Efectele secundare ale contraceptivelor orale combinate
Contraceptivele orale (CCO) sunt o buna metoda de contraceptie, avend o eficienta teoretica de 0,1%, insa, din cauza compliantei scazute, rata creste la 2-3%. pe langa efectele de protectie impotriva unei sarcini nedorite are si efecte terapeutice, fiind folosite in cazul hiperandrogenismului, dismenoreei, menoragiei. Ca metoda de contraceptie cel mai mare dezavantaj il prezinta faptul ca nu ofera protectie in cazul bolilor cu transmitere sexuala, precum metodele de bariera (prezervativul).
Efectele secundare cele mai intalnite
Efectele secundare cele mai intalnite sunt balonarile, greata si mastodinia (dureri ale sanilor), dar de obicei dispar dupa cateva luni de administrare. Sangerarile vaginale (cu sange rosu sau maroniu – spotting) sunt si ele o problema ce se rezolva de la sine.
Spotting-ul sau chiar sangerarile vaginale reprezinta cea mai frecventa reactie adversa a CCO. Aparitia lor nu este un semn de eficacitate scazuta a pilulelor, ci arata o modificare adaptativa a endometrului (mucoasa uterina ce se elimina o data cu fiecare menstruatie), ce devine mai subtire. Aceasta problema apare mai des la pilulele cu doze mici de estrogen, deoarece estrogenul este cel care stabilizeaza endometrul. Spotting-ul vaginal poate aparea si daca este ratata adinistrarea uneia sau mai multor pilule.
O alta problema care apare este amenoreea (lipsa menstruatiei), care poate sa apara si in cazul CCO cu doze scazute, fiind extrem de neplacut implicand posibilitatea existentei unei sarcini.
Cea mai mare problema pe care o pune administrarea de pilule este cresterea morbiditatii si mortalitatii cardiovasculare prin prisma accidentelor tromboembolice (formarea de cheaguri de sange intravascular), mai ales in cazul folosirii contraceptivelor orale combinate cu doze mari de hormoni. Aceste accidente au scazut in frecventa deoarece in ultimii ani dozele de estrogeni sunt din ce in ce mai mici, estrogenul fiind cel care creste riscul trombotic.
Riscul de infarct miocardic, aparut in urma unei tromboze si nu a unei placi de aterom, este cel mai mare la femeile care au varsta peste 35 de ani, fumoatoare, ce folosesc pilule cu doze mari de estrogen (35-50 mcg etinilestradiol).
Riscul trombotic este cel mai mic in cazul folosirii contraceptivelor orale combinate de generatia a treia, ce contin desogestrel, gestoden, norgestimat. Riscul calculat de boala coronariana este dublu la femeile care folosesc contraceptive orale combinate cu < 50mcg etinilestradiol. Totusi, avand in vedere ca infarctul miocardic este un eveniment extrem de rar la femeile aparent sanatoase de varsta reproductiva, chiar si la o dublare a riscului general, riscul atribuibil CCO este scazut (1-2%).
Contraceptivele orale combinate duc la o crestere a tensiunii arteriale, dar in limitele normalului (<140-90 mmHg). Acest efect apare mai ales in cazul administrarii preparatelor cu doze mari de estrogen (5%).
Utilizarea contraceptivelor orale combinate a fost asociata cu o usoara, dar semnificativa crestere a incidentei atacului vascular cerebral (AVC), in cazul folosirii preparatelor cu doze mari de estrogen. CCO cu doze <50mcg etinilestradiol asociaza un risc mult mai scazut de AVC, ultimele studii aratand ca riscul absolut de AVC la femeile sanatoase de varsta reproductiva este extrem de mic (11,3 : 100.000 de femei).
Trombembolismul venos este un alt eveniment trombotic legat de administrarea contraceptivelor orale combinate. Riscul devine mai mare o data cu cresterea dozei de estrogen, inaintarea in vartsa, statusul de fumatoare si obezitatea.
Adminsitrarea CCO pe termen lung duce la scaderea incidentei cancerului ovarian si endometrial, dar pare sa creasca incidenta celui de col uterin.
Text: Dr. Tigoianu Laura
medic specialist obstetrica-ginecologie