Energie, buna dispozitie si optimism − atitudini la inceput de primavara
Primavara este anotimpul innoirii, iar semne ale schimbarii descoperim peste tot in jurul nostru. Florile inunda parcurile si gradinile, zilele sunt mai lungi si mai calde si, odata cu ele, emotiile noastre prind viata, ca un ghiocel care urmeaza sa isi deschida petalele. Natura se transforma si ne incanta cu spectacolul ei de culoare, stralucire si miresme. Este vremea noilor inceputuri, in care nu doar natura infloreste, ci si organismul uman. Primavara ne invita la schimbare, la veselie si ganduri bune. Cu totii suntem inspirati de spiritul primaverii care aduce energie, optimism si multa iubire.
Un mod simplu si eficient de a ne incarca cu buna dispozitie si entuziasm este o buna curatenie a locuintei la inceput de primavara. Este un ritual pe care si mamele noastre il puneau in practica si care are o valoare terapeutica extraordinara, asa cum ne asigura psihologii. Curatarea casei si aruncarea la gunoi a reziduurilor si a lucrurilor pe care nu le mai utilizam sunt simboluri ale purificarii sufletului. Ne limpezim mintea, eliberandu-ne de ganduri negative, resentimente si frici si imbratisam inceputul primaverii cu sentimente noi si planuri marete.
Primavara este anotimpul evolutiei personale
Primavara ne incanta cu emotii pozitive variate, cum ar fi bucuria, speranta, placerea, umorul, entuziasmul si implicarea, care joaca un rol important in cresterea fericirii noastre. Specialistii in psihologie pozitiva ne asigura ca elementul cheie al unei vieti de calitate este optimismul. Persoanele optimiste se imbolnavesc mai rar, se recupereaza mai repede dupa o boala si chiar traiesc mai mult. Psihologii sunt de parere ca optimismul poate fi construit, transformandu-ne modul in care interpretam realitatea. Atitudinea increzatoare si pozitiva produce schimbari in structura chimica a creierului, fiind eliberati mult mai des neurotransmitatorii „fericirii” –endorfinele −, raspunzatoare de starea de bine si de diminuarea durerii. Persoanele optimiste au un nivel al energiei ridicat, sunt mai increzatoare in propriile forte, mai motivate sa isi duca la indeplinire telurile si mai perseverente in efort. Pesimistii nu se bucura de aceleasi avantaje, fiind mai predispusi la izolare sociala, tulburari de anxietate si depresie.
Cea mai buna modalitate de a deveni mai optimisti este sa identificam gandurile negative si, in mod constient, sa incercam sa aducem armonia in viata noastra. Profita din plin de frumusetea acestui anotimp. Poti lasa razele calde ale soarelui sa patrunda prin fereastra deschisa sau te poti plimba prin parc, admirand verdele naturii. Este perioada perfecta a anului pentru a cumpara obiecte noi, vii si colorate pentru a stimula starea de spirit si a-ti schimba dispozitia. O bluzita in tonurile primaverii sau o narcisa la geam iti poate readuce zambetul pe buze. Important este sa fii prezenta si sa gasesti bucuria in lucrurile simple.
Primavara este cea mai potrivita perioada din an pentru a cultiva calitati, precum curajul si increderea in puterea noastra de a depasi orice obstacol. Multe dintre proiectele noastre ambitioase le amanam cel mai probabil din teama de esec. Acum este momentul sa ne asumam riscuri si sa privim inainte cu incredere si optimism. Pe masura ce zilele devin mai lungi si mai calde, vom avea ocazia de a captura momente de prospetime si incantare de care sa ne amintim si sa le savuram cu placere de-a lungul anului, in perioadele mai putin luminoase.
Text: Psiholog Dana Comanescu