„Embriologia reprezinta sansa vietii mele de a face ceva extraordinar”
Infertilitatea este o boala extinsa la nivel mondial. In Romania, situatia este foarte problematica, avand in vedere ca, potrivit statisticilor, 1 din 6 cupluri este afectat de infertilitate. Doamna Monica Dascalescu, biolog/embriolog senior in cadrul clinicii Columna Medical Center, ne vorbeste despre rolul fundamental al embriologiei in tratatea infertilitatii, cum se investigheaza infertilitatea, care sunt pasii in ceea ce priveste procesul reproducerii asistate si multe alte informatii de actualitate cu privire la cele mai moderne metode de reproducere umana asistata.
1. Activati intr-un domeniu extraordinar de interesant. Practic, “creati vieti in laborator”. Cum v-ati hotarat sa urmati aceasta specializare?
Embriologia reprezinta sansa vietii mele de a face ceva extraordinar! Oportunitatea a aparut atunci cand profesorul Marinescu m-a invitat sa fac parte din echipa dansului. Am acceptat imediat si lucrul acesta a reprezentat o schimbare radicala a domeniului meu de activitate si totodata o sansa uluitoare de a ma simti utila si de a putea face fericiti un numar mare de oameni. Sunt decizii in viata care ti-o pot schimba in mod fundamental, in bine sau in rau, iar aceasta decizie s-a dovedit benefica pentru continuarea drumului meu in viata.
2. Care a fost cea mai mare satisfactie pe care v-a adus-o aceasta meserie?
Cea mai mare satisfactie? Fiecare clipa petrecuta in laborator este o mare satisfactie, iar bucuria enorma este de a putea vedea cuplurile fericite, pentru ca in sfarsit si-au indeplinit visul, acela de a avea un copil. Este fabulos!
3. Care este rolul fundamental al embriologiei?
Embriologia reprezinta baza crearii vietii. Din doua celule microscopice se formeaza zigotul si de aici pleaca totul, celulele se divid din ce in ce mai mult si apare viata mult dorita. Embriologul are rolul, ca aplicand toate tehnicile care s-au pus la punct in decursul ultimilor 35 de ani, sa poata sa infranga aceasta boala numita infertilitate, pentru ca da, infertilitatea este o boala!
4. Care sunt statisticile in ceea ce priveste nivelul de informare al pacientilor privind reproducerea umana asistata?
Nivelul de informare al populatiei cu privire la reproducerea umana asistata a crescut mult datorita posibilitatilor enorme de informare, in special internetului. Odata cu cresterea nivelului de informare referitoare la succesele obtinute, a crescut si increderea pacientilor vizavi de tehnicile de reproducere umana asistata. In Romania ne confruntam cu o problema grava, aceea a costurilor mari ale acestor proceduri care reprezinta o povara covarsitoare pe umerii multor familii.
5. Cum are loc procesul, care sunt pasii pe care trebui sa-i urmeze cuplul infertil?
Cuplul infertil trebuie sa mearga la un specialist in infertilitate, care va investiga amanuntit cei doi parteneri: dozari hormonale, analize care cauta prezenta unor germeni ce influenteaza negativ viitoarea sarcina, histeroscopii, laparoscopii, spermograme. In functie de toate aceste investigatii si luandu-se in considerare si alti parametri precum: varsta, greutate, medicul va decide si va personaliza tratamentul de stimulare ovariana, incepand colaborarea stransa cu embriologul.
6. Cand se pune diagnosticul de infertilitate?
Diagnosticul de infertilitate se pune atunci cand cuplul, de varsta reproductiva, a parcurs cel putin un an de activitate sexuala, sustinuta si neprotejata, astfel neobtinandu-se nicio sarcina.
7. Ce importanta are varsta in ceea ce priveste procesul reproducerii asistate?
Varsta are o importanta cruciala, in special cea a femeii, in procesele de reproducere asistata. Cu inaintarea in varsta, rezerva ovariana cat si calitatea ovocitelor scad foarte mult, astfel micsorandu-se sansele de a obtine o sarcina. Ovocitele unei femei de peste 35 de ani sunt, intr-o proportie de peste 75%, afectate genetic, fiind aneuploidice.
8. Care sunt statisticile actuale privind impactul infertilitatii asupra starii de sanatate a populatiei din Romania?
Pe plan mondial, 15-20% din populatia cu varsta reproductiva este afectata de problema infertilitatii. In Romania, situatia este similara si se pare ca 1 din 6 cupluri este afectat de infertilitate.
9. Adesea se fac confuzii intre inseminarea artificiala si fertilizarea in vitro. Care este diferenta dintre cele doua metode de reproducere umana asistata?
Cele doua procedee sunt diferite din punct de vedere al manoperei si al costurilor. Inseminarea artificiala presupune prepararea spermei in laborator prin metode speciale si apoi introducerea direct in uter, scurtcircuitandu-se cele doua bariere, vaginul si colul uterin. Din uter, spermatozoizii urca si intalnesc ovocitul expulzat de ovar, la ovulatie, in treimea externa a trompei uterine, astfel avand loc fecundatia. In fertilizarea in vitro, intalnirea dintre cele doua celule, ovocit si spermatozoid, se petrece intr-o placuta, in laborator. Se formeaza embrionii si acestia sunt cultivati mai departe, pana la varsta de doua, trei sau cinci, sase zile, pana la stadiul de blastocisti. Dupa care are loc embriotransferul, cand embrionii sunt depusi in uter.
10. Care dintre tehnicile moderne de reproducere umana asistata are cea mai mare pondere de reusita?
Sansele cele mai mari de obtinere a unei sarcini sunt date de cultivarea embrionilor pana la stadiul de blastocisti. Se realizeaza in felul acesta o selectie clara a embrionilor viabili si cu potential in obtinerea unei sarcini.
11. Dupa ce criterii se alege metoda de reproducere asistata adecvata cuplului infertil?
Metoda cea mai adecvata cuplului se alege de catre embriolog, luand in considerare o multime de factori, cum ar fi varsta femeii, numarul de ovocite, calitatea spermei si numarul de fertilizari anterioare.
12. Care este cea mai complicata procedura de reproducere umana asistata (timp, riscuri, costuri)?
Din punctul meu de vedere, toate procedurile sunt complicate, ele presupunand un grad mare de risc. Doua dintre ele sunt mai complicate (timp, riscuri, costuri): ICSI – injectia intracitoplasmatica a spermatozoidului direct in ovocit. Spermatozoidul se obtine fie din ejaculat, fie din biopsia testiculara. In ceea ce priveste cea de-a doua procedura complicata, aceasta ar fi o combinatie intre biopsia de blastomer si PGD (diagnostic genetic de preimplantare).
13. Referindu-ne la cuplurile pe care le-ati tratat, cine se confrunta mai des cu probleme de infertilitate: femeia sau barbatul?
Cu probleme de infertilitate se confrunta in egala masura atat femeile, cat si barbatii, si, din pacate, numarul lor este in continua crestere, atat la noi in tara, cat si pe plan mondial.
14. Cateva recomandari pentru cuplurile care doresc sa-si protejeze fertilitatea.
Problema protejarii fertilitatii este una delicata. Nici femeile si nici barbatii nu trebuie sa lase netratate sau sa trateze tarziu diferite boli, care pot afecta fertilitatea. Stiinta a pus la punct tehnici de crioconservare a celulelor sexuale, ovocit si spermatozoid, dand sansa persoanelor care urmeaza sa efectueze tratamente, care le pot afecta fertilitatea (chimioterapii), sa o prezerve.
Text: Alexandra Lupu