Efectele non-contraceptive ale anticonceptionalelor
Pilula contraceptiva este cea mai folosita metoda moderna de prevenire a sarcinii. Forme medicamentoase cu administrare orala au fost introduse pe piata de consum in 1960, de atunci si pana in prezent castigandu-si popularitatea in randul femeilor din Romania. Potrivit Congresului American de Obstetrica si Ginecologie, pilulele contraceptive sunt folosite de mai mult de 11 milioane de femei din intreaga lume. Contraceptia hormonala are un rol decisiv in prevenirea sarcinilor nedorite, oferind protectie intr-un procent de 99% daca este administrata corespunzator. Anticonceptionalele orale, dincolo de rolul lor bine cunoscut, acela de a impiedica sarcina, prezinta si numeroase efecte benefice in ceea ce priveste sanatatea organismului.
Scad riscul de cancer ovarian si endometrial
Potrivit unui studiu de specialitate, publicat in revista Human Reproduction, riscul aparitiei mai multor tipuri de cancer este mult mai mic in cazul femeilor care folosesc contraceptive orale. Protectia oferita de pilule reduce atat riscul de cancer ovarian, cat si endometrial cu peste 70%. Conform aceluiasi studiu, utilizarea continua timp de 15 ani a pilulelor si, in special, a celor care contin estrogeni scade riscul de cancer endometrial si ovarian. Dupa cinci ani de utilizare a contraceptivelor pe baza de hormoni, riscul de a dezvolta oricare dintre aceste doua tipuri de cancer scade cu pana la 40%.
Contraceptivele orale diminueaza durerile menstruale
Pilulele cu rol contraceptiv au, de asemenea, avantajul de a reduce in intensitate durerile menstruale sau dismenoreea moderata sau severa. In urma unui control de specialitate, medicul ginecolog ar putea recomanda utilizarea acestor metode chiar daca nu se urmareste o masura de preventie a sarcinii. Anticonceptionalele combinate (estrogeni + progesteron) ajuta la ameliorarea contractiilor uterine care au loc in timpul menstruatiei. Potrivit cercetarilor, aproximativ 70% dintre femeile care utilizeaza anticonceptionale au evidentiat faptul ca tratamentul contraceptiv ajuta la calmarea durerilor menstruale.
Pilulele contraceptive trateaza problemele tenului
Atat factorii externi, cat si factorii genetici pot influenta compozitia si aspectul pielii. Cele mai frecvente probleme ale tenului sunt acneea, punctele negre, inflamatiile, dermatita seboreica si psoriazisul. Datorita influentei la nivel hormonal, pilulele contraceptive actioneaza pozitiv asupra pielii. Potrivit studiilor, progesteronul este factorul determinant in tratarea acneei, stimuland secretia glandelor seboreice de la nivelul pielii, principala cauza a acneei.
Tratamentul endometriozei
Afectiune ginecologica frecventa, endometrioza este intalnita cu precadere in randul femeilor aflate la varsta reproducerii. Aceasta afectiune este caracterizata prin localizarea de tesut endometrial in afara uterului. Endometrioza se manifesta prin dureri abdominale severe, dispareunie (disconfort sexual), dismenoree. Endometrioza este una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilitatii feminine. Pastilele contraceptive impiedica migrarea tesutului uterin in alte locuri decat cele normale, prin reducerea hormonilor si prin reducerea ratei proliferarii celulelor endometriale. Potrivit ARHP (Association of Reproductive Health Professionals), aproximativ 80% dintre femeile diagnosticate cu endometrioza au observat ca folosirea pilulelor contraceptive a redus semnificativ simptomele acestei boli.
Contraceptivele orale trateaza sindromul ovarelor polichistice
Menstruatiile neregulate, acneea, pilozitatea faciala sau cresterea in greutate sunt semnele sindromului ovarelor polichistice. Utilizarea contraceptivelor orale stopeaza activitatea hormonala a ovarelor, ceea ce se traduce prin disparitia chisturilor. Pastilele contraceptive care contin 30-35 micrograme de estrogen sunt cele mai indicate in combaterea acestei afectuni, intrucat estrogenul influenteaza oprirea ovulatiei, regleaza ciclul menstrual, reface problemele tenului si combate hirsutismul (pilozitate excesiva pe brate, fata si abdomen).
Sursa: webmd.com, livestrong.com
Text: Alexandra Lupu