Efectul Facebook asupra cuplurilor
Facebook este una din cele mai frecventate retele de comunicare si socializare si este preferata pentru faptul ca inlesneste conectarea cu diverse persoane, prieteni, prieteni ai prietenilor, familiile acestora, colegi, colegi ai colegilor, s.a.m.d., grupuri tematice cu interese culturale, sociale, cu expuneri ce reflecta anumite interese comune, insa se cunoaste faptul ca reteaua a determinat si conflicte in relatiile de cuplu si a devenit o problema pentru multe casnicii sau cupluri. Facebook intruneste cateva sute de milioane de utilizatori si este folosit de oamenii de toate varstele.
De ce Facebook este o problema pentru cupluri?
Timpul petrecut pe facebook. Jocurile, relationarile cu ceilalti, postarile, interesele comune, experientele din trecut, prieteniile conexe etc. ii determina pe oameni sa petreaca foarte mult timp pe pagina care inlesneste aceste lucruri, uneori in raport invers cu cantitatea de timp pe care o petrec impreuna cu familia; uneori, aceste persoane pierd notiunea timpului in fata calculatorului neglijand activitatea concreta in cuplu, obligatiile si responsabilitatile, cat si relatia afectiva, ceea ce creeaza posibilitatea unor tensiuni intre parteneri; acceptarea unor prietenii cu fosti iubiti/foste iubite, pasiuni mai vechi, interese de dragoste din trecut sau prietenii cu care partenera/partenerul nu ar fi de acord pentru ca au o influenta negativa asupra relatiei poate crea de asemenea tensiuni si probleme in cuplu.
Actualizarile si comentariile pe facebook. Activitatea pe facebook include actualizari la status, incarcari de imagini, fotografii, comentarii la postarile altora, chat, ceea ce inlesneste exprimarea starii in care te afli, interactiunea cu altii s.a.m.d. Nu intotdeauna partenerul/partenera se simte confortabil cand are acces la citirea acestor postari, poate interpreta gresit unele comentarii sau poate considera ca unele interactiuni sunt nepotrivite. Uneori, partenerul se poate simti jenat, ranit sau chiar furios in legatura cu postarile persoanei pe care o iubeste si cu care ar dori o comunicare deschisa. A afla din alte surse gandurile sau starile partenerului poate fi destul de frustrant, poate reflecta de asemenea probleme de comunicare in cuplu.
Dependenta de facebook. Cu cateva click-uri, Facebook inlesneste comunicarea cu o multime de persoane, o postare este vizualizata de toti cei din lista, ceea ce este un mare avantaj fata de comunicarea prin telefon de exemplu, care ar presupune costuri financiare cat si costuri de timp mult mai mari; postarile on-line ale celorlalti si contactul permanent cu interesele si activitatile lor contribuie la alungarea monotoniei, dar si la crearea de probleme in viata de cuplu care are nevoie de spatiu privat; cu un simplu click, pe caseta de stare „La ce te gandesti” se dezvaluie uneori aspecte ale relatiei, neintelegeri cu partenerul, mici conflicte, suparari, emotii legate de un eveniment, astfel ceilalti din lista putand avea acces la ceea ce ar trebui sa fie confidential sau privat intr-o relatie; orice relatie are perioade mai bune sau mai putin bune iar anumiti „vanatori” de interese pot profita de pe urma informatiilor despre starile emotionale ale anumitor persoane, putand alimenta intrigi sau conflicte intre parteneri sau abuza de o anumita stare a lucrurilor intervenind si complicand relatia respectiva; de aceea este recomandat ca rufele murdare sa fie spalate in familie – insa uneori suntem naivi si etalam aspecte ce tin de intimitate, chiar unor necunoscuti, pe care ii consideram prieteni doar prin prisma faptului ca Facebook ii numeste prieteni si pe prietenii prietenilor nostri sau persoane cu care nu am avut niciodata un contact real; divulgarea unor probleme maritale sau a unor stari emotionale cu altcineva decat cu persoana iubita creeaza o anumita intimitate cu acea persoana, iar lucrurile pot evolua astfel ca de la o sesiune de chat se poate ajunge la o intalnire amoroasa etc.
Ce trebuie stiut pentru ca Facebook sa nu devina o problema pentru relatia de cuplu?
Facebook este un mijloc primar de comunicare de zi cu zi si este o parte din viata de zi cu zi a multor oameni, insa trebuie stiut ca schimbul de informatii trebuie facut cu prudenta si anumite limite atunci cand este vorba de viata personala. Asta dovedeste atat respect pentru angajamentele fata de partener, cat si responsabilitate si grija fata de relatie. Sentimentele de incertitudine, anxietate, temeri sau suparari in legatura cu relatia sunt probleme comune ale partenerilor implicati si pot fi rezolvate prin consiliere psihologica sau ameliorate datorita unor conversatii cu persoane de incredere, prieteni adevarati, confidenti, si nu insirate pe o pagina web la care multe persoane au acces si le pot interpreta in diverse modalitati.
Cuplurile trebuie sa invete care sunt limitele comunicarii pe astfel de retele sociale on-line, care sunt riscurile la care se expun dezvaluind secretele relatiei sau starile emotionale conexe. Intr-adevar, prin faptul ca reteaua de prieteni sau de cunostinte este destul de extinsa, se pot primi sfaturi si un cadru de a comunica destul de lejer si astfel se economiseste timp, insa astfel de avantaje atat de „la indemana” pot fi uneori dezavantaje cand vine vorba de probleme ale cuplului care ajung la terti sa le interpreteze, sa intervina cu pareri sau sugestii asupra lor, cu moduri de influentare diferite si care se dovedesc inadecvate situatiei. Corespondenta publica trebuie sa se realizeze in anumite limite, acceptate si stiute de ambii parteneri, astfel incat sa nu devina factor de stres pentru relatia in care te afli si pe care ai datoria sa o protejezi.
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala