Durerile de sani – care pot fi cauzele
Atunci cand experimentati dureri de sani, sentimentul de anxietate se instaleaza aproape instant, avand teama ca aceasta conditie poate anunta o problema grava de sanatate. Cunoscute si sub denumirea de mastalgie, durerile de sani sunt obisnuite in randul femeilor. Atunci cand apar, acest tip de dureri se pot manifesta prin sensibilitate la atingere sau senzatie de arsura.
Chiar daca nu reprezinta neaparat un motiv de ingrijorare, este important sa intelegeti care ar putea fi cauzele care provoaca dureri de sani. De cele mai multe ori, acestea pot fi de natura hormonala, dar pe de alta parte pot anunta si o boala a sanului.
Asadar, prin intermediul acestui articol veti afla care pot fi cauzele ce conduc la aparitia diferitelor tipuri de dureri de sani. Datorita informatiilor prezentate in acest articol veti putea diferentia acele dureri de sani care apar in mod obisnuit de cele care necesita o consultatie de specialitate.
Dureri de sani – generalitati
Cele mai multe dureri de sani apar in timpul perioadei menstruale si sunt cunoscute sub termenul de mastalgie. Modul in care se manifesta acestea sunt sub forma unei sensibilitati crescute, junghi, arsura la nivelul sanilor, presiune sau chiar o senzatie de durere persistenta.
Modalitatea de manifestare este diferita. Exista dureri de sani care se manifesta in mod continuu, dar exista si unele dureri care au o intensitate intermitenta si pot avea caracter ocazional. Dupa finalizarea perioadei menstruale, durerile de sani pot disparea. Sunt foarte rare cazurile cand exista dureri de sani cu persistenta cvasipermanenta.
Rilastil Elasticizing Ulei cu utilizare corporala este emolient si reparator, cu uleiuri vegetale selectate (ulei de Argan, Jojoba, Tarate de orez si Plukenatia) si imbogatit cu vitamina E si vitamina F. Formele de Omega 3, 6 si 9 continute il recomanda pentru a imbunatati protectia si elasticitatea pielii.
Dureri de sani – simptomatologie
In literatura de specialitate, exista doua tipuri de dureri de sani: non-ciclice si ciclice. Simptomele pentru fiecare categorie de dureri de sani sunt diferite si au diverse caracteristici, dupa cum urmeaza.
Dureri de sani ciclice
Caracteristicile principale ale tipurilor ciclice de dureri de sani sunt urmatoarele:
- revin de fiecare data cand apare ciclul menstrual
- se manifesta prin sensibilitate ridicata a sanilor
- senzatia pe care o provoaca este cea de arsura sau injunghiere
- uneori pot fi insotite de inflamatie
- ambii sani sunt in general afectati de acest tip de dureri de sani
- durerea iradiaza in general in brate si umeri si apare la nivel supero-extern
- inainte de inceperea menstruatiei, intensitatea durerii de sani poate creste
- femeile tinere sunt in general afectate de aceste dureri de sani ciclice
Dureri de sani non-ciclice
Majoritatea tipurilor de dureri de sani non-ciclice sunt caracterizate de urmatoarele:
- pot fi afectat un singur san
- doar o mica parte a sanului este afectata
- durerea poate iradia spre zona pieptului
- durerea apare chiar daca persoana afectata nu se afla in perioada ciclului menstrual
- intensitatea durerii poate fi sporadica sau continua.
Dureri de sani – cauze potentiale
Nu toate tipurile de dureri de sani pot fi identificate usor prin autoexaminare, ci este nevoie de ajutorul medicului specialist. Cauzele care pot genera dureri de sani sunt urmatoarele:
- Hormonale – aceste cauze sunt principalele raspunzatoare pentru dureri de sani ciclice si apar in perioada ciclului menstrual. Intensitatea durerilor poate creste sau scadea in perioada menopauzei sau a sarcinii
- Structura sanilor – interventiile chirugicale ale sanilor, reactiile sau alti factori pot genera dureri ale sanilor. Durerile pot porni si din afara sanilor, cum ar fi peretele toracic, articulatii, muschi, sau inima si pot radia in piept
- Dezechilibru al acizilor grasi – este responsabil de cresterea nivelului de sensibilitate la tesutul mamar din cauza hormonilor circulanti
- Utilizarea anumitor tipuri de medicamente – tratamentele de infertilitate sau pilulele contraceptive orale pot provoca dureri de sani. Sensibilitatea la nivelul sanilor apare ca un efect secundar al terapiilor hormonale progesteronice sau estrogenice care sunt utilizate pentru atenuarea reactiilor din timpul menopauzei
- Marimea sanilor – durerile de sani pot aparea in cazul femeilor cu sani mai mari. De asemenea, sanii mari pot provoca dureri ale gatului, umerilor si de spatelui
- Chirurgie mamara – formarea cicatricilor in urma chirurgiei mamare pot provoca dureri de sani. Acestea pot persista si dupa vindecarea inciziilor.
Cand este necesar sa va consulte un medic?
In perioada alaptarii pot aparea dureri de sani neobisnuite din cauza blocarii canalelor galactofore si infectarii acestora. In acest caz, pot aparea mancarimi, arsuri, febra, dureri intense si inflamatii la nivelul sanilor.
Daca experimentati o astfel de durere, este recomandat sa solicitati o programare de urgenta la medicul specialist. De asemenea, este important sa obtineti opinia unui specialist daca in urma examinarii sanilor durerosi observati ca au aparut noduli mamari. Desi majoritatea nodulilor nu prezinta niciun risc, un control de specialitate va elimina orice risc.
Este recomandat sa obtineti opinia unui medic cat mai urgent posibil si daca experimentati una dintre urmatoarele situatii:
- durerea continua pentru mai mult de 2 saptamani
- durerea este concentrata intr-o anumita zona a sanilor
- intensitatea durerii este din ce in ce mai mare
- nu va puteti desfasura activitatea zilnica obisnuita din cauza durerilor
In urma examinarii pacientei, medicul specialist poate recomanda examen senologic prin care examineaza si palpeaza sanul si zona axilara. De asemenea, in functie de observatiile efectuate in urma examenului senologic, medicul specialist poate recomanda mamografie digitala, ecografie mamara sau biopsia sanului. Astfel, prin intermediul acestor investigatii amanuntite, medicul va putea pune un diagnostic precis si recomanda tratamentul adecvat.
Cauzele pentru diferitele tipuri de dureri de sani sunt diverse. Inainte de a trage vreo concluzie cu privire la acestea, este important sa analizati cu atentie intensitatea durerii, zona in care apare si perioada din ciclul menstrual in care va aflati. Atunci cand durerile de sani au caracter neobisnuit, este recomandat sa discutati imediat cu un medic specialist care va solicita analize amanuntite pentru concluzionarea diagnosticului.