Efecte secundare si riscuri ale FIV
Fertilizarea in vitro reprezinta la ora actuala o metoda de tratament a sterilitatii cuplului cu mari sanse de reusita daca tinem cont de faptul ca pana la punerea la punct a acestei tehnici, din pacate pentru cuplurile ce erau declarate sterile, nu prea existau metode de tratament.
Principalele riscuri asociate fertilizarii in vitro
Practic fertilizarea in vitro presupune stimularea hormonala ovariana, recoltarea a cel putin 2 ovule, fecundarea lor in mediu specific si reimplantarea acestora in vederea obtinerii unei sarcini viabile. Evident ca aceasta procedura medicala pe langa beneficiul unic de a asigura cuplului mostenitori, presupune si asumarea unor riscuri atat pentru pacienta, cat si pentru partenerul ei mai ales in cazul in care apar vicii de procedura. In cazul care totusi cuplul reuseste sa obtina sarcina mult dorita, trebuie mentionate aici si riscurile ce pot fi prezentate de evolutia acesteia, exact ca in cazul unei sarcini normale.
Fertilizarea in vitro reprezinta in mod cert un real progres al medicinei insa nu trebuie omis si faptul ca aceasta tehnica este un tratament al infertilitatii cuplului, iar tratamentul are sanse de reusita daca se identifica cauza in mod corect in urma unei anamneze.
Pentru ca sansele sa fie crescute in a obtine o sarcina viabila in urma utilizarii acestei tehnici trebuie stiut ca se incearca obtinerea a cel putin 2 embrioni viabili in urma fecundarii, de aceea este posibil ca unul sau chiar si ambii embrioni in timpul etapei de implantare sa nu supravietuiasca, iar sarcina sa fie pierduta. Daca cuplul este de acord cu obtinerea mai multor embrioni (spre exemplu 4, 5, 8, etc.) si toti embrionii implantati supravietuiesc exista de asemenea riscul sarcinii multiple.
Principalele efecte secundare asociate fertilizarii in vitro
Deseori au fost raportate cazuri in care gravida a dezvoltat hipertensiune ovariana ca si complicatie secundara administrarii hormonilor ce au efect farmacologic asupra gonadotropinelor ce stimuleaza ovarele excesiv. Cauza acestei patologii nu este pe deplin elucidata insa se presupune ca ar fi afectate procesele fiziologice ce implica protaglandinele, sistemul renina – aldosteron, fiziologia inhibinei sau citokinei, fapt ce genereaza scaderea permeabilitatii vasculare si cresterea retentiei de lichide. Aceasta manifestare clinica a devenit mai frecventa intrucat se utilizeaza din ce in ce mai des agonisti ai hormonului eliberator al gonadotropinelor (Gonadotropin-releasing hormone – GnRH), ce hiperstimuleaza ovarele ceea ce duce la aparitia ovarelor polichistice, patologie ce presupune un tratament specific.
Utilizarea tehnicii de fertilizare in vitro conform studiilor efectuate presupune de asemenea si cresterea riscului ca pacienta sa dezvolte o posibila afectiune neoplazica, precum cancerul de ovar sau cancerul de san secundar stimularii hormonale, de aceea se recomanda ca inaintea inceperii stimularii hormonale, medicul trebuie sa faca o evaluare generala a starii ovarelor pacientei si a sanilor.
Citeste si Transferul embrionar – Cum se implanteaza embrionii? (in stadiul de blastocist)
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica-Ginecologie