Dragostea trece prin stomac. Mit sau adevăr?
Această expresie există de când lumea și pământul. Noi o știm de la părinți, ei o știu de la bunici și bunicii de la străbunici și tot așa. De-a lungul timpului, au existat și încă mai există tot soiul de interpretări, mai mult sau mai puțin personale. Unele mai romantice, altele mai pragmatice. Altele strict culinare. Mâncarea înseamnă, încă de când suntem mici, și dragoste. Mâncarea are și rolul de a ne umple rezervorul de iubire, nu doar de a ne asigura supraviețuirea. Tocmai de aceea, când mâncăm singuri, mâncarea parcă nu are același gust ca atunci când luăm masa în familie sau cu cineva drag. Indiferent de programul partenerilor și de tensiunile care mai apar în viața de cuplu, măcar o masă din zi ar trebui luată împreună. Iar aceasta ar trebui să rămână o tradiție în familie.
O altă interpretare destul de potrivită pentru vremurile în care trăim se referă la aspectul financiar. Fie că ne place sau nu, pentru a întreține iubirea, avem nevoie și de bani.
Pentru armonia unui cuplu, partenerii trebuie să fie hrăniți bine
Cercetătorii au dovedit-o și, cu siguranţă și tu ai experimentat senzația, doar că, probabil nu i-ai găsit o explicație. Studiul realizat de psihologii Universității din California a demonstrat că, într-o relație este foarte important ca ambii parteneri să fie sătui și când simt o stare de nervozitate să se asigure că nu au stomacul gol. Foamea crează o senzație puternică și neplăcută, iar „de vină” este nivelul scăzut de glucoză din sânge, fapt care crește nivelul agresivității. Tocmai de aceea, nu este indicat să purtăm discuții serioase pe stomacul gol. Putem iubi, putem visa, putem spera pe nemâncate, dar atunci când vine vorba despre lucruri serioase, când trebuie să luăm decizii importante, ar fi bine să nu le luăm pe stomacul gol.
Iubirea este de ajuns pentru ca un cuplu să supraviețuiască?
De cele mai multe ori, iubirea nu este de ajuns pentru ca un cuplu să supraviețuiască. Este necesar să supraviețuim noi ca indivizi pentru ca iubirea să rămână în viață, vie, iar pentru aceasta avem nevoie de hrană, de un acoperiș deasupra capului, de haine, de un confort și o siguranță minimă a zilei de mâine. În caz contrar, nu ne stă gândul la iubire decât pentru scurt timp, realitatea cotidiană ne trezește destul de repede. Nicio relație nu poate supraviețui mult timp dacă noi suntem măcinați încontinuu de griji existențiale. Nu mai vorbim despre cuplurile care au și copii, acolo este și mai greu. Toată iubirea din lume nu compensează într-un cuplu dacă nu este completată perfect de respect, comunicare, sinceritate, îngăduință.
Banii nu aduc fericirea, dar o întrețin.
Este un mit sau o realitate faptul că ne certăm mai mult atunci când nu avem bani sau când nu știm să-i gestionăm corect? Sunt o grămadă de cupluri care se iubesc sincer, dar care n-au „nici după ce bea apă”. Poate fi frumos și bine o zi, două, o lună, dar când începi să dai piept cu realitatea, și vezi că, deși ești cu iubirea vieții tale, nu ai cu ce să plătești chiria, o să realizezi că dragostea nu face totul. Este adevărat, ea da tonul vieții, dar mai departe trebuie să dai din coate. O persoană care n-are nici doi lei în buzunar are, în schimb, o mulțime de griji, de frustrări și de frici, aspecte care influențează extrem de mult relația cu partenerul de cuplu. De iubire avem nevoie toți, sexul ne place tuturor, dar mai vin și alte lucruri la pachet, uneori total neprogramate. Și atunci, cam da, ajungem la concluzia că dragoste chiar trece prin stomac.
Chiar și cele mai solide cupluri sunt încercate atunci când trec printr-un moment greu din punct de vedere financiar, și nu pentru că iubirea lor nu ar fi puternică. Nevoia de iubire și de apartenența este situată după nevoile fiziologice și de siguranță în piramida trebuințelor lui Maslow. Această nu înseamnă că banii sunt mai importanți decât iubirea, dar înseamnă că, dacă ne este foame, există mari șanse să avem o toleranță mult mai scăzută…
Banii mei? Banii tăi? Sau banii noștri? Cum se pune problema într-o relație?
Viața de cuplu vine cu bune și cu rele, cu bucurii la comun, împliniri și realizări dar și cu sacrificii și compromisuri. Atâta timp cât decizi să împărți aceeași casă, același pat, același nume, trebuie să înveți să împarți și banii. Trebuie să-ți asumi să fii familie și în pat, dar și în portofel. Unii cred că funcționează împărțirea de 50/50 a cheltuielor, dar dacă veniturile lor nu sunt egale, cât de realist mai poate fi acest lucru? Comunicarea defectuoasă stă la baza acestor așteptări, care, în timp, poate duce la destrămarea cuplului. Da, banii sunt și despre respect, înțelegere, toleranță și comunicare. Abordarea corectă ar trebui să fie stabilirea unor priorități, cu care amândoi să fiți pe deplin de acord, evaluând soluțiile de gestionare a banilor în cuplu.
Întâlnim frecvent și cupluri care optează pentru varianta de independență financiară de la începutul relației, iar acest „cult” al lor poate fi benefic. Dar asta trebuie stabilită de la început, cu acordul fiecăruia dintre parteneri. Acestea fiind spuse, revenim la întrebarea, dragostea trece sau nu prin stomac?