Durerile de cap la copii: de ce apar și ce remedii există
Când vine vorba de dureri de cap la copii, aceste manifestări ridică ceva semne de îngrijorare pentru părinți. Însă, din fericire, ca în cazul adulților, de cele mai multe ori nu sunt niște manifestări grave. Copiii pot dezvolta diferite tipuri de dureri de cap, inclusiv migrene sau dureri de cap legate de stres. De asemenea, si cei mici pot experimenta dureri de cap cronice zilnice.
În unele cazuri, durerile de cap la copii pot fi cauzate de niveluri ridicate de stres sau anxietate, de o infecție sau de traumatisme minore la nivelul capului. Este important să se acorde o atenție mai sporită simptomelor cefaleei copilului și să se consulte un medic dacă durerea de cap se agravează sau apare frecvent.
Dar de obicei, aceste dureri de cap la copii pot fi tratate cu medicamente pentru durere eliberate fără prescripție medicală și prin obiceiuri sănătoase, cum ar fi un program regulat pentru masă și somn.
De ce apar durerile de cap la copii? Cauze si factori de risc
Bolile comune, cum ar fi răceala, gripa și infecțiile urechilor și a sinusurilor sunt unele dintre cele mai frecvente cauze pot provoca dureri de cap la copii. Și loviturile pot provoca dureri de cap la copii. Se recomandă vizita imediată la doctor dacă cel mic se lovește puternic la cap.
Dar durerile de cap la copii se pot lega și de anumiți factori emoționali. Stresul și anxietatea – declanșate în urma unor mici divergențe cu părinții, colegii sau profesorii – pot juca un rol privind acest disconfort.
Totodată, orice copil poate dezvolta dureri de cap, dar sunt mai frecvente la:
- fetele care ajung la pubertate
- adolescenții de peste 15 ani
- copii din familii care experimentează ereditar dureri de cap sau migrene
Aceleasi tipuri de dureri de cap la copii le întâlnim și la adulți, dar simptomele în cele două cazuri pot fi puțin diferite. De exemplu, migrenele la adulți durează adesea cel puțin patru ore, pe când la copii, durerea ar trebui să dureze mai puțin.
Diferențele de simptome pot face dificilă identificarea tipului de dureri de cap la copii, în special la copiii mai mici care nu pot descrie prea clar simptomele.
Migrenele pot provoca:
- dureri de cap pulsatile
- durere care se agravează odată cu activitatea
- greaţă
- vărsături
- durere abdominală
- sensibilitate extremă la lumină și sunet
Chiar și bebelușii pot avea migrene. Un copil care este prea mic pentru a spune ce este în neregulă poate plânge sau legăna înainte și înapoi pentru a indica o durere severă.
Cefalee de tip tensional pot provoca:
- strângere apăsătoare în mușchii capului sau gâtului
- durere ușoară până la moderată, fără pulsații, pe ambele părți ale capului
- durere care nu este agravată de activitatea fizică
Acest tip de dureri de cap la copii nu se manifestă prin greață sau vărsături, așa cum este adesea cazul migrenei.
Copiii mai mici se pot retrage de la joaca obișnuită și să dorească să doarmă mai mult. Durerile de cap de tip tensional pot dura de la 30 de minute până la câteva zile.
Cefaleea grupată este un alt tip de dureri de cap la copii, așa cum apar și la adulți, ce apar în episoade grupate de-a lungul unei perioade de timp, fiind mai puțin frecvente la copiii sub 10 ani. De regulă, apar în 5 episoade, variind de la o durere de cap la două zile și până la opt pe zi. Implică dureri ascuțite, pe o parte a capului, care durează mai puțin de trei ore. Sunt însoțite de lacrimi, congestie, secreții nazale, neliniște sau agitație.
Remedii si tratamente pentru durerile de cap la copii
Iată câteva sfaturi care ar putea ajuta la prevenirea oricărui tip de dureri de cap la copii, dar și la reducerea severității stărilor de disconfort cauzate de acestea.
Obiceiuri sănătoase: în relația copil-adult, trebuie promovată obiceiurile care susțin sănătatea generală, fapt ce ar putea preveni durerile de cap la copii. Un stil de viață sănătos include respectarea orelor de somn, activitatea fizică regulată, consumul de mese și gustări sănătoase, până la 8 pahare de apă pe zi și limitarea consumului de cofeină, mai ales la adolescenți.
Reducerea stresului: stresul și programul zilnic încărcate pot crește frecvența durerilor de cap la copii. Sunt multe lucruri care pot provoca stări de stres în viața copilului, cum ar fi dificultățile în a face temele școlare sau relațiile tensionate cu colegii, așadar trebuie eliminate treptat anxietatea sau depresia.
Jurnalul durerilor de cap: un jurnal poate ajuta la aflarea cauzelor care duc la dureri de cap în cazul copiilor. Se vor nota observații privind debutul durerilor, cât durează și ce le ameliorează.
Alimentatia, ca remediu impotriva durerilor de cap la copii
Obiceiurile alimentare joacă un rol important în apariția durerilor de cap la copiii și adolescenții cu migrene.
Un sondaj care a vizat 120 de copii cu migrenă a evidențiat anumiți factori dietetici responsabili de declanșarea unor dureri de cap în 38% din cazuri.
Totodată, un studiu mai recent a arătat că 32,3% dintre copiii și adolescenții cu migrenă au raportat factori declanșatori alimentari, precum
- ciocolata: 11,8%;
- băutură de tip cola: 8,8%;
- alte băuturi răcoritoare: 3,9%;
- citrice: 3,9%;
- brânză: 3,9%.
Așadar, mai multe alimente și băuturi declanșează dureri de cap la copii: ciocolată, cafea, nuci, salam, băuturi alcoolice (în special vin roșu și bere – în cazul adolescenților), lapte, citrice și brânză.
Cele mai frecvente ingrediente despre care se spune că au un efect pro-migrenă au fost cofeina, glutamatul monosodic, îndulcitorii artificiali, nitriții, glutenul și aminele biogene (spre exemplu: oul, histamina, tiramina și fenil etilamina).
O alimentație sănătoasă și diversificată este pe lista remediilor împotriva durerilor de cap la copii.