Diversificarea alimentara – anxietate sau relaxare?
Fiecare etapa din dezvoltarea puiului de om este provocatoare, dar ca diversificarea alimentara nu e niciuna! Ce mananca? Cat mananca? De unde cumperi alimentele? Toate sunt intrebari ce macina fiecare tanara mamica, fie ca este la primul sau al doilea copil. Exista cativa pasi de urmat pentru o diversificare de succes:
1. Relaxeaza-te!
Nu o sa ajunga sa bea doar lapte si la liceu! De bine, de rau, orice om mananca solide, chiar si puiul tau ce acum e cel mai fericit cu laptic. Cu toate astea, felul in care se desfasoara diversificarea alimentara reprezinta o temelie veritabila in relatia celui mic cu mancarea. Nu te sfii sa intrebi, sa ceri sfaturi, dar nu deveni obsedata numai de aspectul asta.
2. Discuta cu medicul
Conform OMS, diversificarea copilului se incepe cand cel mic are 6 luni si cand sta cel putin 10 secunde in fund, nesprijinit. E drept, exista situatii medicale speciale precum refluxul gastric ce necesita inceperea diversificarii mai devreme, dar niciodata mai devreme de 16 saptamani de viata ale celui mic! Nu te grabi daca nu e cazul! Laptele ii satisface toate nevoile specific varstei fie ca vorbim de lapte matern sau lapte praf, in plus, stomacul nu este inca pe deplin pregatit pentru solide.
3. Baza e laptele
Pana la varsta de 1 an, baza in alimentatia copilului este tot laptele. Nu te agita daca cel mic nu pare atras de mancare. Deocamdata descopera texturi si gusturi noi, iar pentru asta are nevoie de timp! Trecerea de la gustul si consistenta laptelui se face treptat, cu blandete si rabdare.
4. Creeaza o rutina!
Bebelusii adora rutina! Le place sa stie ce urmeaza sa li se intample, mai ales cand vine vorba de masa. Observa cand cel mic e odihnit, nu prea flamand si atunci poti introduce una dintre mese. In general se incepe cu pranzul, apoi gustarea de fructe si cina. Mare atentie la semnalele pe care bebelusul ti le da! Daca este prea infometat, se poate frustra cu solidele, daca este satul de lapte, le poate ignora. Spala-l pe maini, inlatura jucariile, inchide device-urile, pune-l in scaunul special. Cand e ora de masa, doar se mananca, joaca este pentru alta data. Cel mai bun exemplu pentru el il reprezita parintele, asa ca nu va sfiiti sa va asezati la masa cu totii si sa mancati (ideal) aceeasi mancare.
5. Nu il forta, nu il pacali!
Nu ii indesa mancare in gura cu forta! Creezi un obicei prost si o relatie defectuasa cu mancarea. Cu rabdare si multe incercari, afla ce ii place! Schimba consistenta (poate ii plac bucatile), temperatura mancarii, locul in care mancati, ora la care mancati. Jongleaza cu toate variabilele pana cand aflii ce ii se potriveste, dar in niciun caz nu apela la televizor! Cand copilul e cu ochii in ecran, gandul nu ii e la mancare, la relatia minte-gura, ci pur si simplu e indopat. Cu timpul o sa descopere bucuria de a manca si senzatia placuta de burtica plina.
Poti oricand opta pentru variantele eco/bio, dar acestea nu garanteaza nimic. In schimb evita cu desavarsire mancarea tip fast food, junk food, pufuletii, sarea, zaharul, prajeala si axeaza-te pe legume si fructe proaspete, carne si branzeturi luate din surse sigure si ideal, mancare gatita in aceeasi zi. O sa aiba toata viata la dispozitie sa manace toate prostiile, dar daca ii invatati de mici sa manance sanatos, nici nu vor fi tentati sa o faca.
In concluzie, incercati sa insuflati obiceiuri sanatoase, sa tratati diversificarea cu voie buna si respect pentru copil, iar succesul e garantat.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Citeste si 10 alimente crude benefice pentru bebelusul tau
Text: Lupu Florentina-Natalia, consilier psihologic