Emotiile si influentele asupra sistemului imunitar
Stresul poate avea un impact negativ asupra sistemului imunitar. Sistemul imunitar este mecanismul de aparare al organismului care ne mentine protejati si in siguranta fata de actiunea bacteriilor, germenilor sau virusilor. Sanatatea noastra depinde de functionarea corecta a sistemului imunitar. Sistemul imunitar actioneaza ca un gardian la acesti invadatori amenintatori pentru a-i impiedica sa ne afecteze sanatatea. Stresul slabeste capacitatea sistemului imunitar de a raspunde invadatorilor externi facandu-ne mai vulnerabili la infectii. De asemenea, recuperarea poate fi mai lenta deoarece sistemul imunitar este suprimat in favoarea stresului. Atunci cand organismul este supus factorilor de stres, senzatia de atac ramane constanta datorita reactiei specifice de lupta sau fuga, supraexpunand organismul la cortizol si alti hormoni de stres. Celulele sistemului imunitar si alte sisteme ale organismului nu pot raspunde in mod normal si produc niveluri de inflamatie care cresc riscul unor probleme de sanatate suplimentare.
Stresul poate avea de asemenea un efect indirect asupra sistemului imunitar, deoarece se dezvolta tendinta de a recurge la strategii de combatere nesanatosa cum ar fi – fumatul sau consumul prea mare de cofeina si alcool, consumul prea mare de zahar si alimente procesate, lipsa de somn si renuntarea la exercitii fizice sanatoase sau activitati sociale.
Un studiu american arata cum stresul pe termen lung este nociv pentru sistemul imunitar. Oamenii de stiinta din SUA au chestionat 176 de persoane despre experientele dificile din ultimele 12 luni care au fost afectate de virusul gripei si au descoperit ca cei care au fost sub stres au fost de doua ori mai predispusi sa dezvolte o raceala. Un al doilea experiment a confirmat ca raspunsul inflamator alimenteaza stresul.
Ce intelegem prin imunitate scazuta?
Imunitatea scazuta descrie un sistem imunitar care este slab, neputand sa se protejeze suficient impotriva infectiilor sau bolilor.
Semne care pot indica o imunitate scazuta:
- racesti foarte usor
- ai mai mult de doua raceli pe an
- suferi de infectie cronica
- rani care nu se vindeca sau se vindeca greu
- ganglionii limfatici uneori inflamati si umflati.
Infectiile recurente sau cronice, chiar si racelile, apar atunci cand sistemul imunitar este slabit. Odata ce imunitatea este slabita, se creaza un ciclu repetitive, care face dificila depasirea tendintei spre infectie – un sistem imunitar slabit duce la infectie, infectia provoaca daune sistemului imunitar, ceea ce slabeste in continuare rezistenta.
Reducerea stresului si sustinerea sistemului imunitar este cheia in reducerea sensibilitatii la raceli, gripa sau boli mai grave.
Sanatatea sistemului imunitar este puternic afectata de starea emotionala a unui om, de nivelul de stres, de stilul de viata, de obiceiurile alimentare si starea nutritionala, prin urmare trebuie avut in vedere sprijinul in toate aceste domenii.
Specialistii spun ca emotiile cu efect negativ marit asupra starii de sanatate sunt mania, anxietatea si deprimarea.
Mania afecteaza in special arterele coronariene, fiecare criza de manie reprezinta un stres in plus pentru inima crescand tensiunea si ritmul cardiac. Tristetea si frica pot slabi sistemul imunitar.
Richard Davidson spune ca emotiile joaca un rol important in reglarea sistemelor din organism care influenteaza sanatatea. El a intreprins studii pe activitatea creierului si a descoperit ca persoanele cu un model de activitate a creierului asociat cu emotii pozitive raspund mai bine in fata bolilor. Cercetatorul a gasit o legatura clara intre activitatea cortexului prefrontal si o crestere a numarului de anticorpi. Asadar persoanele cu o dispozitie emotionala mai buna pot fi mai sanatoase.
Studiul nu a putut explica exact modul in care o atitudine pozitiva stimuleaza sistemul imunitar. Cercetatorii spun ca exista unele dovezi care sugereaza o legatura intre activitatea cortexului prefrontal si sistemul imunitar printr-un sistem complex hormonal guvernat de glandele hipotalamice, hipofizare si suprarenale.
Reduceti si eliminati stresul, in special stresul cronic.
Starea de spirit si atitudinea au un impact imens asupra sistemului nostru imunitar. Cand suntem fericiti si optimizati, sistemul nostru imunitar functioneaza bine. Cand suntem negativi si avem o dispozitie proasta, functionarea imunitara tinde sa fie si ea scazuta.
Sunt recomandate exercitiile fizice 30-45 de minute pe zi pentru a scadea riscul imbolnavirilor. Sunt recomandate exercitiile regulate fara exagerare, deoarece prea multa intensitate, fara pauze adecvate, poate suprima functia de imunitate si poate genera cresterea stresului.
Urmariti-va hobby-urile, faceti-va timp pentru activitati sociale si bucurati-va de compania familiei si prietenilor.
Rasul este excelent pentru functia imunitara deoarece reduce nivelul hormonilor de stres.
Stabilirea unei rutine de somn sanatoase de 7-8 ore pe noapte este importanta pentru mentinerea sistemului imunitar.
Echinacea este o planta cu beneficii pentru intarirea sistemului imunitar.
Meditatia zilnica 10-15 minute poate scadea stresul.
Yoga si respiratia profunda calmeaza sistemul nervos si ajuta la circulatia sistemului limfatic eliminand toxinele.
Invatarea de a folosi emotiile intr-un mod inteligent. Chiar daca mania, anxietatea si deprimarea sunt coplesitoare si pot predispune la multe boli, emotiile pozitive pot fi tonice. Asta nu inseamna ca emotia pozitiva vindeca sau ca rasul schimba cursul unei boli grave, insa optimismul, speranta, calitatea relatiilor interumane au forte vindecatoare. Sprijinul emotional, vorbele care alina, autodezvaluirile emotionale, compasiunea sunt cu adevarat eficiente.
Surse: