Echilibrul hormonal: balanta progesteron-estrogen
Estrogenul si progesteronul sunt principalii hormoni feminini. Ei sunt cei care sustin frumusetea unei femei de la pubertate pana la menopauza. Determina dezvoltarea organelor genitale interne si externe si mentin „sanatatea” sexualitatii feminine.
Ei sunt secretati de la nivelul foliculilor ovarieni pana la ovulatie si apoi de catre corpul galben sau de trofoblast sau placenta, daca apare o sarcina.
Pe toata durata unui ciclu menstrual (cuprins intre 2 menstruatii), exista un anumit pattern hormonal – hormonii au un nivel plasmatic diferit, dar interconectat -, si anume: in prima parte a ciclului (faza foliculara), predomina estrogenul, iar in a doua (faza secretorie), progesteronul este cel care are un nivel mai crescut. Asa ca putem vorbi despre o balanta, un echilibru hormonal feminin, care, daca este perturbat, poate duce la modificari extrem de vaste: de la schimbari de stare (agitatie, iritabilitate, stare depresiva) pana la adevarate probleme organice (fibromul uterin, chisturile ovariene, polipii genitali, hipertofia endometriala, sangerarile vaginale anormale, infertilitatea, ovarele polichistice, fibroadenomul mamar, vaginita atrofica, scaderea libidoului etc.) si chiar pierderea unei sarcini.
La menopauza, femeia este privata de estrogen si progesteron (hormoni secretati de ovare, ce devin inactive) si astfel se produc o serie de schimbari majore in viata ei: este foarte irascibila, are bufeuri, pielea devine uscata si subtire, se rideaza foarte usor; mucoasa vaginala se usuca si vaginul se micsoreaza, din acest motiv activitatea sexuala poate fi dureroasa; este predispusa la osteoporoza.
Efectele estrogenului
Efectele estrogenului se resimt, in mare parte, asupra organelor de reproducere, dar acesta actioneaza si la nivel cardiovascular, scheletal, gastrointestinal si imun.
– la nivelul sistemului nervos, ajuta la reglarea temperaturii si se pare ca intarzie aparitia tulburarilor de memorie;
– pregateste glanda mamara de productia de lapte;
– mentine densitatea osoasa;
– la nivelul ficatului, regleaza productia de colesterol si impiedica formarea placilor de aterom si depunerea colesterolului;
– la nivel genital, estrogenul stimuleaza cresterea endometrului in faza preovulatorie.
Efectele adverse ale estrogenului:
– crestere in greutate;
– creste retentia de apa si sare in organism;
– depresie, anxietate, migrene;
– insomnii;
– creste riscul de cancer endometrial si mamar.
Efectele progesteronului
Unul dintre cele mai importante roluri ale progesteronului este acela de a stimula endometrul, in a doua parte a ciclului menstrual, sa secrete anumite proteine, pregatindu-se astfel pentru implantarea oului fertilizat. Daca implantarea nu are loc, scad brusc nivelurile de estrogen si progesteron, astfel aparand menstruatia, iar mucoasa uterina este eliminata complet, urmand ca un nou endometru sa se dezvolte in ciclul urmator. Daca sarcina apare, progesteronul este produs si de trofoblast (viitoarea placenta), nivelul acestuia ramanand crescut pe parcursul sarcinii. In timpul sarcinii, progesteronul stimuleaza cresterea glandei mamare.
Alte efecte ale progesteronului sunt:
– este un antidepresiv si antianxios endogen;
– este un diuretic natural;
– protejeaza impotriva cancerului de san si endometru;
– previne migrenele si insomniile;
– creste libidoul;
– creste sensibilitatea receptorilor pentru estrogen (ii potenteaza activitatea).
Endometrul este in continuu influentat de hormonii sexuali, estrogenul stimulandu-i cresterea, iar progesteronul pregatindu-l pentru implantarea sarcinii. Un alt rol important al celor doi hormoni este declansarea travaliului, nefiind inca pe deplin inteles mecanismul lor de actiune.
Efectele estrogenului si ale progesteronului sunt de multe ori antagoniste, dar prin modificarea sensibilitatii receptorilor, isi faciliteaza unul altuia actiunea la acel nivel. Disfunctiile hormonale ce apar prin deficitul sau excesul unuia dintre hormoni duc la aparitia multor afectiuni la nivel genital, de la simplele sangerari intermenstruale pana ala cancerul de endometru sau cel mamar.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Text: Dr. Laura Tigoianu, Obstetrica-Ginecologie