Efectele lipsei de vitamine in sarcina
Starea de nutritie a unei femeie ar trebui sa fie evaluat? preconceptional cu scopul de a optimiza sanatatea materna si fetala. In timpul sarcinii este importanta o alimentatie echilibrata si diversificata. Componentele cheie ale unui stil de viata sanatos in timpul sarcinii includ: cresterea in greutate corespunzatoare, activitatea fizica adecvata, consumul unei varietati de alimente in cantitati adecvate, administrarea de vitamine si suplimentarea de substante minerale in functie de necesitati, evitarea consumului de alcool, tutun si alte substante nocive, precum si manipularea alimentelor in conditii de siguranta. Aportul energetic necesar este de 2000kcal compus din 50% glucide, 30% lipide si 20 % proteine si o alimentatie diversificata bogata in calciu (lactate), iod (peste, oua, sare), fier (carne, peste, cereale), vitamina C (fructe, legume) si acid folic (legume verzi, oua).
Fierul este recomandat in cazul anemiei feriprive (Hb <10,5 g/dl), ce apare frecvent in sarcina. Aportul zilnic recomandat este de 20 mg/zi. Fierul are rol si in dezvoltarea fatului. In caz de anemie feripriva severa (Hb<7g/dl) exista riscul de nastere prematura sau de hipotrofie fetala (dezvoltare insuficienta a fatului).
Aportul de calciu necesar in sarcina este de 1g/zi care poate fi asigurat printr-o alimentatie echilibrata si adaptata necesitatilor din timpul sarcinii. Suplimentarea cu calciu nu este recomandata decat in caz de carenta alimentara. Niciun studiu clinic nu recomanda prescrierea sistematica de oligoelemente (magneziu, zinc, cupru, seleniu) sau polivitamine.
Necesarul de acid folic in timpul sarcinii este de 0,4 mg/zi, rar compensat prin alimentatie. Un deficit de acid folic creste riscul de restrictie de crestere intrauterina, nastere prematura, malformatii fetale (defect de inchidere a tubului neural – spina bifida, anencefalie), despicatura boltei palatine (Palatoschizis).
Se recomanda suplimentarea cu acid folic cu 4 saptamani inainte de conceptie si 8-12 saptamani dupa conceptie (primul trimestru de sarcina) astfel:
– 0,4 mg/zi pentru femeile fara antecedente semnificative
– 5mg/zi pentru femeile cu risc crescut (anomalii de inchidere a tubului neural, tratament epileptic (fenobarbital, valproat), alcoolism, tabagism, sarcina multipla-gemelara)
In cursul sarcinii este necesara suplimentarea cu iod intre 150-200 micrograme/zi. O alimentatie bogata in iod (lapte, oua, peste, sare iodata) poate asigura necesarul zilnic si nu necesita un aport suplimentar. Carenta de iod este principala cauza a retardului mintal la copii.
Vitamina D ( 600UI/zi = 15 micrograme/zi) administrata in timpul sarcinii previne hipocalcemia neonatala. De asemenea, este importanta o buna hidratare pentru evitarea infectiilor sau litiazelor renale. Se recomanda intre 1,5-2 litri de apa pe zi. Alcoolul, tutunul, drogurile trebuie evitate deoarece pot duce la: greutate mica a fatului la nastere si malformatii congenitale grave. Lipsa vitaminelor poate duce la afectiuni grave ale fatului, alimentatia in timpul sarcinii fiind decisiva in dezvoltarea armonioasa a fatului.
Text: Dr. Cigaran Ruxandra
Medic rezident obstetrica ginecologie