Ești gata să înfrunți astenia de toamnă?
Sunt foarte mulți oameni care nu dau atenție asteniei de toamnă, presupunând că nu poate să genereze probleme serioase. Acceptă situația că fiind o stare puțin ciudată, pe care o experimentează la începutul primăverii sau al toamnei, fără să conștientizeze că simptomele asteniei pot să ascundă anumite afecțiuni.
Sunt persoane care pun totul pe seama anemiei sau a stresului, însă oricât s-ar strădui să ignore ceea ce li se întâmplă, obosesc fără să facă efort, le este somn indiferent cât s-ar odihni, le este foarte greu să se concentreze asupra treburilor pe care le au de făcut, le este greu să își mențină atenția, au acea stare de moleșeală și de melancolie pe care nu o pot explica. Este esențial să nu luăm în glumă fenomenul, să înțelegem că ne poate afecta funcțiile organismului și că trebuie să luăm la timp măsurile necesare.
90% dintre persoanele care cred că suferă din cauza anemiei au de fapt probleme din cauza asteniei
Astenia ne afectează de cele mai multe ori din punct de vedere psihic, ceea ce face că riscul unei depresii majore să fie unul crescut. Este și pentru că organismul face un efort să se adapteze de la vremea caldă din timpul verii la una mai rece care prevestește iarna. Schimbările bruște de temperatură sunt și ele destul de periculoase, mai ales pentru persoanele mai sensibile. Opinia specialiștilor este că aproximativ 90% dintre persoanele care cred că suferă din cauza anemiei au de fapt probleme din cauza asteniei. Nu este vorba despre o boală în adevăratul sens al cuvântului, ci mai mult o tulburare; din păcate, una care poate conduce către afecțiuni serioase și cu care trebuie să mergem la medic pentru a ne asigura că beneficiem de ajutorul unui specialist.
Printre primele semnale pe care organismul ni le trimite atunci când suntem afectați de astenie este oboseala. În multe dintre cazuri vine la pachet cu dureri de cap, palpitații și stări de nervozitate. În afară de capacitatea scăzută de a-ți pune gândurile în ordine sau de a te putea concentra asupra a ceea ce ai de făcut, apetitul sexual are și el de suferit. Există posibilitatea să resimți și dureri în piept sau abdominale, dar și la nivelul mușchilor și al spatelui. Simți constant că ai nevoie de mai multă odihnă iar în unele situații se poate ajunge chiar și la amețeli, vedere încețoșată sau leșin.
Ideal ar fi să reduci pe cât se poate consumul de alcool, cafea și tutun
Există posibilitatea ca unele persoane să își poată stăpâni cu greu chiar și emoții mai puțin intense, și să plângă cu ușurință din orice. Dispare cheful de a mai face ceva, orice, iar vitalitatea este la cote minime. Dincolo de toate astea, se poate să ajungi să simți că nimic nu are nici un rost, că nu îți mai place compania nimănui și să simți nevoia de a sta în singurătate. Dacă nu înțelegi care este motivul pentru care simți toată această avalanșă de stări și de trăiri greu de controlat, astenia s-ar putea să fie răspunsul corect. În aceeași măsură este bine să consulți totuși un specialist, pentru că se poate că simptomele să nu fie neapărat ale asteniei, ci ale slăbirii sistemului imunitar, ale dereglării glandei tiroide sau ale unei depresii serioase.
Ca măsură preventivă, ideal ar fi să reduci pe cât se poate consumul de alcool, cafea și tutun, să mănânci cât mai sănătos – fructe, legume, cereale integrale, să renunți la sucuri și dulciuri, la mâncărurile prăjite și produsele de patiserie, să petreci cât mai mult timp în aer liber – pentru că lumina naturală îți este un bun aliat.
Farmaciștii Catena recomandă Vitahyll, un supliment alimentar care conține 24 de vitamine, minerale și oligoelemente, ideal pentru persoanele care simt nevoia să își crească vitalitatea și rezistență la oboseală. Vitahyll diminuează stresul și crește rezistența organismului, fiind recomandat tuturor persoanelor începând cu vârsta de 12 ani. Mai multe detalii despre produs, gășiți AICI.