Embolizarea fibromului uterin
Fibroamele uterine sunt formatiuni tumorale benigne frecvent intalnite in special la pacientele de varsta fertila si reprezinta o proliferare a stratului muscular al uterului.
Fibroamele uterine pot varia atat ca localizare – intramural, subseros, submucos, intraligamentar –, cat si ca dimensiuni – de la cativa milimetri la dimensiuni impresionante comparabile cu o sarcina la termen.
Cauzele aparitiei fibroamelor uterine
Cauzele exacte ale aparitiei fibroamelor uterine nu sunt inca pe deplin cunoscute. Se pare insa ca nivelurile de estrogen din organism influenteaza cresterea lor, acestea putand sa isi mareasca dimensiunile dramatic in timpul sarcinii si sa involueze in menopauza.
Simptomele fibroamelor uterine
Simptomele date de prezenta fibroamelor uterine pot varia in functie de localizare si dimensiuni. Majoritatea fibroamelor uterine sunt asimptomatice. Totusi, ele pot cauza metroragii abundente, flux menstrual abundent si prelungit, fenomene compresive pe organele invecinate, constipatie, mictiuni frecvente, dureri pelvine etc.
Cum se stabileste diagnosticul fibromului uterin?
Diagnosticul fibromului uterin se stabileste pe baza examenului clinic si al ecografiei. Astfel, se poate determina localizarea, dimensiunea si coexistenta mai multor formatiuni fibromatoase. Ca optiuni terapeutice, in functie de particularitatea fiecarui caz, se poate alege conduita observationala, interventia chirurgicala clasica sau laparoscopica, embolizarea uterina sau tratamentul medicamentos. De asemenea, mai exista cateva proceduri de tratament care folosesc aparatura performanta.
Embolizarea fibroamelor uterine
Embolizarea fibroamelor uterine reprezinta o metoda imagistica minim invaziva realizata de un medic radiolog interventionist in colaborare cu medicul ginecolog curant. Procedura nu necesita anestezie generala, ea realizandu-se sub sedare usoara.
Anterior procedurii de embolizare este necesara efectuarea unei investigatii suplimentare – RMN –, aceasta furnizand informatii noi despre dimensiuni, localizare, raporturile cu organele invecinate, identificarea unor cauze diferite care ar putea determina simptomele sau diagnosticul altor boli asociate. Astfel, se poate realiza o selectie corecta a cazurilor care pot fi candidate pentru embolizare uterina.
Sub sedare usoara, medicul radiolog realizeaza o mica incizie la nivelul arterei femurale si apoi introduce un cateter care este ghidat sub control radiologic in artera. Prin acest cateter se elibereaza particule embolizante care blocheaza arterele uterine care hranesc fibromul uterin. Odata blocat fluxul sangvin catre tumora, aceasta se va necroza si se va reduce considerabil in dimensiuni.
Fibroamele uterine cu dimensiuni crescute (cca 10 cm si/sau cu volum uterin de cca 700 cm) nu par sa constituie o contraindicatie a procedurii. Totusi, dimensiunile ce depasesc aceste limite par sa constituie o contraindicatie relativa a procedurii crescand mult riscul de infectie, sepsis, sindrom algic important si ischemie uterina importanta, urmata de histerectomie de urgenta. De asemenea, fibroamele pediculate par sa aiba o rata scazuta de succes.
Recuperarea postembolizare
Acest tip de interventie necesita, de obicei, o spitalizare de o zi. Recuperarea postembolizare este frecvent rapida, majoritatea pacientelor putand sa-si reia activitatile zilnice in maximum 10 zile. Primele zile postprocedura pot fi grevate de dureri pelvine, care de obicei cedeaza la administrarea de antispastice si antialgice. Totusi, acest sindrom dureros se poate prelungi, uneori atingand intensitati crescute. Eficacitatea acestei metode de tratament al fibromului uterin poate merge pana la 85%. Majoritatea pacientelor care beneficiaza de aceasta metoda interventionala descriu diminuarea considerabila a durerilor, metroragiilor si altor simptome asociate. Studiile de specialitate citeaza o rata de esec de 2%.
Un alt beneficiu al metodei este ca se pot trata mai multe formatiuni tumorale in aceeasi sedinta. Recurenta formatiunilor fibromatoase tratate este scazuta, insa sunt necesare studii suplimentare pentru monitorizarea pe termen lung a pacientelor. De asemenea, procedura poate fi folosita cu succes pentru pregatirea preoperatorie a formatiunilor tumorale fibromatoase voluminoase, scopul fiind de a reduce dimensiunile tumorii pentru a asigura un abord intraoperator optimal.
Riscurile si complicatiile embolizarii uterine
Impactul asupra fertilitatii pacientelor necesita studii suplimentare. Unele studii compara rata de fertilitate cu cea obtinuta in urma tratarii fibroamelor uterine prin miomectomie. Totusi, problema diminuarii sau imbunatatirii fertilitatii ramane inca in discutie. Riscurile si complicatiile embolizarii uterine par sa fie scazute. Specialistii citeaza riscul infectios si riscul de ischemie uterina ce se pot solda cu histerectomie, insa aceste cazuri au fost rare datorita unei selectii riguroase a pacientelor candidate pentru acest tip de interventie. Un alt dezavantaj al procedurii este ca nu poate preleva material bioptic in scopul analizarii anatomopatologice.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie