Durerile abdominale in sarcina, informatii importante
Din punct de vedere fiziologic senzatia de durere apare secundar privarii tesuturilor de oxigen pe o perioada mai mare decat pragul de toleranta al tesutului. De asemenea, este acceptat unanim la nivel mondial o scala a durerii si o unitate de masura a durerii (dolul), evident toate cu rolul de a ajuta personalul medical sa poata cuantifica intensitatea durerii, durata acesteia si organul vizat.
Durere sau contractie?
Durerile de abdomen in sarcina sunt diferentiate in functie de etiologia lor, de durata, de locul durerii, de forma (continua sau pulsatila), de locul iradierii si de intensitatea acesteia, daca este corelata si asociata cu alte patologii, daca este secundara unui traumatism sau nu, daca cedeaza in anumite pozitii sau la anumite ore, daca apar inainte ca pacienta sa ia masa sau secundar mesei, daca este accentuat de anumite pozitii sau anumite actiuni. Drept urmare in sarcina, mai ales in primul trimestru (pana in luna a treia) si in ultimul trimestru (incepand cu luna a 6-a) aparitia durerilor in zona abdominala, indiferent de intensitate, durata, trebuie sa determine pacienta sa se deplaseze de urgenta la un furnizor de servicii medicale din sfera ginecologiei. Pacienta trebuie sa fie constienta de faptul ca o durere in zona abdominala in etajul inferior, aparuta in primul trimestru de sarcina poate prevesti o posibila pierdere a sarcinii, o sarcina extrauterina sau chiar o afectare a aparatului reproducator feminin. De asemenea, pacienta trebuie sa se adreseze de urgenta medicului, deoarece durerile aparute in zona abdominala in etajul inferior pot fi spre exemplu secundare si constipatiei, deci singurul care este abilitat sa identifice cauza durerilor este medicul si doar el este avizat sa faca diagnosticul diferential intre un posibil avort sau o constipatie.
Evident, de la inceputul trimestrului III, viitoarea mamica trebuie sa stie faptul ca durerile in zona abdominala pot avea multiple cauze intrucat odata cu cresterea in dimensiune a copilului, organele de vecinatate directa sufera unele modificari de forma si de pozitie, astfel pacienta trebuie sa se adreseze de urgenta medicului pentru a elimina aceasta posibila cauza a durerii. Existenta in antecedente a unor posibile traumatisme secundar unui contact direct sau indirect cu un corp dur (spre exemplu pacienta aluneca in cada sau pe gresie in baie) trebuie sa o determine pe aceasta ca in timpul cel mai scurt sa mearga de urgenta la cea mai apropiata unitate de primiri urgente intrucat aceste traumartisme pot fi pe termen mediu si lung, fatale fatului sau chiar gravidei.
Daca viitoarea mamica sesizeaza ca durerile apar secundar miscarilor bebelusului in burtica, aceasta trebuie sa stie ca aparitia durerii este oarecum fiziologica, intrucat prin aceste miscari si impingeri, fatul incerca sa isi faca loc in pelvis impingand in acest mod organele de vecinatate precum ficatul, rinichii, splina, stomacul, pancreasul – mai ales spre sfarsitul trimestrului III, cand fatul incepe sa ajunga la dimensiunile normale pentru nastere.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Hetea Andreea, Obstetrica -Ginecologie