Ereditatea: ce si cat mostenesc copiii de la parinti
In momentul conceptiei, cand genele de la tata si mama se unesc, se formeaza ceea ce numim ereditate. Astfel ca embrionul devine un receptor activ al unor influente diverse, atat genetice cat si de mediu. Exista o interdependenta serioasa intre ereditate si mediu. Oamenii de stiinta nu cunosc inca raportul in care cele doua surse coexista. Ceea ce se stie este ca, in principiu, trasaturile fizice sunt determinate de ereditate iar cele de personalitate sunt determinate mai mult de mediu. Fiecare copil vine pe lume cu o anumita ereditate, caracteristici transmise noua prin germenii plasmatici ai parintilor nostri, nuclei, ei insisi produsi pe o lunga linie stramoseasca. Actiunile ulterioare umane reprezinta o consecinta a interactiunii intre ereditatea si mediul nostru.
Ce mostenesc copiii de la parinti?
Copiii mostenesc de la parinti sau bunici culoarea ochilor, a parului si a pielii, forma craniului, tendinta de a fi scund sau inalt si anumite defecte fizice ca acromatopsia, degete groase si unele forme de calvitie. De asemenea, au fost identificate anumite predispozitii genetice de mostenire a cancerului, tuberculozei si a alergiilor, iar maladia diabetului este cu siguranta mostenita.
La nivel mental, nivelul de inteligenta detinut se datoreaza mostenirii genetice. Totodata, sunt transmise ereditar anumite dispozitii ce faciliteaza achizitia in cursul vietii a unor caracteristici comportamentale, psihologice sau morale. Iar acest lucru devine credibil daca luam in considerare faptul ca temperamentul se mosteneste iar caracterul se formeaza. Asa cum stim deja, temperamentul poate fi flegmatic, melancolic, coleric sau sangvinic si in mare parte va fi asemanator cu al unuia dintre parintii nostri. Practic, in momentul in care se naste copilul, daca ar exista un instrument cu ajutorul caruia sa putem descifra „scenariul” din gene, am putea face o descriere destul de completa asupra traiectoriei de viata a copilului.
Ce mostenesc de la tatal meu?
Tatal sau orice model patern de subtitutie important din viata fiecarei persoane in parte joaca un rol semnificativ in dobandirea capacitatii de a accesa resursele noastre interioare si de a invata sa ne atingem obiectivele prin forte proprii. Figura autoritara, tatal ne indruma spre actiune, afirmare, responsabilitate, decizie, creativitate si perseverenta in atingerea scopurilor propuse.
Ce mostenesc de la mama mea?
Rolul mamei sau al oricarei persoane de substitutie a acesteia este de a ne invata sa oferim afectiune, tandrete, preocupare, grija, suport si alinare celor din jurul nostru. Accentul se pune pe dezvoltarea altruismului, sensibilitatii, blandetii, protectivitatii, spiritului de sacrificiu si rabdarii. Constientizarea si intelegerea relatiilor cu parintii nostri ne determina sa capatam autenticitate in relatiile cu oamenii alaturi de care traim, prieteni, colegi, rude, copii si in special partenerii de cuplu.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei