Dormitul separat înseamnă moartea pasiunii?
Fiecare cuplu are dinamica lui, rutina lui, și ce unora ni se pare ciudat, pentru alții reprezintă normalitatea. Unele cupluri funcționează optim atunci când partenerii stau nedespărțiți, în timp ce pentru alții, și relațiile la distanță sunt la fel de pline de recompense precum cele în care partenerii locuiesc în același apartament. Dar cum e situația partenerilor care dorm separat?
Care sunt avantajele dormitului în același pat?
Psihologul Wendy Troxel din Pittsburg, a studiat în profunzime această situație și a descoperit, în urma a numeroase experimente că oamenii care dorm împreună au o calitate a somnului crescută, comparativ cu cei care dorm singuri.
S-a observat că oamenii care dormeau împreună, adormeau mai repede datorită sentimentului de siguranță și a faptului că nu se mai lăsau prinși în capcana setată de propria lor minte, aceea de a supra gândi acțiunile desfășurate în ziua ce abia se termină.
De asemenea, în cazul dormitului împreună, se eliberează oxitocină (hormonul fericirii) și scade nivelul cortizon (hormonul care are valorile cele mai crescute în situații de stres), iar prin aceste 2 modificări hormonale, crește considerabil calitatea somnului chiar dacă cantitatea poate fii scăzută.
Iar marele avantaj al dormitului împreună este reprezentat de faptul că se ajunge destul de ușor la…sex. O atingere accidentală, o îmbrățisare, căldura trupului omului iubit, ajung să incite, să trezească dorințe și nevoi.
De ce ajung unele cupluri să doarmă separat?
La începutul oricărei relații, partenerii fac orice pentru a petrece fiecare secundă împreună, iar dormitul împreună nu face excepție. Cu toate acestea, trecerea anilor și schimbarea climatului relației fac ca partenerii să ajungă să doarmă și separat.
Două dintre cele mai frecvente motive pentru care cuplurile ajung să nu mai doarmă împreună sunt: apariția unui bebeluș sau tulburările de somn.
În cazul în care un nou membru al familiei apare în peisaj, este de înțeles că somnul este tulburat mai des decât de obicei, iar din păcate, cel mai adesea, mama ajunge să facă drumuri de la domitorul conjugal până la dormitorul bebelușului până când ajunge să se mute acolo din cauza oboselii. Soluția e simplă în această situație: și tatăl trebuie să facă drumuri dacă vrea să își păstreze soția în dormitor, chiar dacă următoarea zi merge la serviciu.
Tulburările de somn precum bruxismul, apneea, insomnia, îl pot face pe partener să plece în cautarea odihnei, dar în același timp îl pot și îndeparta emoțional de partener, de aceea, trebuie discutat deschis ori de câte ori este nevoie și căutate soluții astfel încât toată lumea să fie mulțumită.
Dormitul separat = moartea pasiunii?
Oricare ar fi motivul pentru care un cuplu decide să doarmă separat, trebuie înțeles că nu doar acesta este motivul pentru care flacăra plină de pasiune se stinge. O relație în care nu se investește, în care nu se caută echilibrul, sau care pur și simplu nu funcționează, nu își va găsi rezolvare doar prin dormitul în același pat. Un alt aspect ce trebuie menționat este faptul că trecerea timpului oricum transformă o relație, iar pasiunea aceea arzătoare, de început de relație, se transformă într-o iubire mai așezată, mai domolă.
În niciun curiozității caz dormitul separat nu garantează moartea pasiunii, dar lipsa intimității, a, neimplicarea în viața de cuplu, acestea da, pot distruge o relație.