Exprimarea emotionala. Simplu sau nu prea
Julie Beck, redactor senior la The Atlantic, detaliaza intr-un articol discutia purtata cu psihologul David Caruso, cofondator al Grupului de abilitati de inteligenta emotionala si care antreneaza scoli si organizatii pentru dezvoltarea acestei competente, pentru depasirea barierelor personale si culturale prin exprimare de emotii. Expunem mai jos cateva idei valoroase cuprinse in acest articol.
Termenul de inteligenta emotionala este cunoscut de mai mult de 20 de ani, unul dintre promotorii conceptului fiind chiar David Caruso, iar o contributie semnificativa pentru dezvoltarea acestui concept are Daniel Goleman care a popularizat ideea ca intelegerea si folosirea informatiile emotionale este o abilitate cruciala. Exprimarea emotiilor se realizeaza fie prin scriere, fie prin limbajul corpului, fie prin comunicare verbala cu cei din jur, iar cercetatorii au descoperit ca dezlegarea custii si lasarea libera a pasarilor emotionale ar putea avea beneficii reale pentru sanatate, inregistrandu-se rezultate in acest sens pentru pacientii cu cancer, cu astm sau cei care au suferit un eveniment traumatic. Si intr-un studiu care a vizat oamenii care au trait 100 de ani, exprimarea emotionala s-a dovedit a fi o trasatura comuna, alaturi de o atitudine pozitiva fata de viata. Deci, exprimarea emotionala este in ansamblu pozitiva, insa daca esti o persoana obisnuita sa tii in tine emotiile, ar putea fi mai usor de zis decat de facut.
Inteligenta emotională este o abilitate, iar unii oameni sunt mai buni la recunoasterea si comunicarea emotiilor decat altii. Ca si alte abilitati, abilitatea de a comunica sentimentele poate fi intarita prin practica si o mare parte din ea inseamna recunoasterea mai intai a emotiilor pe care le ai, precum si ceea ce le provoaca.
Julie Beck: Care sunt avantajele de a fi buni la exprimarea propriilor emotii?
David Caruso: Asadar, ne place sa spunem ca emotiile sunt informatii, iar emotiile comunica sens si intentie. Este foarte important sa stii ca sunt iritat de cineva, pentru ca a intarziat la o intalnire sau sunt ingrijorat pentru ca a intarziat la o intalnire si poate s-a intamplat ceva rau. Deoarece emotiile sunt o forma de informatie, este important sa le transmiti cu precizie oamenilor si intr-un mod pe care si ei sa il perceapa cu exactitate.
Beck: Exista o diferenta intre avantajele comunicarii cu alte persoane si doar recunoasterea emotiilor la propria persoana?
Caruso: Nu ne dam seama de la inceput, insa comunicarea este mai saraca fara recunoasterea emotiilor. Cum ma simt in legatura cu aceasta situatie? Si ce vreau sa invete cealalata persoana? Sau care este mesajul pe care il doresc sa-l comunic? Deci trebuie sa incepem cu acea constiinta de sine emotionala si cu siguranta beneficiile sunt claritatea comunicarii si mai putine neintelegeri intre oameni. A face acest lucru tot timpul poate fi de fapt epuizant. Pentru a ajunge la automatism este nevoie de mai mult timp, de practica. Nu este necesar pentru comunicarea de rutina, dar pentru comunicarea care include lucruri importante este abslolut critica.
Beck: ….Revenind la oamenii care sunt mai buni sau mai putin buni in a face asta.
Caruso: Da, mai intai de toate, oamenii care sunt mai extrovertiti vor vorbi mai mult. Ne plac oamenii care sunt expresivi emotional in cea mai mare parte, mai ales daca sunt expresivi emotional in jurul emotiilor pozitive. Aceasta ar fi caracterul de agreabilitate.
Beck: Am citit un studiu despre a fi ambivalent fata de expresia emotionala, "Ambivalentul" dorind sa-si exprime emotiile, dar nefiind capabil sa-si exprime emotiile si-ar fi dorit sa nu isi fi dat seama. Acest conflict intern – daca oamenii ar trebui sa-si impartaseasca sentimentele, afecteaza foarte mult oamenii?
Caruso: Cred ca in cadrul inteligentei emotionale – acest lucru insemnand sa stii cum te simti si sa stii cum sa-ti exprimi acele sentimente intr-un fel in care sa fii auzit – nu exista ambivalenta! Ambivalenta se poate datora faptului ca nu sunt sigur daca ar trebui sa ma simt in acest fel si chiar daca sunt sigur ca aceste sentimente aunt intr-adevar justificate nu sunt de fapt pozitiv fata de cum sa le exprim intr-un mod contructiv. Sau gandesc ca voi fi judecat pentru asta…Sau gandesc ca se va intampla ceva gresit… Daca esti foarte bun in acest sens, ar trebui sa ai incredere in capacitatea ta de a intelege sentimentul si de a exprima intr-un mod constructiv.
David Caruso raspunde in acest interviu la mai multe intrebari privind importanta exprimarii emotionale si cum se realizeaza ea, care ar fi barierele si in ce consta practica pentru dezvoltarea acestei abilitati.
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog
Sursa: theatlantic.com