Dragostea si gura lumii. Conteaza parerea celorlalti cand ai intalnit iubirea?
Se intampla deseori sa avem de-a face cu opiniile diferite ale parintilor, prietenilor, vecinilor sau a altor persoane atunci cand avem o relatie de prietenie adevarata sau o relatie de iubire. Cand atentia catre cineva, prietenia, afectiunea sau sentimentele de iubire ne scot dintr-un context de viata cu care eram obisnuiti si, implicit, ii obisnuiseram si pe cei din jurul nostru, apar si comentariile celor din jur, mai mult sau mai putin intentionate. Unii o fac din lipsa de preocupare pentru altceva sau pentru viata proprie, din plictiseala sau din curiozitate, lipsa de educatie, altii o fac din invidie sau gelozie, insa indiferent de motive, gura lumii este uneori foarte intruziva si chiar inventiva, distorsionand realitatea dupa bunul plac si netinand cont de sentimentele celor implicati.
Atunci cand ne dorim o relatie de prietenie sau de iubire, prezentul devine foarte important si, dintr-un motiv sau altul, alegem sa ne petrecem timpul in prezenta acelei persoane cu care ne simtim bine, putem sa ne impartasim interesele, gandurile, opiniile sau sentimentele, putem desfasura actiuni comune, ne simtim sprijiniti, in confort psihologic, intr-o zona de securitate emotionala. Un lucru evident semnificativ devine prezentul si trairea prezentului in contextul ales, iar trecutul sau ceea ce a fost pana in acel punct trece intr-un plan secund, ca si viitorul proiectat pana acum in alti parametri. Acest fapt este cumva simtit de catre cei din jurul nostru, pentru care noi prezentam interes dintr-un motiv sau altul, si devine „amenintator”, chiar din cauza acestei noi alegeri, noi optiuni, cu probabilitate mare de noi planuri de viitor, sau acestei noi viziuni de viata care poate exclude sau elimina vechile obiceiuri care ii interesau sau in care acestia erau tangential implicati. Este vorba, pana la urma, de o rautate anume, si nicidecum de suport din partea acestora. Aceste persoane nu au ajuns la un prag de dezvoltare personala incat notiunea de respect sa primeze in relationarea de orice tip si vor incerca sa aduca prejudicii de imagine prin comentarii, barfe, opinii, uneori distorsionand realitatea, alteori chiar neintelegand-o sau nici macar depunand vreun efort pentru a o intelege.
Trebuie sa intelegem aceste lucruri daca ne dorim sa ne simtim multumiti cu alegerile pe care le facem, sa aruncam o privire mai profunda asupra lucrurilor, pentru ca decizia sa ne apartina, pentru a nu interveni regrete sau pareri de rau, sub influenta celor din jur si, poate cel mai important aspect, pentru a nu lasa opiniile celor din jur sa isi puna amprenta asupra relatiei sau casniciei. Uneori, doar ignorarea, diplomatia sau calmul nu ajuta si e nevoie de o interventie activa pentru a combate sugestii, opinii, presiuni venite de la cei din jur si pentru a nu se ajunge la tensiuni si certuri inutile in cuplu, care pot duce la destramarea definitiva a relatiei.
Recomandari pentru cupluri vizate de „gura lumii”:
– Stabiliti de comun acord propriile reguli de urmat care sa va uneasca, deoarece cu cat sunteti mai uniti si aveti planuri, obiective si interese comune, cu atat sunteti mai puternici, iar ceea ce vine din exterior nu va putea umbri bunul mers al relatiei.
– Urmati-va visul propriu, chiar daca el nu coincide cu ideile altora. Daca visul pe care il aveti este investit cu pasiune, puteti ajunge la destinatie. A urma sugestiile altora va tine in umbra si va va face sa va simtiti datori si obligati fata de altii.
– Faceti alegeri care sa conduca la sentimente de securitate si confort psihologic. Chiar daca va urmati visul, investitiile materiale sau afective uneori nepotrivite va pot determina sentimente de teama, incapacitate sau presiuni psihologice. Riscati insa cu ochii deschisi!
– Este important sa constientizam un vechi proverb care spune ca „banii nu aduc fericirea, dar o intretin”. Este minunat sa ne putem lasa in mrejele pasiunii, sa facem ceea ce ne place, insa si banii au rolul lor in aceasta poveste. Cercetarile arata ca suntem mai fericiti atunci cand putem cheltui bani pe experiente pozitive, cum ar fi vacantele, mai degraba decat pe lucruri materiale. Chiar daca am avea o masina luxoasa, o casa mare si haine de firma, strict numai aceste lucruri nu ne creeaza fericirea. Fericirea inseamna impartasirea bucuriei cu cei dragi si posibilitatea acestui lucru, deci folositi cu chibzuinta banii pentru a acoperi aceasta nevoie.
– Canalizati-va energia pentru visele voastre si nu uitati proverbul „niciodata nu e prea tarziu”. Incercati si ramaneti activ in pasiunile pe care le aveti. Nu suntem niciodata prea batrani sau prea experimentati ca sa probam noi vise.
Text: Ionela-Janina Sabou – psiholog