Durerea abdominala post-partum
Durerea abdominala post-partum reprezinta o acuza frecvent intalnita la pacientele lauze. Se pare ca aceasta este cauzata de contractiile uterine ce isi fac aparitia in perioada de lauzie, acestea fiind resimtite mai intens in timpul alaptarii si fiind mai suparatoare la multipare, comparativ cu pacientele care sunt la prima nastere.
Aceste contractii apar ca urmare a secretarii anumitor hormoni materni (oxitocina), nivelurile lor crescand in timpul alaptarii, deoarece oxitocina are si rolul de a stimula excretia lactata de la nivelul canalelor galactofore. De asemenea, acesti hormoni contribuie la involutia fiziologica a uterului. Uneori, durerea abdominala aparuta la o pacienta lauza poate semnifica prezenta unei probleme medicale.
Cauzele durerii abdominale
O posibila cauza a durerii abdominale patologice este endometrita. De cele mai multe ori, durerea abdominala insotita de ascensiune febrila si uter sensibil la palpare anunta endometrita post-partum. La acestea se pot asocia lohii modificate, fetide, iar uterul poate fi subinvoluat, determinand sangerari excesive, anormale pentru aceasta perioada. Cazurile neglijate se pot prezenta sub forma de sepsis generalizat, insa, din fericire, acestea sunt rare.
Statistic, se constata un risc mai mare de aparitie a endometritelor post-partum dupa o operatie cezariana, comparativ cu nasterea spontana, si o incidenta mai mare in prima saptamana post-partum. Cca. 15% dintre cazuri apar intre 1 si 6 saptamani de la nastere.
Complicatii post-partum
Complicatiile legate de plaga operatorie (dupa operatie cezariana) pot fi insotite frecvent de durere abdominala. Acestea includ seroame, hematoame, supuratii de plaga sau dehiscenta de plaga. In unele cazuri, evolutia poate fi complicata de evisceratie sau eventratie postoperatorie, insa aceste cazuri sunt destul de rare.
O durere abdominala violenta aparuta brusc in perioada post-partum, cu crestere rapida in intensitate, poate fi primul semn de manifestare al unei fasceite necrozante. In unele cazuri, durerea poate fi insotita de eritem local sau difuz, febra, mialgii, diaree si imposibilitatea alimentarii, insa, de cele mai multe ori, durerea sfasietoare poate fi singurul semn al acestei patologii. Progresia rapida a semnelor si simptomelor orienteaza diagnosticul clinic. Abolirea simtului nociceptiv poate preceda instalarea necrozei tisulare, acesta constituind un semn clinic de diferentiere intre fasceita necrozanta si celulita.
Tromboflebita venoasa ovariana reprezinta o complicatie post-partum care apare cu predilectie in prima saptamana de la momentul nasterii si este insotita de durere abdominala in punct fix (fosa iliaca sau flanc corespunzator venei ovariene afectate) si febra. Vena ovariana dreapta este mai frecvent vizata, in proportie de 80% din cazuri, iar in cca. 15% din cazuri poate aparea afectarea bilaterala venoasa. Uneori, simptomatologia poate fi insotita de greata, varsaturi si alte fenomene gastrointestinale usoare sau moderate.
Desi este o situatie mai rar intalnita, orice alta structura vasculara pelvina se poate tromboza, perioada post-partum crescand riscul de dezvoltare a fenomenelor trombotice de pana la 20 de ori.
Durerea abdominala post-partum poate fi provocata si de afectarea altor organe extragenitale: apendicita, pielonefrita, colita complicata cu Clostridium difficile etc.
Diareea provocata de C. difficile poate aparea cu o incidenta crescuta in perioada post-partum, iar simptomele apar frecvent in contextul folosirii recente de antibiotice. S-a constatat ca retentia de urina si globul vezical sunt asociate atat cu nasterea spontana (in special dupa nasterea instrumentara), cat si cu nasterea prin operatie cezariana. Acestea pot da senzatia de durere pelvina in perioada imediata post-partum, ce creste exponential in intensitate daca nu este recunoscuta la timp. De obicei, mictiunile se reiau spontan dupa sondarea vezicii urinare.
Durerea pelvina poate aparea ca semn asociat in cazul hemoragiilor intraabdominale sau retroperitoneale, insa, de obicei, acestea se manifesta prin instabilitate hemodinamica (tahicardie, hipotensiune, soc hipovolemic). Hemoragiile intraabdominale sau retroperitoneale se pot manifesta in perioada imediata post-partum, atat dupa o nastere prin operatie cezariana, cat si dupa o nastere spontana, in cazul rupturilor de tesuturi moi.
Sindromul HELLP si preeclampsia severa se pot manifesta uneori in perioada post-partum prin distensie hepatica sau ruptura hepatica, complicatii ce sunt insotite de durere abdominala.
Durerea abdominala reprezinta o acuza des intalnita la pacientele aflate in perioada de lauzie. Totusi, in unele cazuri, durerea abdominala poate atrage atentia asupra unor posibile complicatii ce pot aparea in aceasta perioada. De aceea, este important ca pacienta lauza sa fie examinata periodic la controalele de rutina post-partum sau daca apar simptome suparatoare.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie