Dorintele ascunse in cuplu
In societatea de astazi, in care sunt la moda telefonia mobila, chatul, videochatul, facebookul sau alte metode simple de comunicare, relationare, socializare, conceptele de confidentialitate, intimitate, spatiu personal sunt contestate si uneori neclare.
Sunt dese situatiile in care partenerii isi verifica e-mailurile reciproc, isi urmaresc activitatile cotidiene postate pe facebook atat ale lor, cat si pe cele ale prietenilor sau prietenelor sau ale altor persoane cunoscute, unii ajungand sa spioneze alte persoane, altii doar intaresc de fapt un mod de viata pe care si l-au format astfel. In ceea ce priveste viata intr-o relatie, uneori partenerii subestimeaza importanta vietii private si pericolul ce poate interveni in lipsa pastrarii minimului de confidentialitate. Intimitatea reflecta increderea intre parteneri, ea devine posibila pe fondul increderii, de aceea destainuirea secretelor, chiar prin intermediul cailor de socializare la indemana, online sau telefonice, afecteaza segmentul increderii.
De ce avem nevoie ca dorintele ascunse, intime sa fie pastrate?
Din punct de vedere psihologic, inca din copilarie identificam aceasta nevoie de pastrare a intimitatii, de a avea camera separata, de a avea ganduri private, de a tine un jurnal intim, de a avea spatiu, pentru a asigura parametrii unei dezvoltari autentice si pentru ca atasamentul sa intervina intr-un mod lejer si normal. Ca adulti, vom continua aceasta nevoie de intimitate, bineinteles in alte grade sau alti parametri, atat pentru a ne reincarca propriile baterii cat si pentru a reglementa un anumit nivel de stres, sau poate pentru simplul fapt de a urma un hobby in mod solitar. Nevoia de intimitate, vazuta din exterior ca o nevoie de a pastra unele dorinte ascunse si dorita a fi „sparta”, este important a fi pastrata in conditiile dorite si intr-un mod la care ceilalti nu au acces.
Dorintele ascunse in cuplu, un motiv al „relaxarii” granitelor personale
Intr-o relatie, limitele noastre individuale sunt supuse schimbarilor. Chiar daca am ales ca trebuie sa impartim cu alta persoana atat dormitorul, cat si celelalte nevoi cum ar fi nevoile materiale, sau conturam obiective comune de vacante si petrecere a timpului liber, cat si temerile si greutatile cu partenerul, nevoia de a respecta intimitatea celuilalt nu trebuie sa dispara.
Daca unul dintre parteneri este mai „relaxat” in ceea ce priveste divulgarea unor dorinte sau interese catre celalalt, nu este de asteptat sa auda sau sa i se impartaseasca fiecare gand, actiune, dorinta de catre celalalt. Intr-o relatie, chiar bazata pe multa incredere, nu exista rolul verificarii reciproce si nici obligatia dezvaluirilor totale, iar controlul e-mailurilor, a telefonului, a corespondentei este perceput ca abuziv. Este stiut faptul ca si regula nescrisa in viata de cuplu ca atunci cand nu este respectata intimitate si spatiu personal, dragostea dispare incetul cu incetul, imaginatia este afectata si creativitatea si liberul arbitru sunt ingradite, iar atunci cand visele private sau dorintele ascunse sunt permise, ele devin foarte des posibilitati comune. O dorinta ascunsa devine necesara a fi secreta cand exista motivatia constienta de a pastra ceva care poate avea un impact negativ direct asupra acelei persoane sau relatiei de cuplu. Partenerul va alege sa tina secreta relatia on-line cu iubita din liceu, daca a pierdut bani la jocurile de noroc si a afectat bugetul familiei sau daca a investit in afaceri neprofitabile. Secretele pot fi motivate de tradare, rusine, teama, furie. Din punct de vedere psihologic, in viata de cuplu, in cazul detinerii de secrete de unul dintre parteneri, disponibilitatea pentru comunicarea cu celalalt este diminuata iar intimitatea va avea de suferit.
Repere de identificare a dorintelor ascunse in cuplu
– exploatarea secretelor in cuplu evidentiaza utilizarea negarii; atat femeile, cat si barbatii care isi tradeaza partenerul printr-o relatie sexuala cu alta persoana sau actiuni sau comportamente ascunse de acesta vor folosi negarea din dorinta de a pastra secretul si a nu rupe relatia de baza;
– implicarea intr-o alta relatie, actiunile sau comportamentele pentru a mentine o afacere sau pentru a participa in mod secret la diferite jocuri de noroc sau alte conjuncturi sociale, petrecerea timpului in mod separat conduc catre alterarea comunicarii in cuplu si implicit la o criza de viata pentru ambii parteneri, care isi percep separat obiectivele si nu isi canalizeaza eforturile pentru indeplinirea obiectivelor comune;
– sentimentele de vinovatie se fac simtite odata cu tradarea.
Uneori, nu exista nicio tradare in relatie, dar poate exista un anumit grad de insistenta din partea unuia dintre parteneri de a cunoaste tot, de a sti, de a vedea, de a auzi, astfel incat aceasta intruziune in spatiul personal al celuilalt poate fi perceputa ca agresiva, ca un atac sau ca o insulta la adresa fidelitatii sau a increderii. Este dificil ca atunci cand s-au produs astfel de intruziuni, partenerul fiind nevoit sa aduca explicatii sau sa dovedeasca poate ceea ce nu a facut sau ceea ce nu a gandit, sa se produca echilibrarea vietii de cuplu, sa se reconstituie atasamentul, iar partenerii instrainati si raciti sa redevina iubiti.
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala