„Ejacularea precoce afecteaza 1 din 5 barbati cel putin o data de-a lungul vietii”
Una dintre cele mai frecvent intalnite probleme sexuale cu care se confrunta barbatii ramane ejacularea prematura. De ce apare ejacularea precoce si, mai ales, ce variante de preventie si tratament exista aflati de la Dr. Borbala Koo, director executiv al SECS, initiatorul campaniei Planifica Neprevazutul! www.planificaneprevazutul.ro
Ce inseamna, de fapt, ejacularea precoce si care este durata unui act sexual normal?
Ejacularea precoce este un subiect sensibil pentru barbati, iar cei mai multi se feresc sa recunoasca faptul ca se confrunta cu aceasta problema sexuala. Statisticile arata ca afecteaza 1 din 5 barbati cel putin o data de-a lungul vietii. Putem vorbi de ejaculare precoce atunci cand aceasta are loc mai devreme decat isi doreste barbatul, fara a putea fi controlata, de obicei la aproximativ un minut sau doua dupa penetrare. Este dificil de spus cu precizie care este durata unui act sexual normal, deoarece acest interval variaza foarte mult de la persoana la persoana, in functie de anumiti factori specifici fiecaruia in parte.
Cand poate fi considerata o afectiune?
Ejacularea precoce poate fi considerata o afectiune daca se produce in mai mult de jumatate din actele sexuale si este insotita de alte simptome.
Care sunt cauzele ejacularii precoce?
Contrar asteptarilor, cele mai frecvente cauze ale ejacularii premature sunt de ordin psihologic si implica emotiile, nelinistea sau stresul. Desigur, exista si situatii in care ejacularea precoce este un simptom al unor alte cauze precum anomaliile anatomice sau infectiile aparatului genital.
Cum poate fi prevenita?
Prevenirea ejacularii precoce se poate face doar in cazul anumitor situatii, mai exact pentru cele psihologice sau pentru cele care tin de infectiile aparatului genital. Igiena adecvata, comunicarea deschisa cu partenerul si impartasirea temerilor pot ajuta la prevenirea acestei afectiuni.
In ce masura este influentata de varsta?
Ejacularea precoce se intalneste la toate varstele, insa ii afecteaza cu precadere pe barbatii tineri, care au o partenera noua sau se afla la inceputul vietii sexuale.
Ejacularea precoce poate avea impact si asupra fertilitatii?
In principiu, ejacularea precoce nu are un impact direct asupra fertilitatii, cu exceptia cazurilor in care barbatul ejaculeaza inainte de a reusi sa penetreze vaginul partenerei.
Care sunt metodele de diagnostic in cazul acestei afectiuni?
De obicei, medicul poarta o discutie cu pacientul din care incearca sa afle mai multe lucruri despre sanatatea si viata sexuala a pacientului, apoi investigheaza alte aspecte care ar putea reprezenta factori de risc pentru ejacularea prematura. Ulterior, medicul poate examina zona genitala si, de la caz la caz, anumite analize.
Ce variante de tratament exista in cazul ejacularii premature?
De obicei, ejacularea prematura este tratata cu ajutorul medicamentelor recomandate de specialisti sau prin psihoterapie.
Masturbarea poate influenta aparitia ejacularii precoce?
Masturbarea nu poate influenta aparitia ejacularii precoce. In cel mai bun caz, autosatisfacerea poate sa intarzie acest moment, in sensul ca urmatoarele ejaculari au loc mai greu decat primele.
Pozitiile sexuale au un impact direct asupra ejacularii?
Putem spune ca pozitiile sexuale au un impact asupra ejacularii atunci cand acestea influenteaza starea de excitatie a barbatului, insa acestea sunt aspecte care tin de fiecare in parte. De asemenea, in cazul anumitor pozitii sexuale, penetrarea este mai putin profunda, lucru care ar putea sa afecteze ejacularea.
Ejacularea prematura are la baza o stare emotionala?
Tensiunile emotionale reprezinta una dintre cauzele ejacularii premature, iar acestea au legatura, de cele mai multe ori, cu nelinistile privind capacitatea sexuala, stresul sau alte probleme. Consilierea de specialitate este una dintre metodele prin care se poate ameliora aceasta tulburare, dar si comunicarea deschisa cu partenera este folositoare.
Text: Alexandra Lupu