Există soluții în cazul menstruației abundente?
Răspunsul este da, însă înainte de prescrierea unui medicament sau supliment, este necesar un consult ginecologic, foarte frecvent completat de ecografie transvaginală +/- IRM Pelvin și analize -sangvine (uzuale și/sau hormonale) și analize specifice zonei genitale.
Menstruația abundentă este principala cauză a anemiei la femei, dar pentru a putea preveni posibile viitoare episoade de anemie de-a lungul vieții, este important să cunoaștem cauza, pentru a o trata, astfel aceasta reprezintă cea mai bună prevenție a apariției anemiei. Odată diagnosticată afecțiunea care provoacă menstruația abundentă, managementul se face specific fiecărei afecțiuni. Dar care sunt cele mai frecvente afecțiuni din sfera ginecologică (și nu numai) care pot determina apariția menstruației abundente?
Deși este rar menționată – vârsta adolescenței este un factor important. Frecvent, până la vârsta de 16-18 ani, fetele au cicluri neregulate, anovulatorii și menstruații abundente; acest lucru se produce din cauza imaturității axului hormonal (hormonii nu au încă o secreția reglată). De asemenea, debutul vieții sexuale poate modifica, cantitatea de sânge menstrual eliminat la fiecare menstruație, precum și sindromul premenstrual. Acest lucru nu înseamnă îndemnarea la începerea vieții sexuale precoce.
Pentru că ştim ca îţi doreşti tot ce este mai bun şi vrei să fii mereu la curent cu informaţii practice despre sănătate, Farmaciştii Catena îţi recomandă cardul Safe for You care îţi oferă posibilitatea de a achiziţiona produse pentru contracepţie şi pentru uz feminin cu până la 22% REDUCERE. Cardul se eliberează pe loc la Catena, după completarea unui simplu formular, iar tu beneficiezi de reduceri, promoţii şi campanii de informare create de către specialiştii Catena, cu gândul la sănătatea ta.
Una dintre cauzele cu care mare parte din femei se confruntă cel puțin o dată în perioada fertilă a vieții (cuprinsă între menarhă și intrarea în menopauză), este dezechilibrul hormonal. Acesta se produce ca urmare a imbalanței între estrogeni și progesteron, hormoni secretați de ovar. În funcție de afecțiunea de bază, care produce imbalanța, vârsta, dorința de procreere, precum și alți factori discutați în cadrul consultului, se poate recomanda tratament contraceptiv cu contraceptive orale combinate sau doar pe bază de progesteron, progesteron pe cale orală sau transdermic, suplimente pe bază de Maca și/sau Vitex, dipozitiv intrauterin cu eliberare progresivă de progesteron sau, dacă este o situație unică, nu se recomandă tratament cronic.
Principalul factor de risc tot mai des întâlnit este obezitatea – prin multitudinea de substanțe eliberate din țesutul adipos, urmată de diagnosticul de sindrom de ovare polichistice, rezistență crescută la insulină, afecțiuni tiroidiene, dar și factori de risc externi, pe care de multe ori nu îi considerăm capabili de a produce modificări importante în organism, însă, prin excludere, uneori rămân singurii incriminați, de tipul stresului produs de locul de muncă sau alimentația nesănătoasă, de tip fast food consumată în exces.
A doua mare categorie este reprezentată de afecțiunile organelor genitale – afecțiuni benigne și maligne. Cel mai des întâlnite afecțiuni benigne sunt:
- Polipul endometrial – formațiune apărută în cavitatea uterină, care cel mai des nu depășește 2 cm, bogat vascularizată. Evaluarea acestuia se face prin ecografie sau histeroscopie. Tratamentul este reprezentat de excizia acestuia – prin histeroscopie sau chiuretaj biopsic. Deși în 99% din cazuri, polipul este o afecțiune benignă, se recomandă trimiterea piesei la Laboratorul de Anatomie Patologică în vederea stabilirii tipului de celule prezente.
- Fibromul uterin – cea mai frecventă formațiune benignă a tractului genital feminin. Însă nu toate fibroamele uterine determină modificări menstruale – doar cele care ajung în cavitatea uterină pot determina menstruație abundentă. Evaluarea fibromului/fibroamelor uterine se efectuează prin histeroscopie, ecografie transvaginală, în anumite circumstanțe, completată de examenul IRM pelvin. În cazul menstruației abundente și anemiei, consecință a acesteia, se recomandă embolizarea fibromului, excizia chirurgicală sau extragerea histeroscopică a fibromului.
- Adenomioza este o afecțiune care interesează cea mai mare parte a uterului. Pacienta resimte menstruația abundentă și dureroasă, cu răspuns slab sau inexistent la medicație antispastică și/sau antiinflamtorie. Diagnosticul se pune pe baza ecografiei, completat sau nu de examenul IRM Pelvis. În cazul adenomiozei, nu există un tratament cu rezultate satisfăcătoare și în funcție simptomatologie, afectarea calității vieții, de dorința de fertilitate a pacientei, tratamentul este reprezentat de excizia chirurgicală a uterului.
- Avortul – reprezintă, frecvent, o situație unică, în care pacienta pierde sânge în cantitate moderată la aproximativ o lună sau mai mult de la menstruația precedentă. Este recomandat consult ginecologic și ecografie transvaginală în vederea stabilirii diagnosticului de avort complet sau incomplet și necesitatea continuării investigațiilor.
În categoria afecțiunilor maligne ale tractului genital cu menstruații abundente, intră:
- Cancerul endometrial (endometrul este acea parte din uter care se elimină la menstruație). În cazul acestei suspiciuni, se efectuează o ecografie transvaginală, care se completează cu histeroscopie cu biopsie (prelevarea de țesut endometrial) sau cu chiuretaj uterin biopsic. În urma rezultatului anatomo-patologic se adaptează managementul în funcție de caracteristicile pacientei.
- Cancerul de col uterin, care, diagnosticat în stadii incipiente, poate fi curabil. Suspiciunea de diagnostic se pune prin examinarea la masa ginecologică, iar diagnosticul cert prin biopsie din formațiune. Prevenția cancerului de col uterin se efectuează prin consult ginecologic anual și efectuarea testului Babeș-Papanicolau.
Există afecțiuni sistemice care pot determina menstruație abundentă, dintre cele mai frecvente fiind:
- Afecțiuni tiroidiene
- Afecțiuni hematologice, în special de coagulare a sângelui
- Afecțiuni renale
- Afecțiuni hepatice.
Tratamentul afecțiunii de bază conduce la reglarea menstruației.
O categorie aparte o reprezintă alte medicamente pe care pacienta le urmează. Nu uita să precizezi (sau să ai la tine lista) tratamentul pe care îl urmezi, pentru că medicamentele antiplachetare sau anticoagulante pot modifica menstruația în caz de supradozaj.
O cauză iatrogenă o reprezintă dispozitivele intrauterine (DIU) având la bază metal (cupru, aur, argint) pot produce în primele 6 luni dureri, menstruații abundente și prelungite. Cele mai multe paciente tolerează bine dispozitivele intrauterine pe bază de metal, însă fiecare organism este diferit și e important să vorbești cu ginecologul tău despre scăderea calității vieții în urma plasării DIU.
În cazul în care te confrunți cu menstruație abundentă, se recomandă efectuarea consultului ginecologic și a investigațiilor suplimentare, caracteristice fiecărei suspiciuni, pentru a determina cauza.
Sunt aici să te ajut, dar lucrăm în echipă!