Efectele negative ale medicamentelor administrate in sarcina
In timpul sarcinii, este esential ca viitoarea mamica sa evite expunerea la boli infectioase si contactul cu persoanele de la care ar putea sa se molipseasca chiar si cu o simpla raceala pentru a nu fi nevoita astfel sa apeleze la medicatia alopata. In primele 3 luni de sarcina, fatul este extrem de sensibil si este periculoasa expunerea lui la medicamente. Problemele apar atunci cand medicamentul trece prin placenta si ajunge la el.
Unii agenti medicamentosi, chimici, fizici produc efecte teratogene, ceea ce inseamna ca actioneaza asupra embrionului aflat in diferite stadii de dezvoltare, determinand anomalii, malformatii congenitale. In primele 2 saptamani, s-a constatat ca embrionul este rezistent la actiunea acestor factori, insa intre saptamanile 3 si 8, cand i se formeaza organele vitale, vulnerabilitatea este maxima si scade apoi pana in saptamana 38.
In dozele prescrise de medic, sunt considerate a fi lipsite de risc urmatoarele medicamente:
– antibioticele
– sulfamidele in primele 6 luni
– paracetamolul
– antiacidele
– aspartamul
– insulina
– plantele medicinale: musetel, tei, salcam, sunatoare, ciubotica cucului, nalba, albastrele, menta, urzica alba, dud, afin, lumanarica, mesteacan, patlagina
Efectele teratogene ale medicamentelor difera de la clasa la clasa
– antibioticele folosite de mame in timpul sarcinii determina surditate congenitala la copii
– clasa tetraciclinelor traverseaza placenta, se leaga de calciul din dinti si oase, inhiba cresterea oaselor, coloreaza in galben dintii copilului, distruge smaltul dentar
– antidepresivul imipramina cauzeaza defecte cardiace
– isotretinoinul determina fatului anomalii structurale si retard mintal
– anticonceptionalele administrate in primul trimestru dau defecte congenitale
– anticonvulsivantele folosite in epilepsie provoaca despicatura palatina si boala cardiaca congenitala
Folosirea de catre tata a medicamentelor inainte de conceptie pare sa altereze calitatea si cantitatea spermei sugerand faptul ca fatul poate fi pus in pericol si din cauza partenerului masculin.
De retinut!
Niciun medicament nu este sigur 100% pentru a fi administrat in timpul sarcinii!
Text: Iacob Diana, Farmacist