Eticheta unei femei adevarate
Femeia adevarata este aceea care isi da voie sa fie ea insasi. Exista tot felul de presupuneri privind trasaturile principale ale femeii, cum trebuie si cum nu trebuie sa fie o femeie. Dar, pana la urma, putem spune cu adevarat ca o femeie este mai femeie decat alta sau este vorba doar de o serie de stereotipuri?
Trasaturi feminine
A defini feminitatea si a gasi esenta acesteia sunt indeletniciri foarte vechi ale umanitatii. Atat artisti, cat si filozofi, biologi, psihologi etc. au incercat sa defineasca feminitatea. Una din descrierile foarte elaborate apartine psihiatrului german Carl Gustav Jung. El descrie „anima” ca energie feminina. Acesteia ii sunt asociate cel mai des trasaturi ca blandete, rabdare, candoare, intuitie, caldura sufleteasca, grija. Feminitatea este des asociata cu apa. Amandoua pot fi maleabile, flexibile, adaptabile, pot fi linistite si continatoare. Dar, de asemeanea, femeia poate fi si puternica, perseverenta, imprevizibila si tenace.
Un aspect aparte al feminitatii il constituie maternitatea, capacitatea femeii de a da viata si de a se dedica ingrijirii si cresterii copiilor. Tocmai aceasta dedicare poate duce, in cazul unui pericol, la deblocarea unei mari forte si a agresivitatii. In general, si datorita invatarii sociale, femeile sunt mai axate pe comunicare si relationare, au grupuri de suport mai mari si isi acceseaza mai bine resursele. Flexibilitatea si acceptarea propriilor emotii le permite sa inteleaga intr-o maniera mai complexa situatiile din jurul lor. De asemenea, acest fapt le permite si sa fie mai flexibile si adaptate.
Etichete sociale
Desi feminitatea poate fi privita ca o moneda cu doua fete – una blanda, intelegatoare, hranitoare si o alta puternica, imprevizibila, acaparatoare –, femeia este de multe ori perceputa doar prin prisma anumitor aspecte. Astfel apar anumite tipologii: mama, iubita, femeia de cariera. Dar aceastea nu se exclud. O femeie poate fi toate acestea si chiar cu succes. Eticheta sociala merge, de obicei, in doua directii, fie a cere femeii sa fie toate cele trei, fie a o limita doar la una din ele. Dar in orice ipostaza, femeia ramane la fel de femeie. Feminitatea nu este o eticheta, ci vine din interior.
Din fericire, in societatea actuala, femeia nu mai este limitata doar la un anumit stereotip. Ea poate fi doar mama, doar femeie de cariera sau ambele. Poate sa fie linistita si calda sau aventuroasa si dura. Deoarece exista un numar mare de femei de succes in domenii foarte variate, o femeie poate sa aleaga ce drum si ce eticheta vrea ea. Astfel, in functie de domeniu, eticheta difera.
Femeia autentica
Indiferent de o eticheta sau alta, esentialul, atat pentru femei, cat si pentru barbati, este sa fie autentici. In interiorul nostru, in mod natural exista trasaturi specifice genului nostru. Femeile sunt feminine prin natura lor. Nu trebuie sa exerseze o trasatura anume pentru asta. Important este sa se cunoasca, sa aiba incredere in intuitia si sentimentele lor si sa actioneze in functie de acestea. De asemenea, sa isi asculte corpul si nevoile. Feminitatea se diminueaza atunci cand este blocata de diferite trasaturi rigide pe care ni le impunem, plecand de la asteptarile celor din jur. Insa, in momentul in care ne dam voie sa fim asa cum suntem noi, fara sa mai incercam sa fim altcineva, flexibilitatea si adaptabilitatea vin de la sine, iar feminitatea apare spontan. Principala eticheta a unei femei adevarate este autenticitatea!
Text: Ioana Bors, psihoterapeut