Dr. Victor Mirciulescu, medic primar urologie: “Spre deosebire de adenomul de prostata, cancerul prostatic este o afectiune maligna, cu evolutie progresiva continua”
Dr. Victor Mirciulescu, medic primar urolog si doctor in stiinte medicale la Clinica de Diagnostic Gral, unul dintre cei mai buni urologi din tara, ne vorbeste in interviul de mai jos despre cea mai frecventa afectiune benigna a barbatului cu varsta peste 50 de ani – adenomul de prostata. Care sunt cauzele aparitiei adenomului de prostata? Care sunt simptomele bolii? Cum se diferentiaza de cancerul de prostata si care sunt cele mai recente descoperiri la nivel mondial in ceea ce priveste tratamentul cancerului de prostata, aflati in randurile de mai jos:
De ce ati optat pentru urologie atunci cand a trebuit sa va alegeti specializarea?
Urologia este un domeniu fascinant al medicinei. Este o specialitate chirurgicala care include atat operatii deschise cat si endoscopice. La alegerea specialitatii, pentru mine au contribuit decisiv profesorii mei de urologie, care mi-au aratat frumusetea specialitatii si mi-au indrumat primii pasi in sala de operatie. E mult de povestit despre alegerea unei specialitati. Eu consider ca am fost privilegiat putand sa-mi aleg specialitatea, multi colegi putand alege numai ce ramanea la examenul de rezidentiat, in functie de punctajul obtinut.
Care sunt cele mai frecvente afectiuni ale prostatei?
Cele mai frecvente afectiuni ale prostatei sunt inflamatia prostatei – prostatita, adenomul de prostata si cancerul de prostata.
Ce este adenomul de prostata si cum se manifesta acesta?
Adenomul de prostata este o afectiune benigna a prostatei care consta in cresterea volumului glandei. Marirea volumului prostatei (hipertrofie benigna de prostata sau adenom de prostata) se manifesta in primul rand prin simptomatologie urinara joasa, tulburari mictionale (mictiuni frecvente, dificile, cresterea numarului de mictiuni nocturne), culminand cu una dintre posibilele complicatii – retentia acuta de urina, adica imposibilitatea mictiunii. De cele mai multe ori, frecventa sau dificultatea mictiunii aduc bolnavul la medic.
Care sunt simptomele acestei boli?
Simptomatologia adenomului de prostata nu este caracteristica bolii, simptome asemanatoare aparand si in cazul cancerului de prostata si chiar al prostatitelor. Aici, urologul poate diferentia intre aceste afectiuni, una dintre ele sa nu uitam ca este foarte grava, iar descoperirea acesteia cat mai precoce poate sa insemne vindecarea sa.
Cum se stabileste diagnosticul de adenom de prostata?
Urologul, alaturi de anamneza, efectueaza si o ecografie prostatica si un tuseu rectal, toate aceste examene clinice si paraclinice, coroborate cu analizele de laborator (in special PSA-ul si freePSA-ul de care multi barbati au auzit) orienteaza diagnosticul catre tipul afectiunii prostatice.
Care este tratamentul indicat in cazul adenomului de prostata?
Tratamentul adenomului de prostata trebuie individualizat, nu exista o reteta universal valabila, intrucat exista o multitudine de nuante ale simptomatologiei. Poate una dintre cele mai elocvente exemplificari este faptul ca intensitatea simptomatologiei nu depinde direct de dimensiunea prostatei, lucru cunoscut de urologi si mai putin de pacienti. Alaturi de tratamentul medicamentos, de prima intentie in adenoamele necomplicate, interventiile chirurgicale sunt indicate in situatii diverse, in special in cazul pacientilor cu complicatii datorate adenomului de prostata sau al celor care nu au niciun raspuns la tratamentul medicamentos.
Care este diferenta dintre adenomul de prostata si cancerul de prostata?
Spre deosebire de adenomul de prostata, cancerul prostatic este o afectune maligna, cu evolutie progresiva continua. Trebuie diferentiat de adenomul de prostata pentru ca tratamentul este complet diferit, dar mai ales evolutia in lipsa tratamentului este foarte grava, spre deosebire de adenomul de prostata. Ceea ce este mai dificil este faptul ca, la debut, simptomatologia este foarte asemanatoare, diferenta fiind facuta de aspectul clinic al prostatei si de valoarea PSA-ului si freePSA-ului. In functie de stadiul in care este detectat, adenocarcinomul de prostata poate beneficia de tratament chirurgical sau medicamentos hormonal, ori de radioterapie si chimioterapie. De asemenea, tratamentul trebuie individualizat pentru fiecare pacient.
Care sunt riscurile operatiei adenomului de prostata?
Sigur ca niciun tratament chirurgical nu este perfect, in cadrul oricaruia putand aparea complicatii atat intraoperatorii cat si postoperatorii. Daca complicatiile intraoperatorii sunt mai putin interesante pentru pacienti (sangerare, dificultati tehnice diferite etc), cele posibile postoperatorii pot fi importante – sangerare postoperatorie uneori chiar importanta, putand impune reinterventia, de cele mai multe ori endoscopica. In cazul operatiilor deschise, persistenta unor fistule, cu inchiderea foarte tardiva a acestora, infectii de plaga operatorie. Indiferent de metoda operatorie aleasa, una dintre cele mai redutabile si in acelasi timp invalidante complicatii este incontinenta urinara. Este o complicatie rara, sub 1%, dar posibila si care trebuie cunoscuta de pacientii care se vor opera. Sigur ca exista si diverse modalitati de tratament al unei asemenea complicatii, dar rezultatele nu sunt cele mai bune. De asemenea, este posibil ca simptomatologia sa nu se amendeze complet in cazul unei interventii pentru adenomul de prostata, pacientul ramanand in continuare cu 2-3 mictiuni nocturne, situatie deranjanta. De asemenea, dintre posibilele complicatii tardive se pot cita si stricturile de uretra care pot apare la intervale variabile de timp postoperatorii.
Care ar fi cele mai recente descoperiri la nivel mondial in ceea ce priveste tratamentul cancerului de prostata?
In ceea ce priveste ultimele descoperiri la nivel mondial in tratamentul cancerului de prostata, acestea nu sunt chiar foarte recente, constand in tratament cu ultrasunete focalizate, prostatectomie robotica laparoscopica sau radioterapie cu particule incarcate electric (protoni sau ioni de calciu). Cu toate ca rezultatele acestor tratamente sunt bune, inca mai exista multe segmente in care s-ar putea realiza noi tratamente sau chiar doar noi abordari terapeutice, de fapt oncologia este un domeniu foarte vast si in continua schimbare, probabil noi agenti chimioterapici alaturi de noi variante radioterapeutice vor putea asigura o crestere a duratei de supravietuire, o crestere a ratei de vindecare si o mai buna calitate a vietii pentru acesti pacienti.
Poate fi prevenita aparitia adenomului de prostata?
Preventia este sigur cel mai bun tratament. Din pacate, nu exista un tratament profilactic nici pentru adenomul de prostata, nici pentru cancer. Exista anumite teorii care sustin ca un anumit stil de viata coroborat cu un anume tip de alimentatie pot preveni aparitia adenomului de prostata, dar sunt numai teorii, care din pacate nu au fost confirmate stiintific.
Text: Alexandra Lupu