El, mai tanar decat ea. Cat de mult conteaza?
El, mai tanar decat ea − aceasta nu mai este o situatie atat de neobisnuita. Varsta nu este mereu corelata cu maturitatea si a fi mai tanar nu inseamna neaparat a fi imatur. Totusi, avand in vedere opinia societatii privind rolurile traditionale, e posibil sa apara anumite dificultati.
Mai tanar inseamna mai imatur?
In general, asociem trecerea timpului cu o dezvoltare a maturitatii. Ne asteptam ca o persoana mai in varsta sa fie mai inteleapta, sa analizeze situatiile mai in profunzime, sa ia decizii mai bune. In general, acest lucru este corect. Experienta de viata isi spune, cu siguranta, cuvantul. Totusi, fiecare cunoaste si exceptii. Exista acei copii „maturi pentru varsta lor” sau acei tineri care exceleaza profesional in ciuda experientei mai putin indelungate.
Asadar, se pare ca maturitatea nu este corelata intotdeauna cu varsta. O inteligenta emotionala bine dezvoltata si anumite evenimente semnificative pot duce la o accelerare a dezvoltarii individului. Pentru a stabili daca o persoana este sau nu imatura, nu trebuie, asadar, sa ne uitam la cati ani are, ci la felul in care intelege si actioneaza in anumite situatii. Vede imaginea de ansamblu? Intelege subtilitatile din cadrul diferitelor situatii sau relatii interumane? Ia decizii corecte? Se bazeaza pe ratiune si nu actioneaza doar din impuls? Daca da, este posibil sa avem de-a face cu o persoana matura, indiferent ce scrie in buletin.
Diferenta de varsta
Se pare ca diferenta de varsta nu este un factor care sa influenteze relatia de cuplu. Mult mai importanta este dezvoltarea inteligentei emotionale. Daca ambii parteneri privesc viata in mod similar, au valori si interese comune si au planuri asemanatoare, ne putem astepta ca relatia de cuplu sa functioneze mai bine. De multe ori, persoanele din aceeasi generatie au interese si referinte comune, ceea ce explica si faptul ca in multe cupluri partenerii au varste apropiate. Exista insa si situatii in care interesele si valorile unei persoane sunt mai putin compatibile cu cele ale „colegilor de generatie” si mai apropiate de cele ale unei persoane de alta varsta. Asadar, este important sa ne uitam mai degraba la „varsta emotionala”.
El, mai tanar – cum priveste societatea
In mod traditional, barbatul este cel care conduce familia si care asigura resursele necesare. El este cel care are veniturile cele mai mari si care ia deciziile importante. Acest lucru nu mai este insa de mult o regula. In multe cupluri, partenerii au venituri comparabile sau ea are un venit mai mare. De asemenea, deciziile importante sunt luate impreuna. Desi majoritatea oamenilor privesc cu deschidere aceste lucruri si apreciaza o impartire echitabila a responsabilitatilor intre barbat si femeie, se pare ca inca nu sunt obisnuiti sa accepte diferentele de varsta. Se poate intampla sa creada ca el, mai tanar ca ea, sta in acea relatie pentru ca nu poate ceva mai bun sau pentru ca ii place sa fie dominat sau nu este capabil sa se intretina singur sau nu este „suficient de barbat”. Evident ca aceste preconceptii nu sunt bazate pe o realitate obiectiva. Asa cum am zis mai devreme, varsta cronologica nu se coreleaza de fiecare data cu maturitatea sau cu succesul profesional ori personal. Si totusi, desi auzim des ca „dragostea nu tine cont de varsta”, observam ca o parte din oamenii din jurul nostru tin cont de asta, mai ales atunci cand barbatul este cel mai tanar.
Diferenta de varsta conteaza?
Faptul ca unul din parteneri este mai tanar nu afecteaza negativ o relatie atunci cand cei doi se pot pune de acord asupra lucrurilor importante si sunt in puncte similare sau complementare ale evolutiei lor personale sau profesionale. Mai mult, in unele cazuri, se pot completa reciproc, unul venind cu entuziasm si energie, iar celalalt, cu experienta si intelegere. Asadar, chiar daca el e mai tanar decat ea sau ea mai tanara decat el, relatia poate sa functioneze sau nu, la fel ca si in cazul cuplurilor de aceeasi varsta. Totusi, exista o perceptie sociala critica la adresa cuplurilor in care el este mai tanar, fapt ce pune o presiune suplimentara pe relatie si poate fi o provocare in plus pentru cei doi.
Text: Psihoterapeut Ioana Bors