Durerea ovariana cauzata de endometrioza
Endometrioza reprezinta cresterea anormala a celulelor endometriale (celulele care se desprind de peretii uterului in fiecare luna la menstruatie) in afara uterului, frecvent acestea implantandu-se la nivelul ovarelor.
In fiecare luna, mucoasa uterului se ingroasa, pregatindu-se pentru o posibila sarcina. Atunci cand oul nu este fertilizat, endometrul se elimina prin menstruatie. La femeile cu endometrioza, celulele endometriale dezvoltate in alta parte a corpului sangereaza in fiecare luna, sincron cu menstruatia. Un simptom principal este dismenoreea (durere in momentul menstruatiei), cu durere de obicei bilaterala (poate aparea si unilateral, in functie de localizarea leziunilor endometriozice), ce apare cu 24-48 de ore inainte de menstruatia propriu-zisa si scade in intensitate imediat dupa aceasta, insa uneori poate sa persiste pe toata durata menstruatiei.
Alte simptome ale endometriozei:
- Durere pelvina cronica situata in etajul abdominal inferior (pelvis) sau la nivelul regiunii lombare sacrale;
- Durere la ovulatie;
- Durere in timpul actului sexual (dispareunie);
- Menstruatii abundente sau sangerari intermenstruale;
- Infertilitate primara.
Cum este diagnosticata endometrioza?
– Imagistic, prin ecografie endovaginala sau RMN;
– Laparoscopia exploratorie.
Tratamentul endometriozei
• medicamente simptomatice, in principal pentru durere;
• anticonceptionale;
• agonisti GnRH ce reprezinta medicamente care reduc cantitatea de estrogen in organism cu limitarea simptomelor;
• laparoscopie si laparotomie interventionala.
Durerea ovariana cauzata de boala inflamatorie pelvina
Boala inflamatorie pelvina (BIP) este cel mai adesea cauzata de bolile cu transmitere sexuala, cum ar fi gonoreea sau clamidioza. Este una dintre cele mai comune cauze ale durerii pelvine la femei.
Alte simptome ale BIP includ: durere in timpul actului sexual, febra, secretii vaginale modificate, sangerari menstruale neregulate, alaturi de simptome precum diaree/varsaturi/oboseala cronica sau disconfort urinar.
Cum este diagnosticata boala inflamatorie pelvina (BIP)?
• examen pelvin, alaturi de examen de secretie vaginala sau culturi;
• ecografia endovaginala.
Tratamentul BIP consta in antibioterapie, cu mentiunea tratarii ambilor parteneri sexuali de cele mai multe ori.
Durerea cauzata de formatiuni ovariene (benigne sau maligne)
Tumorile ovariene sunt, de multe ori, asimptomatice si depistate intamplator imagistic. Prezenta lor poate fi asociata cu fenomene precum indigestie, simptome urinare sau tulburari de tranzit, inapententa, scadere in greutate, moment in care dozarea CA-125 poate fi utila, fara a fi insa un test de screening. Evidentierea unei tumori ovariene suspecte poate fi realizata cu ajutorul CT, RMN sau PET. Tratamentul variaza in functie de natura formatiunii tumorale, de la expectativa la tratament multimodal.
Durerea ovariana cauzata de torsiunea de ovar
Durerea este intensa, severa, cu debut brutal. Apare mai ales la persoanele cunoscute cu chisturi ovariene de dimensiuni mari. Interventia chirurgicala imediata cu detorsionarea ovarului este indicata.