Dragostea, stresul si dieta!
Un cub de ciocolata ne poate face fericiti! De cate ori nu ati auzit aceasta fraza? In momente de tensiune sau stres, un cub sau doua de ciocolata, numarul lor in unele situatii fiind mult mai mare, au contribuit la starea noastra de bine. Cu alte cuvinte, ne-au indulcit viata in acele momente si, de fiecare data cand se intampla asta, ne punem intrebarea: dar ce poate fi asa rau?
Mancatul nervos poate deveni o problema, deoarece impulsul de a manca este destul de puternic si controlul nostru, nivelul de critica, este scazut, ceea ce poate duce spre supraalimentatie.
Stresul este una dintre acele probleme care afecteaza viata sexuala, dar, de asemenea, una care poate fi ameliorata prin sex. Efectele stresului sunt insidioase. De multe ori, a fost nevoie de o taxa pe sanatatea fizica sau emotionala ca persoana in cauza sa isi dea seama de efectele lui. Simptomele stresului sunt, in general, neglijate sau sunt confundate cu simptome ale altor afectiuni.
Modalitati de impact al stresului asupra vietii sexuale:
– Stresul contribuie la o imagine negativa a corpului nostru. Hormonii produsi in asociere cu stresul pot avea un impact asupra metabolismului nostru. Daca simtim ca devenim lenti sau daca vom castiga in greutate (involuntar), acest lucru va contribui la o stare psihica negativa. Daca nu ne place corpul nostru, este destul de dificil sa gasim dorinta de ne dezbraca de haine si de a sari in pat alaturi de partenerul nostru. O imagine de sine negativa se asociaza cu sex mai putin si sexul mai putin poate asocia probleme in relatie. In mod ideal, relatia noastra ar trebui sa consolideze ceea ce suntem in realitatea de zi cu zi.
– Stresul contribuie la scaderea libidoului. Stim ca dereglarile hormonale afecteaza sanatatea in numeroase moduri, atat in perioada copilariei, cat si mai tarziu in adolescenta, sarcina, menopauza etc. Cortizolul este unul dintre hormonii produsi de stres. Corpurile noastre au nevoie de acest hormon, insa, in doze mari, acesta poate afecta sanatatea. Uneori, efectul acestor hormoni se evidentiaza la femei in surplusul de masa adipoasa dispus inestetic pe abdomen. Daca nivelurile ridicate de cortizol sunt produse pe o perioada prelungita de timp, ei suprima hormonii sexuali necesari libidoului.
– Stresul contribuie la afectarea relatiilor intime. Atunci cand suntem stresati, apar problemele de comunicare, iar relatia va avea de suferit. Chiar daca exista sentimente de iubire, nu intotdeauna sunt suficiente pentru aceste momente. Relatia de intimitate presupune caldura, afectiune, tandrete care nu pot conduce catre sex decat pe un fond de relaxare.
– Stresul poate conduce la consum excesiv de alcool, iar consumul de alcool in exces poate contribui la scaderea libidoului. Un pahar de vin poate crea o stare de euforie, de a fi bine dispus si relaxat, insa o cantitate mai mare poate duce la disfunctii erectile si la scaderea dorintei, pentru femei. Totodata, consumul de alcool deshidrateaza organismul, iar nivelul de secretie vaginala este mai scazut. Fara o lubrifiere normala sau suficienta excitare, actul sexual poate fi dureros, iar dupa o serie de astfel de experiente neplacute, ajungem sa respingem o relatie sau alte raporturi sexuale.
– Stresul poate conduce la infertilitate. Stresul poate avea un impact asupra glandei pituitare, care controlează tiroida, glandele suprarenale si ovarele. In cazul in care ovarele noastre nu functioneaza corect, ciclul menstrual este afectat negativ. Menstruatiile noastre pot deveni neregulate sau apare amenoreea (oprirea menstruatiei), nemaiexistand posibilitatea de a ramane insarcinata.
Sfaturi pentru dieta si imbunatatirea vietii sexuale:
– Evitarea mancatului pentru a te calma sau relaxa (altele sunt modalitatile optime prin care sa simtim aceste stari, ca, de exemplu, miscare, plimbari, exercitii de relaxare, o baie fierbinte sau un pahar de vin etc.). In general, cand mancam pentru a ne calma, nu tinem cont de alimentele pe care le mancam, astfel carbohidratii, amidonul pot conduce la eliberarea endorfinelor din creier dand un efect anesteziant asupra intregului organism.
– Fie ca ti-ai pierdut pofta de mancare sau, dimpotriva, nu o poti controla, intelegerea fiziologiei gustului si efectul sau asupra modului de actiune al alimentelor pe care le mananci poate ajuta. Creierul uman este legat de o varietate de substante nutritive din alimentele pe care le mancam. Limba noastra poate face diferenta intre nivelurile calde si reci, sarat si dulce, amar si acru. Gura este, de asemenea, foarte sensibila la consistent, explicand feluri de mancare care combina diverse texturi etc. Este evident motivul pentru care aceasta tendinta naturala asigura ca organismul uman va fi expus la o varietate de oportunitati nutritionale. Un regim alimentar echilibrat ofera creierului nostru combustibil pentru a functiona la performante inalte.
Alimente recomandate:
– Nuci – contin Omega 3 care ajuta organismul sa mentina tensiunea arteriala mai scazuta in timpul situatiilor stresante;
– Kiwi – contine vitamina C care ajuta la reducerea nivelului hormonilor de stres din sange;
– Ovaz – contine carbohidrati complecsi, insa nu este recomandat in portii mari. O portie mica poate creste nivelul de serotonina, care produce relaxare;
– Ciocolata neagra – ajuta la reducerea anxietatii;
– Capsuni – contin magneziu, ajuta la reducerea anxietatii si iritabilitatii.
Text : Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala