Efectele beneficie ale bunătăţii asupra sănătăţii
Se spune că actele de bunătate se fac în anonimitate, fără a aștepta ceva în schimb, fără a spune altora despre ceea ce ai făcut, dar rar se discută despre ce înseamnă pentru om a face acte de caritate. Așadar, care sunt efectele benefice ale bunătății asupra sănătății?
Ce înseamnă, de fapt, bunătatea?
Bunătate înseamnă, în esență, acțiunea de a nu răni altă persoană, de a te focusa asupra aspectelor pozitive din orice relaționare, de a ajuta necondiționat. Bunătatea nu este neapărat ceva cu care ne naștem, ci este ceva ce putem ajunge să educăm și cel mai important: nu are legătură cu religia! Uneori, bunătatea este puternic interpretabilă pentru că sunt situații în care putem face mult rău, gândind că facem bine, de aceea trebuie să fim foarte atenți la aspectele ce se cer de la noi. Se poate ca bunătate să fie simplu gest de a ne vedea de treaba noastră.
Cum să faci gesturi de bunătate?
Gesturile de bunătate, fie ele gândite sau instinctive, trebuie să urmărească următoarele aspecte:
- Ține cont de nevoile celor vizați. Uneori, a ajuta pe cineva care nu are nevoie de ajutor poate însemna să îl dai peste cap, să îl faci să se simtă inferior sau dator.
- Nu vorbi despre problemele altora, dacă aceștia nu vor. Discreția poate însemna foarte mult pentru unele personae care țin la propria imagine.
- Ajută omul cum are nevoie, nu cum vrei tu. Poate să ne fie ușor să facem ceva ce nu implică mult efort din partea noastră, dar poate nu se mulează pe nevoia reală a celuilalt.
- Gesturi mici și dese, nu rare și grandioase. Întotdeauna gesturile de bunătate făcute cu consecvență cotează mai mult, chiar dacă sunt aparent mărunte. De exemplu, în perioada sărbătorilor creștinești se donează multe alimente perisabile, dar cumva se trece cu vederea faptul că nevoi sunt pe întreaga durată a anului, nu doar de 2 ori pe an.
Care sunt efectele bunătății asupra sănătății tale?
Gesturile de bunătate vin la pachet cu o atitudine pozitivă față de viață, și astfel, oamenii buni ajung să trăiască o viață simplă, dar frumoasă, în comparație cu oamenii care se alimentează cu bârfe, judecată și lipsă de empatie.
Conștiința împăcată, bucuria în gesturile mărunte, starea de bine care o oferă gesturile de bunătate, cresc exponenţial calitatea vieții.
Efectele bunătății asupra sănătății sunt lesne de observat și din prisma faptului că, în general, omul care face astfel de alegeri, este mai senin, mai calm, duce o viață lipsită de stres și răutate, iar toate aceste aspecte sunt demonstrate științific ca fiind benefice sănătății cu totul, chiar prelungesc durata și calitatea vieții.
E mai ușor să fii un om bun
Bârfa, gesturile răutăcioase, ranchiuna, jignirile, vin cu un consum mare de energie și sunt un semn clar că viața celui care trăieste așa, nu e una frumoasă! Niciun om fericit, mulțumit cu propria viață, nu o să-și piardă momente din viață pentru așa ceva, pentru că știe că nu-i aduce niciun beneficiu.
Bunătatea înseamnă că nu ne încâlcim în minciuni, că nu uităm ce spunem, cui spunem, că nu se întorc vorbele împotriva noastră, că avem conștiința curată și că păstrăm demnitatea în orice relație.