Epiziotomia, o interventie chirurgicala profilactica
De ce se face?
Majoritatii femeilor care nasc in spital li se face o incizie in vagin, numita “epiziotomie”.
In momentul final al nasterii, exact cand copilul este gata sa iasa din vagin, pielea mamei este intinsa peste capul bebelusului. Acest lucru poate conduce la ruperea delicatului tesut vaginal. In unele cazuri, forta capului mare poate rupe chiar muschii din jurul vaginului si al rectului.
Astfel ca, dupa nastere, mama poate ramane cu un orificiu vaginal rupt si cu tesuturi sfasiate, insangerate. Pentru a evita acest lucru, medicul obstetrician face o taietura oblica la aproximativ 45 de grade, la baza orificiului vaginal, si astfel va permite capului copilului sa iasa fara a rupe tesuturi.
Metaforic vorbind, epiziotomia este o distrugere controlata pentru a preveni distrugerea necontrolata.
De asemenea, un alt motiv de realizare a epiziotomiei il reprezinta scurtarea expulziei, cu reducerea traumelor neonatale.
Indicatiile cele mai frecvente de realizare a epiziotomiei sunt dimensiunile crescute ale copilului, prezentatia sa anormala, folosirea procedurilor de nastere asistata precum forcepsul sau vacuumul, dar si suferinta fetala atunci cand se impune urgentarea nasterii.
Avantaje si dezavantaje
Principalele avantaje ale epiziotomiei sunt: scurtarea timpului nasterii, preventia rupturilor de perineu necontrolate si extinse, protectia impotriva incontinentei urinare si anale, cat si preventia relaxarilor de planseu pelvin.
Dezavantajele acestei proceduri chirurgicale nu sunt nici ele de neglijat: disconfort local ulterior, posibile complicatii infectioase ale plagii de epiziotomie, dureri in timpul actului sexual si uneori vindecarea anevoioasa. Plantele medicinale, exercitiile Kegel si masajul perineului pot inlesni vindecarea care va dura cateva saptamani pana la recuperarea completa.
Ce este “nodul sotului”?
“Nodul sotului” este o procedura suplimentara pe care o poate realiza medicul obstetrician atunci cand coase incizia anterior realizata. De fapt, reprezinta tot o operatie plastica prin care este revigorat vaginul, inevitabil lasat de o viata sexuala indelungata, ca si de la presiunea provocata de copil.
In doar un minut, medicul va reface acel spatiu sexual vital aproape pana la dimensiunile de dinainte de copulatie. Il asigura cu un nod special foarte sigur, care va mentine vaginul stramt. De aceea se numeste “nodul sotului” si este atat de apreciat de majoritatea barbatilor, chiar daca nu aveau cunostinta de aceasta procedura pana de curand.
Si daca nu se face aceasta mica operatie? Vaginul se va lasa din ce in ce mai mult cu fiecare act sexual si cu fiecare copil, pana cand nu se va mai prinde ferm penisul in timpul actului sexual, iesind afara din vagin in cele mai nepotrivite momente. Nu va doriti acest lucru, nu-i asa?
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei