Etape post-despartire
Despatirea in fapt a partenerilor de cuplu nu reprezinta doar o etapa a consumarii unei relatii, ci si un moment critic din viata unui om cu majore implicatii si efecte psihologice pe viitor. Atunci cand partenerii decid ca relatia lor de cuplu nu mai are niciun viitor, separarea devine iminenta. Fiecare se va reorienta catre altceva sau altcineva, in contexte de viata in care celalalt lipseste cu desavarsire. Noi prieteni, noi scopuri personale, noi activitati sociale semnifica doar o parte din noul inceput al pretendentului la statutul de “singur(a)”. Insa, pe langa noile perspective, ranile lasate de fosta relatie nu se vindeca asa de usor, ci au nevoie de timp in care sa fie atent curatate, pansate sau ingrijite.
Iata care sunt etapele despartirii:
Prima etapa dupa despartire: Lipsa de speranta
Evenimentul despartirii de omul alaturi de care ai incercat sa construiesti o relatie frumoasa iti poate lasa un gust amar, descurajandu-te in ceea ce priveste posibilitatea de a mai iubi vreodata. Poti deveni neincrezator si sceptic in functionalitatea relatiilor dintre oameni, dar sigur in privinta problemelor inevitabile care apar in orice cuplu.
O alta prejudecata gratuita pe care o poti capata in urma unui astfel de incident relational este acela ca toti barbatii sau toate femeile sunt la fel. De asemenea, vei oferi slabe sanse reusitei unei potentiale relatii de cuplu din cauza temerii repetarii dificultatilor din trecut. Prin aceasta generalizare irationala nu faci decat sa lansezi ipoteze sau profetii catastrofice, dorindu-ti inconstient sa se verifice in realitate. Astfel vei adopta o atitudine provocativa fata de viitorul partener, ceea ce va conduce intr-adevar la concretizarea esecului anterior.
A doua etapa dupa despartire: Rigiditatea
Daca in fosta relatie, disponibilitatea ta de a face compromisuri era suficient de mare incat sa flexibilizeze in limite acceptabile relatia, acum poti deveni ceva mai retinuta in fata compromisurilor care se cer. Poate consideri ca sacrificiul tau a fost inutil si ca nimeni nu-l merita. Poti cadea in capcana unei pozitii extrem de rigide care te va impiedica sa sesizezi nevoile fundementale ale celuilalt. Chiar daca dorinta ta de a evita vechile regrete in noua relatie de cuplu este justificabila, totusi, gandeste-te ca atitudinea ta va genera doar insatisfactie si nefericire.
Faza a treia dupa despartire: Singuratatea
Teama de o noua separare ii determina pe cei mai multi sa refuze o noua implicare sentimentala profunda si autentica. Chiar daca in sufletul lor si-ar dori sa iubeasca cu toata fiinta lor, frica de o noua dezamagire ii paralizeaza emotional.
Mai exista o categorie de persoane atat de afectate de separarea de omul iubit incat aleg sa se interiorizeze fara a le mai pasa de iubire si de bucuria pe care o poate aduce aceasta in viata lor. Zbuciumul lor sufletesc intens ii determina sa-si traseze ca obiectiv principal gasirea pacii interioare. Altii se pot refugia in munca, profesia fiind singura care ii mai poate implini macar partial.
Ultima faza post-despartire: Implicarea intr-o noua relatie
Pentru cei care mai raman atasati de vechiul partener, exista tendinta de a face comparatii cu cel actual. Semnificatia psihologica ascunsa a acestui comportament exprima modalitatea gasita prin care acestia cauta in noul partener trasaturile fostului. Insa, asa cum bine stim cu totii, fiecare om este unic si irepetabil. Niciodata doi oameni nu vor fi identici, oricat de mult ne-am dori noi acest lucru. Fiecare partener pe care il avem ne poate oferi din universul sau, poate, in aceleasi proportii, dar, intotdeauna altceva. Asadar, este necesar sa apreciem la fiecare partener calitatile sale, fara a face comparatii intre ce-am avut sau ne-am dori sa avem.
In urma unei despartiri, echilibrul psihic poate fi profund perturbat din cauza multiplelor consecinte nefaste ale aspectelor prezentate mai sus. Sistemul de relatii interumane ale individului este afectat deopotriva. Disolutia cuplului a fost si va ramane in constiinta umana o criza existentiala generatoare de suferinta si disperare, insa si dovada certa ca avem capacitatea sau puterea de a trece peste acest moment critic din viata noastra si de a ne regasi fericirea.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei