Epiziotomia la nastere
Epiziotomia este un termen medical care defineste o interventie chirurgicala care consta in sectionarea mucoasei vaginale si a muschilor superficiali ai perineului cu scopul de a facilita expulzia fatului in cursul unei nasteri. Este folosita ca profilaxie impotriva rupturilor sau fisurilor de perineu.
Pana nu de mult, rata epiziotomiilor se ridica la 90% din totalul nasterilor vaginale, dar in perioada actuala epiziotomia se asociaza cu mai putin de 15% dintre nasterile vaginale.
Desi exista clinici si spitale care realizeaza in mod obisnuit epiziotomia femeilor care nasc, metoda a devenit tot mai restrictiva ca urmare a numeroaselor observatii medicale legate de avantajele si dezavantajele acestei operatii. Rationamentul din spatele epiziotomiilor se bazeaza pe faptul ca o plaga liniara, efectuata controlat, este mai usor de suturat si se vindeca mai bine decat o plaga anfractuoasa, determinata de disproportia dintre dimensiunile fatului si ale vulvei.
Indicatiile procedurii sunt urmatoarele:
- Cand copilul se afla intr-o pozitie anormala;
- Cand mama nu reuseste sa isi coordoneze efortul de a impinge si expulzia se prelungeste peste masura;
- Nasterea inainte de termen (prematura);
- Riscul unor rupturi ale perineului din cauza unei rigiditati a perineului;
- Macrosomia – un fat cu o greutate mai mare de 4 kg sau de dimensiuni mari raportat la bazinul mamei;
- Cand se impune o nastere instrumentala – asistarea iesirii bebelusului prin canalul nasterii cu ajutorul instrumentelor medicale (forceps, vacuum);
- Scaderea ritmului cardiac fetal si necesitatea medicala de a naste cat mai repede pentru a nu-i pune viata in pericol;
- Umerii fatului sunt blocati in canalul nasterii si procedura medicala de extragere a fatului poate fi efectuata mai usor daca exista mai mult spatiu de operare (situatie cunoscuta sub denumirea de distocie de umeri).
Tipuri de epiziotomie:
Incizia poate fi mediana sau medio-laterala; primul este tipul cel mai des utilizat si se desfasoara in linie dreapta, pe cand cel de-al doilea presupune realizarea unui unghi de 45 de grade. Epiziotomia medio-laterala previne rupturile nedorite, dar se vindeca mai greu decat cea mediana, in schimb e mult mai probabil ca incizia mediana sa se continue cu o ruptura severa pana la rect.
Vindecarea dupa epiziotomie
Vindecarea poate sa dureze cateva saptamani dupa nastere. Firele cu care s-a realizat sutura planurilor anatomice sunt resorbabile, dar cu toate acestea majoritatea obstetricienilor prefera sa le suprime la aproximativ o saptamana postpartum, odata cu vindecarea plagii.
Infectiile de plaga pot fi evitate daca sunt respectate urmatoarele masuri de igiena
- Folosirea unei perne pentru pozitia sezut pentru a scadea presiunea asupra perineului, si nu o suprafata dura;
- Presiunea ferma cu pansament medicinal a zonei cusute in timpul scaunului pentru a evita rupturi ale perineului;
- Igiena locala adecvata;
- Odihna, aportul ridicat de lichide (pentru a evita constipatia) si consum de alimente bogate in fibre;
- Repaus fizic si sexual;
- Continuarea exercitiilor Kegel pentru intarirea muschilor din zonele intime si pentru evitarea dezvoltarii incontinentei urinare sau fecale pe termen lung.
Riscurile epiziotomiei
De cele mai multe ori, epiziotomia se vindeca fara probleme.
Printre riscurile asociate epiziotomiei se numara durerea (pana la cateva saptamani dupa nastere, controlabila cu analgezice uzuale), infectia plagii, sangerarea, leziunea sfincterului anal (mai frecvent la incizia mediana).
Text: Dr. Tania-Simona Dobre, medic rezident obstetrica-ginecologie