Educatia sexuala, o educatie pentru viata de familie
O ancheta ONU data publicitatii in anul 1998 indica faptul ca educatia sexuala tinde sa-i incurajeze pe cei care o primesc sa isi inceapa viata sexuala mai tarziu, cu un numar mai mic de parteneri sexuali. Astfel ca acesti tineri se confrunta mai rar cu sarcini neplanificate si sufera de mai putine boli cu transmitere sexuala decat cei lipsiti de acest tip de educatie.
Preventia, mai eficienta decat tratarea
Avand in vedere faptul ca traim intr-o lume in care exista tot mai multe dileme in ceea ce priveste dezvoltarea cuplului si a vietii de familie, se cere de la sine elaborarea unor programe educative din punct de vedere psihosexual.
Numarul tot mai mare al divorturilor dupa o scurta perioada de mariaj, al sarcinilor adolescentine, al copiilor parintilor adolescenti, al avorturilor si al bolilor transmisibile sexual, al victimelor abuzurilor sexuale si ale violentei domestice pledeaza pentru crearea de strategii atractive prin intermediul carora acesti tineri sa beneficieze de o gama larga de informatii utile vietii viitoare de cuplu si de familie.
S-a constatat ca, de regula, pedofilii isi aleg victime copiii inocenti, care nu stiu ceea ce li se intampla, devin curiosi si pot fi mai usor manipulati si speriati. Aceste reactii ii indica pedofilului ca are de-a face cu un copil neinstruit, care are relatii mai putin stranse cu parintii. Si, deci, sansele sa divulge ceea ce i se intampla sunt mai mici.
O mai buna si consistenta educatie sexuala si de familie previne potentiale dizarmonii generatoare de mari suferinte. Or, preventia este mai eficienta, mai scurta si mai facila decat tratarea.
Scopuri bine determinate
Educatia pentru viata de familie ar avea ca scop pregatirea tinerilor pentru a avea o viata de familie fericita si stabila, cel putin la nivel satisfacator. Pentru aceasta, se au in vedere mai multe obiective:
• Formarea si dezvoltarea identitatii psihosexuale a adolescentilor;
• Autocunoasterea ca premisa pentru o buna comunicare intima in relatia de cuplu;
• Constientizarea acelor modele de comportament preluate de la familia de origine care ar putea avea un impact negativ asupra fericirii viitorului cuplu;
• Constientizarea atributiilor specifice rolurilor familiale si a modului in care acestea pot fi indeplinite satisfacator;
• Dobandirea unor modele de comportament in vederea realizarii unei bune intimitati in viata de familie;
• Stimularea resurselor personale pentru imbunatatirea abilitatilor de comunicare in cuplu si familie;
• Modalitati de abordare si gestionare a conflictelor familiale;
Educatia sexuala nu are varsta
Educatia pentru viata de familie si educatia sexuala trebuie sa aiba in vedere varsta celor carora le sunt adresate. Astfel ca, in functie de particularitatile fiecarei etape de varsta, se va adapta si prezentarea informatiilor educative.
Pe langa aspectele informative, mai exista si o latura formativa care consta in deprinderea corecta de comportamente specifice vietii sexuale si relationale.
Educatia incepe practic de cand se naste copilul. Asadar, nu exista o varsta anume la care trebuie sa incepi sa faci educatie, mai ales sexuala.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic experientialist sub supervizare – Formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei