Eternele adolescente
O relatie dificila cu tatal este destinata sa declanseze in viata unei femei adevarate drame sentimentale si de atitudine fata de viata in general si fata de barbati in special. Femeile pot reactiona diferit la traumele provocate de tatal lor.
O renumita psihanalista Americana, Linda Shierse-Leonard, in cartea sa “Fiica tatalui sau” explica atitudinile adoptate de femei in urma unor relationari dificile cu tatii din viata acestora. Astfel, autoarea ne vorbeste despre “eternele adolescente”, femei care sufera de pasivitate, avand dorinta de a placea cu orice pret barbatilor si nu numai. Sa le cunoastem mai bine!
Prizoniere si victime
Eternele adolescente reprezinta acele fiice care, in urma lipsei suportului tatilor în copilarie, devin permanent victime sau prizoniere ale nevoii lor acerbe de a fi pe placul barbatilor sau se ascund in spatele unei masti lasandu-se imposibil de dezvaluit.
Aceste femei refuza sa preia fraiele propriului destin, permitandu-le altora sa le conduca viata. Astfel ca aceste femei se deresponsabilizeaza total in ceea ce priveste cautarea propriei fericiri. Lipsite de initiativa si de putere de decizie, ele prefera sa se refugieze intr-o lume imaginara unde lucrurile nu implica responsabilitate si control, exact asa cum isi doresc.
Papusica dulce
Papusica dulce este cea care isi ascunde teama de abandon sub o masca ce denota siguranta, incredere de sine si mandrie. Este vorba de femeia care in copilarie s-a simtit neglijata de tatal ei.
Dependenta de partenerul de cuplu, nu va intreprinde niciodata ceva care sa-i pericliteze relatia, desi uneori se mai poate supara.
Fata de sticla
Fata de sticla este cea care traieste intr-o lume a cartilor, o lume fantasmatica. Excesiv de sensibila si de fragila emotional, fuge in lumea sa imaginara ori de cate ori simte ca situatia ii scapa de sub control. Practic, aceasta femeie se transforma intr-o fantoma a celei care este in realitate.
Seducatoarea
Seducatoarea este iresponsabila si fuge de orice tip de obligatii. Se bucura doar de clipa prezenta, fara a se angaja in relatii de lunga durata care presupun efort, munca, timp si travaliu. Acest tip de femeie reprezinta varianta feminina a lui Don Juan.
Este o aventuriera. Isi refuza dreptul si beneficiul de a se realiza ca femeie intr-o relatie de cuplu adevarata ca o forma de revolta la adresa parintilor sai care nu au valorizat-o in mod personal si corespunzator.
Marginala
Marginala se autocondamna la retrairea dramei tatalui care fie a fost respins de societate, fie s-a revoltat impotriva acesteia. Astfel ca marginala va simti nevoia sa critice in orice situatie si sa se afirme ca fiind diferita de ceilalti in mod verbal, fiind combativa, dar niciodata nu va trece la fapte reale.
Prizoniera acestei perceptii gresite a ceea ce s-a intamplat cu tatal ei, ea va încerca sa suporte rusinea prin alcoolism, drog, prostitutie sau sinucidere, fiind foarte deprimata.
Un alt tip de marginale sunt fetele care au fost agresate sexual de tata, nereusind sa-si mai recapete respectul de sine.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic experientialist sub supervizare – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei