Efectul hipotensoarelor asupra fatului
Intotdeauna este esentiala stabilirea diagnosticului de hipertensiune arteriala, atat a etiologiei, cat si a gradului de severitate a hipertensiunii arteriale, la care se asociaza evaluarea functiei renale (creatinina serica si clearence-ul la creatinina).
Tratamentul va fi discutat in functie de severitate, astfel gravidele cu hipertensiune arteriala usoara sau moderata vor primi tratament cu hipotensoare care nu au efecte asupra fatului. Pacientele cu hipertensiune arteriala severa, greu controlabila, vor urma tratamentul hipertensiv cu eficienta maxima, indiferent de riscurile asupra fatului (inhibitori de enzima de conversie, diuretice).
Actiunea antihipertensivului ideal porneste de la eficacitatea asupra hipertensiunii arteriale materne cu mentinerea perfuziei utero-placentare optime, fara a avea efecte negative asupra fatului.
Efectele medicatiei hipotensoare asupra produsului de conceptie:
• in functie de greutatea moleculara, liposolubilitate, ionizare, medicamentele traverseaza placenta, care nu este o bariera completa. Exceptie fac preparatele cu masa moleculara mare, cum ar fi: heparina, insulina.
• se poate modifica fluxul sangvin uterin, fiind o urmare a medicatiei hipotensoare cu efecte nefavorabile asupra fatului.
• grosimea placentei scade in timpul sarcinii, suprafata de schimb ajunge la sfarsitul sarcinii de la 25µ la 2µ.
• fatul poate acumula anumiti metaboliti, deoarece capacitatile metabolice-oxidare, de reducere si conjugare hepatica, desi apar precoce in viata intrauterina, sunt mai reduse.
• la nastere, fatul trebuie sa elimine singur medicamentul administrat mamei antenatal in situatia in care timpul de eliminare a medicamentelor este de 4-5 ori mai mare la nou-nascut. In perioada embrionara, substantele ionizate pot duce la aparitia malformatiilor prin perturbarea etapelor de dezvoltare. Conditia esentiala a unui medicament este sa nu aiba urmari teratogene. Hipotensoarele nu sunt, de regula, folosite in primele luni de sarcina. Acestea duc la scaderea brutala a hipertensiunii arteriale, ducand la reducerea fluxului utero-placentar cu consecinte fetale grave. Folosirea betablocantelor are efecte asupra aparatului cardiovascular fetal. Administrarea unor doze mai mari la mama produce efecte negative asupra produsului de conceptie, fiind dat faptul ca acestea trec transplacentar si fatul nu poate metaboliza la fel ca mama.
Text: Dr. Andreea Hetea, Obstetrica-Ginecologie