Dublu test in sarcina
Dublu test sau testarea dublu marker reprezinta efectuarea unui screening prenatal de trimestrul I, fiind un instrument folosit in evaluarea prognosticului sarcinii in ceea ce priveste o parte a patologiei obstetricale si implicit in stabilirea unui program de urmarire/ ingrijire individualizat in fiecare sarcina.
Cand se efectueaza dublu test si care este rolul sau?
Acest test este recomandat sa se efectueze in intervalul cuprins intre saptamana 11- saptamana13 + inca 6 zile ( aproape pana in saptamana 14). Examinarea ecografica a fatului are rolul de a evalua posibilele riscuri de malformatii genetice spre exemplu riscul de aneuploidii (trisomia 21- sindromul Down, trisomia 18- sindromul Edwards), malformatii cardiace, spina bifina, fibroza chistica, etc. Controlul calitatii a efectuarii acestor teste si implicit pre-definirea unor standarde care sa permita o activitate de audit, cuantificabila, reprezinta fundamentul managementului al cazului medical respectiv cat si al aplicarii cu succes a unui test de evaluare de risc la nivel populational. Medicii care utilizeaza testele si evalueaza prezenta markerilor de risc genetic in trimestru I trebuie sa fie beneficieze de instruire de specialitate adecvata si sa obtina competente si certificari ale acestor competente ca atare astfel incat sa foloseasca un echipament medical cu succes ceea ce conduce la indeplinirea unor criterii minime de performanta medicala.
Cui ii este recomandat dublu test?
Acest test este indicat a se folosi cu precadere in primul rand femeilor cu varsta de peste 35 de ani care au un produs de conceptie ( sunt insarcinate), deoarece in urma studiilor medicale s-a constatat faptul ca o data cu inaintarea in varsta viitoarei mame creste si riscul de aparitie al sindroamelor mai sus mentionate. Dublu testul consta intr-un pachet de servicii medicale ce cuprinde in primul rand efectuarea unei ecografii abdominale si efectuarea unui test de sange, care se recomanda a se efectua in aceeasi zi in care s-a facut si ecografia (in cazul cel mai bun) exceptie facand starea gravidei, care, daca nu permite efectuarea acestui test in aceeasi zi, testul se poate realiza si cu 7 zile inainte efectuarea ecografiei, de aceea comunicarea pacienta – medic fiind extrem de imoprtanta in vederea stabilirii vizitelor de monitorizare medicala.
Testul de sange include utilizarea a 2 markeri serici si anume:
• Markerul PAPP-A ( este o proteina denumita A, plasmatica, in sarcina este prezenta in placenta, iar nivelul ei creste o data cu evolutia sarcinii). Daca Markerul PAPP-A are o valoare scazuta acest lucru poate indica prezenta sindromulu Down;
• Markerul beta- HCG (gonadotropina corionica umana).
Cei doi parametrii pot detecta sindromul Down in proportie de 65% din cazuri, iar atunci cand se coroboreaza si cu ecografia sansele de a detecta cresc pana la 88%.
Dublu testul ofera o estimarea a riscului de dezvoltare a acestor sindroame genetice insa nu are capacitatea de a pune diagnosticul acestor simptomatologii, pentru a se diagnostica cu precizie prezenta acestor sindroame sunt indicate alte investigatii suplimentare cum ar fi biopsia de vilozitati coriale, amniocenteza. Acest test este o metoda de diagnostic pretioasa care se face in prima parte a sarcinii, iar rezultatul lui are rolul de a orienta rapid medicul, cat si viitoarea mama catre solutia cea mai potrivita pentru sarcina in evolutie.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Hetea Andreea, Obstetrica Ginecologie