Etapele unei relatii de cuplu de lunga durata
Viata de cuplu este o experienta fascinanta si plina de mister, in care sunt facilitate maturizarea si dezvoltarea personalitatii umane unul prin intermediul celuilalt. Aceasta desavarsire a fiintei umane ar fi deficitara fara ca cei doi parteneri de cuplu sa convietuiasca intr-un spatiu intim comun. Va invit sa analizam impreuna etapele cele mai importante si esentiale din traiectoria vietii de cuplu.
Prima etapa – indragostirea
Perioada indragostirii se remarca printr-o stare euforica. Tremuraturi, inrosiri bruste, entuziasm prea mare, concentrare redusa, insomnie, lipsa poftei de mancare sunt cateva dintre simptomele care descriu foarte bine starea oamenilor indragostiti. Acestia adorm unul cu gandul la celalalt, se trezesc unul cu celalalt in minte, isi doresc sa petreaca tot timpul impreuna fara a se opri din sarutari si imbratisari, uitand faptul ca exista si altele de facut, precum scoala sau serviciul.
A doua etapa – responsabilizarea
Atat de mare este dorinta de a fi impreuna cu celalalt incat ambii isi doresc sa se mute impreuna. Aici intervine un factor extrem de important, si anume asumarea de responsabilitate asupra propriei vieti. Acest lucru implica desprinderea de familia de origine si orientarea atentiei catre ideea intemeierii propriei familii. Chiar daca va decide sa mai ramana o perioada in casa parinteasca, relatia sa cu parintii se va modifica considerabil. Cea mai buna varianta, in cazul in care isi doreste o relatie de cuplu sanatoasa si satisfacatoare, este cea a locuirii separat de parinti.
A treia etapa – aparitia copiilor
Ei bine, aici apar noi solicitari care vor eroda intimitatea dezvoltata din etapa anterioara. Este foarte probabil sa apara si frustrari pe plan sexual, ceea ce va dezechilibra relatia de cuplu in mod inevitabil. Pe fondul unei comunicari defectuoase, se poate instala o distanta emotionala, pe termen lung generatoare de o reala criza maritala. Aparitia copiilor presupune un mare consum energetic. Cariera, viata personala si intimitatea cuplului devin secundare, prioritatea fiind copilul. Este o perioada critica in care pot aparea tensiuni mari in familie si cele mai multe divorturi.
A patra etapa – declinul vietii sexuale
Vorbim despre o perioada sensibila din viata cuplului prin prisma dezechilibrelor hormonale suferite de ambii parteneri, care atrag dupa sine fenomenul menopauzei si al andropauzei. Relatia intima dintre cei doi parteneri este sever afectata de scaderea libidoului si a capacitatii de procreere feminina. Este o etapa incarcata de momente dificile care pun la grea incercare stabilitatea cuplului. In aceasta etapa survin cele mai multe crize, aventuri extraconjugale din cauza credintei barbatului ca nu mai este viril si a nevoii sale de a se reconfirma pe plan masculin.
In masura in care apare reprimarea sexualitatii, aceasta va conduce la izolare, trairi de anxietate, tristete si, uneori, depresie. Prinsi in capcana acestei credinte irationale, cei doi, barbatul si femeia, isi vor da demisia de la obligatiile lor conjugale, fugind astfel de responsabilitatile aferente si de eventualele probleme care s-ar putea ivi.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei