Educație sexuală – 6 subiecte despre care copilul tău trebuie să știe
Educația sexuală reprezintă pentru mulți părinți o mare provocare. Majoritatea dintre ei nu se simt capabili să vorbească despre sex cu copilul lor, din trei motive: le este teamă că ar putea spune ceva greșit, le este teamă că le va stârni curiozitatea copiilor în ceea ce privește sexul și sexualitatea și nu în ultimul rând, le este teamă că le va perturba inocenţa. O atitudine absolut greșită în vremurile în care orice informație se află la un click distanță, sau, și mai rău, la o persoană distanță.
Este o realitate faptul că mulți copii au noțiuni în acest domeniu, dobândite cel mai sigur din pornografia online sau din discuțiile cu alți copii, din filme, de la școală sau de pe stradă. Repercursiunile sunt negative în mod evident, și se pot prelungi de-a lungul multor ani, mulți dintre acești copii [fără o educație sexuală corectă] trăind cu impresia că schimbările corpului lor sunt rușinoase, un păcat, neștiind cum să aibă grijă de integritatea lor și de alegerile ulterioare. Deci, da, copiii au dreptul la educație sexuală!
Pentru că ştiu că îţi doreşti tot ce este mai bun si vrei să fii mereu la curent cu informaţii practice despre sănătate, Farmaciştii Catena îţi recomandă cardul Safe for You care îţi oferă posibilitatea de a achiziţiona produse pentru contracepţie şi pentru uz feminin cu până la 25% REDUCERE. Cardul se eliberează pe loc la Catena, după completarea unui simplu formular, iar tu beneficiezi de reduceri, promoţii şi campanii de informare create de către specialiştii Catena, cu gândul la sănătatea ta.
Educația sexuală „de acasă” – ce rol are?
Prin prisma bagajului de cunoștințe dobândit de la părinți, copii au o șansă în plus la o viață sănătoasă! La dezvoltarea armonioasă a unui copil trebuie să participe, în primul rând, părinții! Dacă pornim de la sintagma „A cunoaște înseamnă a preveni”, fiecare părinte este responsabil de traiectoria vieții copilului sau.
O relație sănătoasă între părinți și copii este reprezentată de comunicare – copilul pune întrebări iar părintele răspunde, în conformitate cu vârsta copilului. Deși este posibil să vă simțiți blocați de anumite întrebări, trebuie să încercați să găsiți răspunsuri cât mai simple, și în niciun caz să nu ezitați să răspundeți, mizând pe faptul că le potoliți setea de cunoaștere oferind răspunsuri evazive. Afirmațiile false, de genul „te-a adus barza pe lume” îi va satisface curiozitatea pe moment, iar când va realiza că a fost păcălit, la următoarea nelămurire va căuta să-și procure singur informațiile, pentru că mami oricum îl păcălește…
Educația sexuală trebuie începută acasă, indiferent de gradul de confortabilitate cu care se abordează subiectul, lăsând deoparte ideea de lucruri femeiești sau lucruri bărbătești. Tatăl trebuie implicat în aceeași măsură în care se implică mama, indiferent că se discuta despre menstruație sau masturbare. Educația sexuală este mai eficientă atunci când este abordată de ambii părinți. Pe scurt, rolul educației sexuale începută acasă este să creștem niște copii informați, capabili să discearnă binele de rău, să-și protejeze integritatea și să devină niște adulți care să se bucure de o viață sexuală sănătoasă. În acest sens, nu ignorați întrebările copiilor legate de sex, acceptați ideea că explorarea propriului corp e naturală, clădiți o relație deschisă în care să comunicați liber. Toate la momentul potrivit.
Discuțiile despre sexualitate cu cei mici – când și de la ce vârstă?
Educația sexuală timpurie va domoli curiozitatea și atracția copilului față de lucrurile interzise sau periculoase pentru vârsta lui, şi îl vor proteja de pericolele societăţii suprasexualizate de astăzi.
În jur de 3, 4 anișori, copilul știe unde îi sunt organele genitale și descoperă similitudini cu părintele de același sex cu el. La această vârstă, le puteți spune că fetele și băieții au părți ale corpului diferite, denumindu-le corect, fără porecle de genul „cocoșel, pușcă, pisi, gogoșică”, astfel evitând să transmitem un mesaj eronat, ca și cum denumirea organelor genitale ar fi ceva ruşinos.
Între 5 și 9 ani copiii trebuie să știe că organele genitale și trupurile lor sunt intime și că nimeni străin nu trebuie să îi atingă, dar și că nu este bine să fie arătate în public. Tot în jurul acestei vârste, ei vor începe să pună întrebări legate de modul în care au venit pe lume, așa că uitați de barză și explicați-le că ei sunt făcuți în burtica mamei, după ce mami şi tati s-au cunoscut, s-au plăcut, iar mai apoi celulele voastre s-au cuplat și așa a apărut el pe lume. Acum, este suficient să pui accentul pe iubirea dintre părinți, cea care dă naștere copiilor. Dacă nu îi este suficientă abordarea, îi poți promite că-i vei oferi mai multe informații după ce vei achiziţiona o carte de educație sexuală.
Urmează drumul spre pubertate iar atitudinea sănătoasă în privința sexului din partea părinților este esențială. Demersul educativ în vederea unei bune informări pentru protejarea sănătății sexuale se recomandă în apropierea pubertății, în jurul vârstei de 11 ani.
6 subiecte de sexualitate de discutat în familie
Înainte de toate este important ca părinții să-și amintească propria experiență legată de discuțiile despre sex și sexualitate pe care le-au avut cu părinții lor. Și nu, nu vorbesc despre replicile de tip avertisment „ai grijă să nu rămâi gravidă” sau „ai grijă să nu o lași gravidă”, ci despre educație sexuală, adaptată vârstei și fără limitări. Cel mai probabil mulți dintre voi nu ați avut-o, un motiv în plus pentru care trebuie să o oferiți copilului vostru. Să nu uităm că relația copilului cu părintele este primul model de relație.
Pubertatea
Este timpul optim să discutați despre schimbarea zonelor intime, transformările care se produc în corpul lor, senzațiile și gândurile pe care le-ar putea descoperi în această perioadă. Semnele fiziologie ale pubertății se vor evidenția, iar fetele trebuie să cunoască detaliile fizice ale menstruației, să nu se simtă jenate de această perioadă și fie conștiente de neplăcerile legate de sarcinile nedorite sau bolile cu transmitere sexuală. Și la băieți lucrurile se întâmplă foarte evident, vocea li se îngroașă, organele sexuale capătă alte dimensiuni, organismul produce spermă deci…urați-i voi, bun venit în viața de adult. Aceste discuții îi vor ajuta pe copii să se simtă mai confortabil și vor înțelege mai bine ce se întâmplă cu corpul lor.
Reproducerea umană
Discuția axată pe ceea ce înseamnă reproducerea umană sunt necesare odată cu debutul pubertății. Fiind asaltați de hormoni, copii trebuie să cunoască diferența dintre atracția sexuală și dragoste, sau atracția sexuală față de o persoană de același gen. Este momentul că el să primească informații complete despre sex și activitatea sexuală. Tot aici trebuie să menționați sensul sexului consimțit.
Masturbarea
Fie că este băiat sau fată, aproape inevitabil copiii vor descoperi plăcerea masturbării sau vor avea experiența viselor umede. Vor afla accidental sau nu, metodele prin care își pot provoca plăceri singuri, de aceea, este indicat să discutați cu ei și despre acest aspect. Trebuie să știe că masturbarea nu le afectează sănătatea, nu este un lucru interzis dar impune intimitatea. Este o bună ocazie să le vorbiți despre igiena corporală, despre comportamentul adecvat privind atingerile în public și despre atenția limbajului cu privire la zonele intime.
Mijloacele de contracepție disponibile
După Bulgaria, România ocupă locul doi în ceea ce privește cea mai ridicată rată de sarcini la adolescente. Potrivit studiilor, educația sexuală din preadolescenţă încurajează începerea vieții sexuale mai târziu, și cu un număr mai mic de parteneri sexuali. Astfel că, cei care beneficiază de educație sexuală se confruntă mai rar cu sarcini neplanificate și au o incidență mai mică a bolilor cu transmitere sexuală decât cei lipsiți de acest tip de educație. La această vârstă, cel mai probabil copii au un punct de vedere și astfel este momentul să aduci în discuţie faptul că, uneori, oamenii nu doresc să aibă un copil, dar cu toate acestea vor să-și manifeste iubirea făcând sex. Așa că apelează la metodele contraceptive și i le poți enumera pe cele mai populare: prezervativul, pastilele de contracepție, etc.
Bolile cu transmitere sexuală
La această vârstă, adolescenții trebuie să știe că ambii parteneri sunt responsabili pentru actul sexual. Este important să-i informați cu privire la protecția sexuală, atât contra sarcinilor nedorite cât și împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Trebuie să le oferiți exemple și denumiri de boli, menționându-le că majoritatea se pot evita folosind prezervativul, alături de o igienă intimă riguroasă.
Homosexualitatea
Educația sexuală îi ajută să înțeleagă dreptul celorlați la autonomia corporală și să accepte celelalte orientări sexuale posibile. Pentru asta, trebuie să le explicați cuvântul homosexual. Învățați-i să nu îi judece pe cei care sunt atrași de persoane de același sex și să vă comunice deschis dacă se simt chiar ei în această situație.