Papanicolau este o metoda de screening care are ca scop depistarea precoce a modificarilor ce apar la nivelul colului uterin si reprezinta recoltarea de celule de la nivelul exo- si endocolului.
Conditii de recoltare:
– pacienta sa nu fie in perioada menstruala;
– fara irigatie vaginala, medicatie intravaginala sau contact sexual cu 48 de ore inainte;
– dupa tratarea infectiilor vaginale;
– momentul ideal de recoltare: la mijlocul ciclului menstrual.
Diagnostic si tratament
Colposcopia consta in inspectarea exocervixului cu o lupa binoculara care mareste diversele leziuni exocervicale si stabileste zona ce urmeaza a fi biopsiata.
Pacientele cu frotiu ASCUS trebuie testate pentru prezenta virusului HPV pentru selectionarea celor la care se face colposcopie, in timp ce pacientele cu frotiu LSIL sunt investigate direct colposcopic. Biopsia este metoda care stabileste cu certitudine natura unei leziuni si furnizeaza material pentru examenul histopatologic.
Pentru tratamentul leziunilor intraepiteliale cervicale de grad mic/vizibile in totalitate se pot folosi proceduri distructive, in schimb pentru leziunile de grad inalt/recurente sunt recomandate proceduri excizionale. Procedurile distructive sunt: electrocauterizarea, criocauterizarea, vaporizarea laser CO2, electrocoagularea radicala.
Procedurile excizionale utilizate sunt: excizia larga a zonei de transformare cu ansa sau acul diatermic (LLETZ), conizatia clasica, conizatia cu acul/ansa diatermica, conizatia cu laser CO2 sau conizatia cu bisturiul cu ultrasunete. Urmarirea dupa tratament este la fel de importanta, ea constand in frotiu Babes Papanicolau +/- colposcopie la 4-6 luni pana la obtinerea a 3 citologii negative, apoi citologie anual alaturi de testare HPV la 6 luni dupa tratament.
Text: Dr. Tania-Simona Dobre, medic rezident obstetrica-ginecologie