Dorinta femeii de a deveni mama si atitudinea ei fata de sarcina
Atitudinea femeii fata de sarcina se formeaza in mare masura in mediul in care a crescut dar si in societatea in care isi desfasoara existenta ca adult. Pacat ca, pana de curand, perspectiva asupra nasterii era una medicala in termeni de boala sau posibila boala. Ceea ce femeia insarcinata si partenerul ei simt in privinta sarcinii si a nasterii poate fi mult influentat de experientele lor personale, de cele ale prietenilor si rudelor acestora, precum si de perspectiva generala asupra etapelor sarcinii, travaliului si nasterii.
Apoi, masura in care femeia se simte in siguranta in relatiile cu oamenii din jurul ei, in special cu tatal copilului, este importanta pentru acceptarea de catre ea a sarcinii. Ea va accepta sarcina mai usor daca are incredere in trainicia relatiei cu tatal copilului si daca simte ca acesta ii acorda sprijin emotional.
Abilitatea sa de a se adapta la rolul de mama pentru copilul sau copiii ei depinde in mare parte de temperamentul ei, de modul rapid sau lent de adaptare la noi ritualuri. Anumite femei au dificultati in acceptarea sarcinii pentru ca o vad ca pe o amenintare la adresa frumusetii si tineretii lor. O alta femeie poate considera ca sarcina o va priva din punct de vedere financiar si ii va distruge sansele unei promovari in munca.
Sentimentul matern al procreatiei
Sentimentul matern al procreatiei are un pronuntat caracter fiziologic si el se manifesta precoce. Acesta are o conotatie afectiva, psihologica, de protejare, de educatie si de formare a copilului. In schimb, pentru barbat, sentimentul patern este legat de grija privind viitorul copiilor, educatia, situatia economico-materiala, integrarea lor sociala.
In speta, psihanalistii descriu doua tipuri de femei:
· Tipul matern sau uterin inclinat catre satisfactie si realizare materna;
· Tipul seducator sau clitoridian, inclinat catre activitatea erotico-sexuala si dorinta de seductie masculina. Acest tip de femeie are un tip de sexualitate infantila, fiind mult mai putin evoluata.
Despre viitorul copil…
Viitorul copil este cel pe care orice femeie, chiar si cea mai sincera in refuzul sau la adresa maternitatii, si-l doreste intr-o zi. El poate fi copilul la care viseaza aproape orice femeie care a nascut atunci cand se afla in fata primului nou-nascut. Femeia insarcinata este de-a dreptul transfigurata. Fata ei devine luminoasa, plina de speranta si energie pozitiva. Ea paseste cu gratie, cu atentie pentru ca in pantecul ei salasluieste o adevarata comoara. O viata noua se va naste prin intermediul ei. Corpul femeii insarcinate este asemenea unui templu.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei