Dobandirea controlului asupra propriilor trairi emotionale
„Te invit sa creezi, in plan vizual, o imagine in care tu stai fata in fata cu cel mai temut profesor din scoala pe care l-ai avut. Ti s-a accentuat pulsul?
Acum modifica aceasta imagine. Micsoreaza-l pe respectivul profesor pana la dimensiunile unui pitic. Scote-i costumul si cravata si pune-i niste hainute de copil. Vizualizeaz? cum il mangai pe crestet si ofera-i generos cateva bomboane. S-a schimbat ceva in starea ta de spirit? Zambesti cumva?”
Poti schimba propriile stari emotionale
Programarea neuro-lingvistica ne vorbeste despre cele cinci simturi umane prin care noi, oamenii, procesam informatiile provenite din mediul exterior: vizual, auditiv, kinestezic, olfactiv si gustativ.
Postulatul pe care NLP-ul se bazeaza este ca, modificand reprezentarile interioare, putem schimba starile pe care le traim. Creierul reactioneaza la aceste schimbari, evocand sau amplificand experiente placute, diminuand, transformand sau chiar facand sa dispara experiente neplacute.
In plus, este posibil ca, procedand astfel, sa te automotivezi prin a te pune singur intr-o stare care sa-ti dea incredere, curaj, initiativa.
Exemplu elocvent
Daca partenera sau partenerul tau de cuplu are o stare de dispozitie deprimata, poate ar fi mai interesant ca, in loc sa o(il) intrebi ce o(il) deprima si sa ascul?i un monolog de o jumatate de ora, care o(il) face si mai deprimat(a), sa ii pui aceasta intrebare-cheie: „Cum faci, chiar acum, pentru a fi deprimat(a)?”
Poate isi spune singur/a ceva in minte? Vizualizeaza obsesiv o anumita imagine? Sta cu capul in pamant? Vorbeste stins? Isi imagineaza ca totul este pierdut? Acestea sunt cateva actiuni specifice, fizice si mentale, care intretin starea de deprimare. Insa, schimband structura acestor actiuni si reprezentari, poti schimba si starea de spirit.
Oare cat de deprimat/a poti fi daca, in loc sa privesti concentrat/a in pamant, ridici privirea spre cer? Daca in loc sa iti imaginezi ceva care te apasa sau te striveste, iti imaginezi ceva care te insenineaza?
Astfel ca NLP-ul este un instrument de eficientizare a vietii atat personale, cat si profesionale, de schimbare pozitiva a numeroase experiente particulare si de atingere a succesului in domeniile care iti captiveaza interesul si preocuparea.
Nu toate trairile pot fi schimbate
NLP-ul nu este un panaceu universal. Exista stari neplacute pe care este important sa le primesti in interiorul tau, sa le traiesti pentru ca ele au menirea de a-ti transmite un mesaj.
Daca le vei schimba imediat, fara a le intelege sensul, ar fi ca si cum l-ai alunga pe cel care iti aduce factura la electricitate. Astfel ca, in ciuda faptului ca poti sta linistit/a o vreme, la un moment dat, nu foarte indepartat, te vei trezi cu electricitatea intrerupta deoarece nu ai platit.
De asemenea, unele experiente de viata nu se schimba asa de usor. De pilda, experientele din copilarie, mai cu seama cele traumatizante, sunt imprimate atat de adanc in corp prin anumite tensiuni corporale sau blocaje musculare, incat simpla actiune mentala, de schimbare a reprezentarilor, nu este suficienta.
Pe de alta parte, convingerile si credintele irationale atat de profund inradacinate trebuie supuse unui examen critic sever pentru a putea fi schimbate. Doar intr-un cadru terapeutic securizant aceste credinte lipsite de logica ar putea fi demitizate prin tehnici specializate.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei