Două contraceptive eficiente de barieră: diafragma și calota cervicală

Apariția numeroaselor metode de contracepție a fost necesară pentru a diminua numărul avorturilor și al sarcinilor nedorite. În zilele noastre, femeile pot alege dintr-o gamă variată de metode care să se potrivească nevoilor lor.
Diafragma și calota cervicală sunt două dispozitive contraceptive asemănătoare, destinate femeilor active sexual, dar care nu doresc încă un copil. Diafragma trebuie poziționată în vagin înaintea contactului sexual, iar calota cervicală trebuie amplasată direct pe colul uterin. Calota cervicală este mai mică decât diafragma, însă trebuie așezată într-o manieră similară.
În cazul în care aveți în vedere folosirea unor metode contraceptive, cel mai bun lucru pe care îl puteți face în prima faza este să mergeți la medicul ginecolog. În urma consultului, acesta poate să va sugereze care sunt metodele cele mai potrivite în funcție de anatomia dumneavoastră sau de eventualele probleme de sănătate pe care le aveți sau care pot apărea. În situația în care ați ales o metodă contraceptivă și apar reacții nedorite, este esențial să mergeți urgent la medic pentru a va recomanda o altă metodă.
Metodele de contracepție, de la apariție până în prezent
Metodele de contracepție folosite cel mai frecvent sunt pilulele și prezervativul, dar mai sunt și alte posibilități. De la apariția lor și până în prezent, contraceptivele au fost perfecționate pentru a deveni din ce în ce mai eficiente și pentru a avea cât mai puține efecte nocive asupra organismului. Medicina a evoluat, așa că în zilele noastre există suficiente metode de contracepție, de la dispozitive intrauterine și contraceptive hormonale până la pilula de a doua zi sau vasectomia (pentru bărbați).
Metodele contraceptive de barieră, așa cum este diafragma, au o eficienţă de aproximativ 85%. Steriletul are o eficienţă de 97 – 99%, prezervativele de 98%, în timp ce metoda contraceptivă cu cea mai mică rată de succes este metoda calendarului.
Anticoncepționalele pe bază de hormoni sunt foarte populare în rândul femeilor, însă cele mai multe dintre ele își administrează acest tratament fără a face în prealabil o vizită la medicul ginecolog. Riscurile pot fi destul de mari, pentru că în organism pătrund substanțe chimice care pot să producă dezechilibre serioase.
Diafragma – ce este și ce avantaje are
Un mare avantaj al folosirii diafragmei contraceptive este faptul că poate fi inserată fără probleme, permițând acte sexuale spontane. Recomandarea specialiștilor este să nu purtați acest dispozitiv mai mult de 30 de ore, pentru că riscați infecții și scurgeri vaginale. Odată cu încheierea contactului sexual, este necesar ca diafragma să nu fie scoasă mai devreme de șase ore.
– este un dispozitiv contraceptiv fabricat din silicon sau cauciuc moale și subțire
– are o eficienţă de 80% în cazul utilizării tipice și de 96% la utilizarea perfectă
– diafragma se plasează în vagin pentru acoperirea colului uterin
– se folosește în combinație cu un gel spermicid care se aplică înainte de fiecare contact pentru imobilizarea și distrugerea spermatozoizilor, făcând imposibilă fertilizarea ovulului
– este o barieră fizică de contracepție pentru că nu permite pătrunderea spermatozoizilor
– diafragma se introduce vaginal înainte de contactul sexual și se păstrează local cel puțin 12 ore
– este o metodă ieftină
– în funcție de dimensiuni, se recomandă de medicul ginecolog și se procură din farmacii
– dacă este intactă și bine păstrată, poate fi folosită timp de mai mulți ani
– diafragma poate fi folosită de femeile alergice la latexul din prezervative sau care nu agreează pilulele contraceptive
– oferă libertatea spontaneității actului sexual
– diafragma poate fi folosită în perioada ciclului menstrual fără că sângerarea să jeneze partenerii
– reacțiile adverse constau în cistite și alergie la gelul spermicid
Calota cervicală – avantaje și dezavantaje
Chiar dacă nu este una dintre metodele contraceptive cel mai des folosite, este o metodă destul de bună. Acest dispozitiv este asemănător unui degetar mai mare și se fixează fără probleme în colul uterin. Este o metodă contraceptivă care presupune montarea respectivului dispozitiv de către un specialist al unei clinici de planificare familială.
– calota cervicală este considerată inferioară diafragmei
– nu este la fel de des utilizată
– se fixează pe colul uterin
– calota cervicală oferă o protecție mare în cazul utilizării corecte
– aplicarea trebuie însoțită de gelul spermicid
– are formă unui degetar de dimensiuni puțin mai mari
– dimensiunea se stabilește în cabinetul de planning familial
– după aplicare, calota cervicală trebuie să rămână introdusă măcar 6 ore de la actul sexual
– femeile care suferă de sindromul șocului toxic asociat cu folosirea tampoanelor interne nu pot utiliza acest dispozitiv
Sfatul specialistului
De reținut! Diafragma și calota cervicală oferă doar o protecție limitată împotriva bolilor cu transmitere sexuală, inclusiv HIV/SIDA! Există şi aspecte mai puţin plăcute ale folosirii diafragmei şi calotei cervicale. De exemplu, în czul în care aveţi mai multe contacte sexuale, nu trebuie să uitaţi că este nevoie de spermicid în plus. De asemenea, este de menţionat faptul că unele persoanele pot fi sensibile la spermicid. Un alt dezavantaj ar fi că se poate să dureze o vreme până va obişnuiţi să îl folosiţi corect. În cazul în care pierdeţi sau caştigţi în greutate, în cazul unei sarcini sau al unui avort, se poate să fie nevoie să folosiţi o altă mărime.