Divortul emotional
Intr-o lume haotica si instabila, am devenit plictisiti, fara entuziasm, aproape insensibili la suferinta celuilalt, indiferenti, uneori impulsivi si agresivi cu oamenii din jurul nostru. Suprasolicitati profesional si cu nervii intinsi la maximum, obisnuim sa venim acasa incarcati de stresul de la job, descarcandu-ne pe partenerul care si-ar dori cu totul altceva din partea noastra, un suras sau o imbratisare. Timpul mult prea rapid pe care il traversam ne-a determinat sa grabim pasul catre inima celuilalt, fara a mai apela la gesturile tandre sau romantice de altadata. Chiar daca este un paradox, este real faptul ca in ciuda dorintei noastre de a fi fericiti alaturi de partener, suntem disponibili sa oferim tot mai putina atentie celuilalt si nevoilor lui, abandonand mult prea devreme proiectul construirii unei relatii de cuplu armonioase si stabile.
Separarea emotionala, un moment critic
Separarea emotionala sau “divortul emotional” al partenerilor de cuplu nu reprezinta doar o etapa a consumarii unei relatii, ci si un moment critic din viata unui om cu majore implicatii si efecte psihologice pe viitor. Atunci cand partenerii simt ca relatia lor de cuplu nu mai are niciun viitor, separarea emotionala devine iminenta. Fiecare se va reorienta catre altceva sau altcineva, in contexte de viata in care celalalt lipseste. Noi prieteni, noi scopuri personale, noi activitati sociale semnifica doar o parte din noul inceput al pretendentului la statutul de “singur(a)”. Insa, pe langa noile perspective, ranile provocate de astfel de separare nu se vindeca asa de usor, ci au nevoie de timp in care sa fie atent curatate, pansate sau ingrijite. In urma unei despartiri de acest gen, echilibrul psihic poate fi profund perturbat datorita multiplelor consecinte nefaste ale aspectelor prezentate mai sus. Sistemul de relatii interumane ale individului este afectat deopotriva. Disolutia cuplului a fost si va ramane in constiinta umana o criza existentiala generatoare de suferinta si disperare, insa si dovada certa ca avem capacitatea sau puterea de a trece peste acest moment critic din viata noastra si de a ne regasi fericirea.
Gustul amar al despartirii
Evenimentul despartirii de omul alaturi de care ai incercat sa construiesti o relatie frumoasa iti poate lasa un gust amar, descurajandu-te in ceea ce priveste posibilitatea de a mai iubi vreodata. Poti deveni neincrezator si sceptic in functionalitatea relatiilor dintre oameni, dar sigur in privinta problemelor inevitabile care apar in orice cuplu.
Atunci cand conflictele devin de nesolutionat, partenerii raman prizonierii a doua mari si certe optiuni: prima se refera la o viata anosta si nefericita in doi iar cea de-a doua se rezuma la un singur cuvant, “separarea”. In trecut, majoritatea cuplurilor optau pentru prima varianta. Acum, lucrurile stau exact invers, aproape toti indivizii considera optima cea de-a doua varianta. Societatea contemporana, prin noile modele de rol si plaja numeroasa de oferte tentante, reuseste in mod continuu sa amplifice cauzele dificultatilor relationale. Egalitatea sexelor, schimbarea rolurilor de gen, preocuparea asidua pentru dezvoltarea carierei profesionale, oboseala fizica si psihica, monotonia sunt doar cateva dintre motivele pentru care cele mai multe cupluri se despart.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei