Emotiile – ce sunt, cum apar, cum se manifesta
Emotiile sunt reactii psihologice si fizice specifice si intense la un anumit eveniment. Ele par sa ne conduca viata noastra de zi cu zi, cu toate ca nu suntem constienti in totalitate de aparitia lor. Atunci cand suntem fericiti sau suparati, panicati sau plictisiti, chiar nu ne pasa de unde vine aceasta stare si ce comportamente adoptam in aceste stari. Ele determina implicit si un mod de gandire si un mod de comportament.
Ce este emotia ?
Emotia este o stare psihologica complexa, care implica trei componente distincte : experienta subiectiva, raspunsul fiziologic si raspunsul comportamental. ( Hockenbury & Hockenbury 2007). Cercetatorii au incercat mult timp sa identifice si sa clasifice diferitele tipuri de emotii si sa gaseasca moduri adecvate de studiere sau masurare. Exista mai multe opinii si teorii ale oamenilor de stiinta despre emotii, desi pare un fenomen atat de comun experimentat de majoritatea oamenilor.
Experienta subiectiva – se refera la experientele personale, experiente care sunt diferite de la persoana la persoana, acest indicator contribuind la semnificatia pe care o acordam diferitelor aspecte ale vietii sau la intensitatea afectiva pe care o traim. De exemplu, doua persoane care sunt indragostite vor descrie in mod diferit sentimentul lor.
Raspunsul fiziologic – se refera la reactiile fizice experimentate in timpul unei emotii si anume : senzatia de fluturi in stomac, umezirea palmelor, tremurul membrelor, batai de inima, accelerarea respiratiei, etc.
Raspunsul comportamental – se refera la expresia reala a emotiilor, partea cea mai evidenta a acestui fenomen psihic si cu care suntem familiarizati deoarece in contactele sociale acordam timp interpretarii diferitelor comportamente nonverbale ale celorlalti pentru a-i intelege mai bine, pentru a relationa mai bine, pentru a preveni un conflict, pentru a negocia o situatie critica, etc. Este un aspect implicit al vietii sociale iar interpretarea expresiilor emotionale ale oamenilor din jurul nostru, capacitatea de a intelege cat mai bine aceste expresii, joaca un rol important in adaptarea noastra cu ceilalti, cu diferitele situatii la care suntem expusi, este o parte esentiala a inteligentei noastre emotionale.
Tipuri de emotii:
Paul Eckman in anul 1972 a sugerat ca exista 6 emotii de baza, care sunt universale pentru toate persoanele indiferent de societatea in care traieste sau de cultura acelei societati : frica, dezgust, furie, surpriza, fericire si tristete. Ulterior, el a extins aceasta lista pentru a include o serie de alte emotii de baza inclusiv jena, dispretul, rusinea, mandria, satisfactia, amuzamentul.
Robert Plutchik in anul 1980 a dezvoltat asa numita roata a emotiilor, o imagine divers colorata din care reiese asocierea emotiilor si derivarea altor emotii pornind de la 8 emotii primare: fericire, tristete, furie, frica, incredere, dezgust, surpriza, anticipare.
Componentele masurabile ale emotiilor sunt : componenta fiziologica si cea comportamentala , oamenii de stiinta dezvoltand instrumente speciale pentru a le masura. Pulsul, transpiratia, eliberarea de adrenalina, pot fi masurate cu acuratete. Comportamentul sau semnele exterioare ale emotiilor pot fi usor observate : lesinm congestia fetei, tracul, mulsculatura incordata, expresiile faciale, nelinisteam etc.
Paul Eckman a dezvoltat studiul sau in legatura cu microexpresiile faciale bazandu-se pe teoria lui Charles Darwin care declara că expresiile generate de catre emotii sunt universale. Eckman are o contributie insemnata in acest domeniu, cercetarile lui au evidentiat ca cele 7 emotii fundamentale ( numite si emotii de baza) : mania, frica, bucuria, uimirea, dezgustul, dispretul, tristetea – pot fi recunoscute la orice persoana indiferent de cultura. De exemplu – microexpresiile specifice fricii: sprancene ridicate si apropiate, pleoape superioare ridicate, pleoape inferioare incordate, buzele usor incordate si intinse orizontal catre urechi, microexpresiile specifice furiei sau maniei: sprancene apropiate puternic, privire extrem de fixa, incordarea si apropierea buzelor, etc.
De ce apar emotiile?
In primul rand emotiile ne ajuta la supravietuire. Daca nu am avea semnalul de frica nu am fugi din fata unui animal agresiv. Emotiile dau culoare vietii si ajuta la a ne diferentia intre noi. Unii oameni traiesc mai intens unele aspecte ale vietii, altii dimpotriva. Emotiile insotesc idealurile, visele, exprimarea creativa, contribuind la conexiunea dintre psihic si trup, Emotiile ne ajuta sa calibram relatiile dintre noi si ceilalti cu care intram in contact. Vom evita atunci cand simtim ca persoana cu care avem un raport devine agresiva, vom invata sa ne autocontrolam emotional, sau vom exprima furia sau mania, in functie de situatie sau de propriile noastre repere de inteligenta emotionala.
Text : Ionela-Janina Sabou, psiholog