Drepturile si obligatiile in cuplu
Atat barbatii, cat si femeile consimt in mod neconditionat, voluntar, sa intra intr-o relatie sau sa-si intemeieze o familie, iar in cazul in care decid ca nu mai doresc sa traiasca impreuna cu partenerul ales, sunt in masura sa solicite separarea maritala sau divortul. Atata timp cat doua persoane consimt sa locuiasca impreuna si intre ele se stabileste o relatie sau se casatoresc, ele ajung sa imparta responsabilitatile pentru a asigura bunastarea familiei/cuplului. Exista moduri diferite in care sotii/partenerii de viata impart responsabilitatile atat economice, financiare cat si morale, sociale.
Relatiile care se stabilesc intre doi parteneri de viata sunt bazate atat pe aspecte emotionale, cat si sociale. Responsabilitatile legale ce tin de drepturi si obligatii deriva din uniunea legala a celor doi si sunt reglementate de dreptul civil si dreptul familiei. Dreptul familiei include aspecte juridice legate de casatorie si divort, sprijin financiar pentru copii, adoptie, custodie etc. Perspectiva actuala a sistemului juridic implica mult mai mult decat procedurile de separare de altadata, procese interminabile de divort si partaj care duceau la accentuarea sentimentelor de dusmanie si rautate intre parteneri. Partenerii care ajung la separare maritala pot beneficia astazi de mediere pentru solutionarea litigiilor judiciare, de consiliere psihologica sau psihoterapie de cuplu, precum si de consultanta juridica pentru problemele lor, iar sistemul de justitie actual incurajeaza aceste demersuri.
Drepturile si obligatiile legale intr-o casnicie
Cand vorbim despre casatorie, includem aici si obligatiile legale si responsabilitatile fata de copii. Acestea se refera la grija comuna a partenerilor fata de bunastarea fizica, emotionala, educationala si sociala a copiilor lor. In cazul neglijentelor parentale in acest domeniu, statul poate interveni prin structurile abilitate de protectie a copilului pentru protejarea nevoilor copilului. Exista situatii in care parintii nu reusesc sa indeplineasca aceste obligatii in cuplu – in acest caz este nevoie de interventii sociale si anume apelul la servicii de consiliere si asistenta. In cazul in care problemele sunt mult mai grave, abuz fizic sau emotional fata de copii, violenta domestica, conditii improprii de locuit sau imposibilitate financiara pentru a asigura copilului hrana adecvata, imbracaminte, rechizite etc. in baza unei anchete sociale se poate stabili nevoia de regim de plasament a copilului sau de adoptie.
Drepturile si obligatiile intr-o relatie de angajament
Chiar si intr-o relatie de angajament sau intr-o relatie platonica, necasatorite fiind, doua persoane care decid sa locuiasca impreuna au responsabilitati comune in ceea ce priveste mediul comun in care locuiesc si isi desfasoara unele activitati. In acest caz, responsabilitatile sunt conturate printr-un contract sau prin intelegere verbala. Fara un acord scris cu termeni precisi si clari, legea trateaza persoanele implicate in astfel de parteneriate ca pe niste straini chiar daca ele convietuiesc de o perioada lunga de timp sau chiar daca veniturile lor au fost colectate pentru achizitii comune de proprietate. Efectele unui deces, ale unei boli grave sau ale unei separari pot fi destul de grave in cazul unui parteneriat de acest gen, atat asupra expectatiilor de garantare financiara, cat si asupra expectatiilor de natura emotionala, sentimentala, datorita implicarii pe termen lung in relatie.
In cazul divortului sau separarii maritale
In cazul familiilor, aspectele problematice sunt acoperite de lege. In cazul violentei, legea poate prevedea un ordin judecatoresc de interdictie pentru a proteja un membru al familiei. Legea acopera atat cazurile de violenta fizica in familie, cat si cazurile de abuz sau violenta prin producerea de pagube materiale de unul din soti, abuzurile sexuale, izolarea fortata etc.
In cazul divortului sau separarii maritale, instantele de judecata au obligatia de a determina, inainte de a lua decizia de custodie a copilului, ceea ce este in interesul superior al copilului; totodata, vor lua in calcul, in cazul in care un parinte solicita acest lucru, daca aceasta custodie se preteaza la a fi exclusiva sau daca va exista custodia comuna a copiilor. Nevoile si interesele copiilor sunt luate in considerare in conformitate cu legislatia familiei. Din punct de vedere juridic, responsabilitatea sprijinirii copiilor de catre parinti este la fel de importanta atat in cazul unei familii cat si in cazul in care parintii nu sunt casatoriti. Paternitatea poate fi determinata in cazul in care o persoana de sex masculin neaga faptul ca este tatal unui copil si afirma, prin urmare, ca nu este responsabil pentru intretinerea copilului.
Dinamica problemelor de familie poate fi complexa si exista adesea probleme psihologice asociate problemelor de ordin familial, care necesita a fi abordate si nicidecum a fi neglijate sau trecute in plan secund. Consilierea sau psihoterapia in cazul cuplurilor care au probleme pot fi solutii alternative, rezultatele pot fi mult mai bune decat daca se recurge la procesul instantei judecatoresti care implica o judecata formala a lucrurilor.
Text: Ionela Sabou – psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv- comportamentala