Exista un ceas biologic in ceea ce priveste momentul conceperii unui copil?
Diminuarea graduala a ovulelor
Este cunoscut faptul ca, odata cu inaintarea in varsta, nivelul fertilitatii femeilor scade incetul cu incetul. Scaderea nu se realizeaza subit si nici dintr-odata, ci are loc gradual. Ce inseamna acest lucru? Cu alte cuvinte, in fiecare luna de menstruatie se celebreaza pierderea unui ovul. Aceasta pierdere lunara este certa si naturala, spre dezamagirea femeilor care isi doresc din tot sufletul sa conceapa un copil si care se confrunta cu o problema in ceea ce priveste trecerea timpului.
Femeile aflata la varsta maturitatii pleaca din start cu un numar de trei sute de ovule care asteapta sa fie eliberate din fiecare ovar lunar.
Stiu ca pare discriminatoriu si nedrept, insa barbatii nu au parte de aceasta provocare, cea a trecerii timpului, deoarece productia de spermatozoizi este nelimitata. Ceea ce inseamna ca, spre deosebire de femei, ei pot concepe un copil oricand, atat timp cat sunt sanatosi din punct de vedere fertil si au o partenera de cuplu la fel de sanatoasa si cu rezerva ovariana pe plus.
Asadar, concluzia acestui paragraf consta in faptul ca femeile detin o rezerva ovariana limitata, care afecteaza fertilitatea feminina. Este recomandat ca doamnele sa tina cont de acest adevar biologic. In special, ma refer la acele femei pentru care primeaza cariera in detrimentul intemeierii unei familii. Majoritatea isi spun: “Am tot timpul din lume sa ma casatoresc si sa fac copii. Acum este momentul sa ma dezvolt profesional.” Insa sa fie oare chiar asa!?
Multe dintre aceste femei se trezesc in postura ingrata de a-si dori mai tarziu sa faca un copil, iar acest lucru sa nu se mai intample in ciuda eforturilor de concepere depuse atat pe cale naturala, cat si medicala.
Un numar de 300 de ovule si nu este suficient?
Daca va aflati printre cei care isi pun aceasta intrebare, probabil veti fi consternati sa aflati ca nu. Ce se intampla cu restul ovulelor?
Ei bine, se pare ca restul ovulelor se degenereaza in mod natural si treptat, pana in momentul in care femeile intra la menopauza, adica in jurul varstei de cincizeci de ani.
Aceasta degenerare are loc procesual si nu tine cont de metodele de contraceptie folosite de catre femei sau nu. Nu tine cont de tratamentele parcurse in sensul cresterii nivelului de fertilitate. Nu tine cont de nimic din ceea ce vine din mediul exterior pentru ca vorbim despre un fenomen biologic si natural.
Insa, conform unor studii recente de specialitate, se pare ca tabietul fumatului poate juca rolul de factor accelerator al degenerarii ovulelor si al fertilitatii la femei, ceea ce va determina in viitor fenomenul menopauzei precoce, sub varsta de patruzeci de ani.
Varstele fertilitatii feminine
Daca ar fi sa luam exemplul clasic al femeii in varsta de treizeci de ani, aceasta detine in arsenalul sau ovarian 12% din rezerva ovariana cu care s-a nascut. In cazul unei femei in varsta de patruzeci de ani, aceasta mai detine numai trei la suta. Va dati seama ce se intampla cu rezerva ovariana a unei femei intr-un interval de 10 ani?
Concluzia pe care o desprindem de aici este aceea ca sansa de a ramane insarcinata se diminueaza considerabil odata cu varsta.
Pe langa scaderea cantitativa a numarului de ovule, are loc si o scadere calitativa a celor ramase inca in stoc. Fertilitatea femeii este maxima intre 22 si 26 de ani, iar sansa de a ramane gravida scade semnificativ in jurul varstei de 35 de ani si accelerat catre 40 de ani.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei